Uusi halkeamaluola Kirkkonummella

 
Tämä paikka ei sinänsä ole uusi -- geokätköilijät ja retkeilijät käyvät tällä kalliolla ja jopa näissä halkeamissa säännöllisesti. Mutta paikkaa ei kuitenkaan ole listattu missään suomalaisten luolien luettelossa tai kirjassa. Jarmo löysi paikan retkeillessään täällä marraskuussa, ja olemme käyneet paikalla katsomassa luolaa sen jälkeen muutaman kerran.
 
Ja nyt piirsin luolastosta myös kartan. Paikka on Kauhalan kylän lähellä Kirkkonummen pohjoisosissa, ehkä kilometrin päässä aiemmin käymästämme Kakarbergetin lippaluolasta. Alue kuuluu Kauhalan ulkoilualueeseen, ja varsinkin luolien vieressä oleva puronotko loistava kävelyretkien paikka.
 
Mutta, nyt sain siis lisättyä uuden luolan maanalaisen Kirkkonummen luettelooni! :-)
 
Pääluola koostuu kolmesta halkeamajärjestelmästä. Halkeamat eivät ole kovin pitkiä -- pääsin ekaan metrin, tokaan kuusi metriä, ja kolmanteen kahdeksan metriä :-) mutta niissä kaikissa on hauskaa kiipeilyä ja ahtautumisia. Mutta joku meitä ohuempi tai hullumpi olisi varmaan mennyt vielä pidemmälle!
 
Koordinaatit pääluolille ovat N 60.235603 E 24.488854. Kaksi pientä sivuluolaa ovat lohkareluolia koordinaateissa N 60.23636 E 24.48916 ja toistaiseksi tutkimaton pieni lisähalkeamaluola on koordinaateissa N 60.23492 E 24.48953. Löysin myös pikkuruisen lippaluolan etelämpää koodrinaateista N 60.233182 E 24.487535. Pohjoiseen taas on isompi lippaluola, mutta sille meillä ei vielä ole koordinaatteja, kun itse en ole siellä vielä käynyt.
 
Alla hieman kuvia paikalta, lähinnä Jarmon ottamia mutta mukana myös muutama mun ja Ollin ottama kuva. Aloitetaan kauniilla auringonlaskulla:
 
 
Kartta (ja tarkempi versio PDF:nä):
 
 
Eka rako:
 
 
 
Toka rako:
 
 
 
 
 
 
 
 
Kolmas rako:
 
 
 
 
 
Ekan raon loppu, 22cm korkea. Emme menneet...
 
 
Kaksi sivuluolaa lohkareikossa:
 
 
Ja yksi sivuluola pienemmässä halkeamassa:
 
 
 
Kuvat ja teksti (c) 2018 Jarmo Ruuth ja Jari Arkko. Kaikki oikeudet pidetäänä. Kaikki luolailuartikkelithan löytyvät sitten planetcaver.net:stä! This article has appeared also in English, at TGR and Blogspot.
 
 
 
 
 

jariarkko