Vuokatti

Pikkukuva

Viime sunnuntain hiihtomatkavalinta oli aluksi Tanska, sitten Unkari. Mutta loppujen lopuksi päädyimme Vuokattiin. Ei sillä, että päätöksenteko olisi ollut vaikeaa. Mutta laskettelukeskusten kiinniolot, paikat lentokoneissa, vaimon näistä-ei-neuvotella -vaatimukset ja murrosikäisen muuttuvat mielipiteet vaativat hieman selvittelyä :-)

Siis ei uusia maita tänä viikonloppuna. Mutta matka oli silti loistava. Jannen kanssa on hauska tehdä isä-poika retkiä. Enkä ollut koskaan ollut Vuokatissa. Tykkylumi, maisemat, ja valon ja pimeyden yhdistelmä tekivät retkestä visuaalisesti hienon. Ja tapasin vielä lisäksi Vuokatissa asuvan kaverini Zachin, joka näytti meille salaiset puuterireitit.

Rinteet

Vuokatti on ehkä enemmän keskisuomessa kuin pohjoisessa, mutta maisemat ovat silti kuin lapissa. Tykkylumi peittää kaikki tunturin puut. Tunturi itsessään on aika pieni - korkeuseroa syntyy vain 174 metriä. Mutta rinteet tarjoavat erilaisia kokemuksia, helpoista kruisailurinteistä lumilautaparkkeihin, nopeisiin ja mutkitteleviin metsäreitteihin ja jyrkkiin kilparinteisiin.

Yksi hauska osa aluetta on idässä, Himskatin, Pirskatin ja Perskatin rinteet. Kaikki Vuokatissahan on nimetty jotain-katti tyyliin, joten mikäs vikaa näissäkään nimissä on. Tämä kirosana-alue aukeaa yleensä myöhemmin kuin muut osat hiihtokeskusta. Olimme itse asiassa tuolla niiden avautussa ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Hyvin kunnostetun pohjan päällä oli ehkä kymmenen senttiä pehmeää pakkaslunta.

Yläkatti ja Olympiakatti taas ovat mukavia, kilparinne-tyyppisiä pitkiä rinteitä alueen pää- eli pohjoispuolella. Lännessä on taas muutama melko loiva kruisailurinne.

Mutta ehkä se mielenkiintoisin rinne oli juuri viime kesänä valmistunut ja toistaiseksi suljettu Slopestyle-rinne. Laskimme sitä kuitenkin muutaman kerran. Rinne on muokattu maasta ja kivistä niin, että sillä on varsin hauska profiili. Rinteessä on peräkkäin muutama erittäin jyrkkä kohta. Vaikka pätkät ovat lyhyitä, on niitä kuitenkin hauska hiihtää. Varsinkin parinkymmenen sentin uuden lumen kanssa. Mutta tällä alueella pitää kuitenkin olla varovainen. Rinteessä oli lähes suoria pudotuksia, isoja jäälohkareita, yms.

Rinteiden ulkopuoliset alueet

Mutta takaisin Himskattiin. Zach näytti meille salaisen (tähän asti!) reittinsa. Kirosana-aluehan on usein kiinni. Mutta pohjoispuolen hisseillä pääsee kuitenkin sen yläosaan, suljettu hissi vain estää suoran paluun. Mutta jos laskija kääntyy vasemmalle metsään Himskatin loppupuolella (Sapporo-polun kyltin kohdalla), niin tältäkin alueelta pääsee takaisin päärinteiden hisseihin. Lykkimistä tarvitaan vain vähän. Seuraa jälkiä kunnes pääset Caravankatti-hissille, ota se ylös, ja laske sitten päähisseille. Suositeltava, kaunis metsäreitti!

Alueella on myös paljon lyhyitä metsäreittejä, esim. Yläkatin ja Olympiakatin välisellä alueella. Kauempana metsä tuntuu olevan liian tiuhaa, mutta nämä lähialueet ovat mielenkiintoisia off-pisteitä, kauniiden puiden vuoksi. Mutta jos menet tänne, liiku varovasti, sillä joissakin kohdissa saattaa olla pieniä pudotuksia, ja tietysti puiden lunta on syytä varoa.

Ruoka ja hotellit

Yövyimme Hotelli Vuokatissa, 89€/yö. Hotelli on todella hieno, vastikään remontoitu. Hotellin ravintolaa pitää kokki Hans Välimäki. Valitettavasti ravintola oli henkilökunnan sairauden vuoksi suljettu kun olimme siellä. Päätimmekin syödä toisessa tunnetussa Vuokatin ravintolassa, Kipossa. Tämä on vanhanajan ruokaa tarjoava ravintola. Ateriat ovat erinomaisia, mutta ehkä myös hieman kalliinpuoleisia, eikä niistä riitä syötävää aivan kaikkein nälkäisimmille. Mutta jos lähtisin uudestaan Vuokattiin, valitsisin varmaan yöpaikaksi Sokos hotellin. Olisihan silloin Kippo ja muut ravintola suoraan samassa rakennuksessa ja hotelli hieman lähempänä rinteitä. Ilmeisesti jossain lähettyvillä on myös jokin baari, jota en tosin tällä vierailulla ehtinyt kokeilemaan.

Hotelli Vuokatti yöllä:

ä

Päärinteiden luona on täysin anniskeluoikeuksin varustettu kahvila/baari, A'la Katti. Suosittelen tätäkin. Länsipuolen rinteiden luona on taas Hesburgerin ravintola. Sitä en suosittele...

Sesonkiaikaan tunturin laella palvelee myös Ripan Kuppila. Se on pikku kahvila vanhassa hirsitalossa lähellä pohjoisrinteiden hissien yläasemaa. Löydätkö kuppilan ylläolevasta kuvasta?

Käytännön juttuja

Vuokatti on pikkukylä Sotkamon vieressä, 40 kilometrin päässä lähimmästä lentokentästä Kajaanissa. Vuokatista löytyy muutakin tekemistä kuin laskettelua: mm. kylpylä, maailman suurin Angry Birds -puisto, jne.

Iltavalaistus rinteessä:

Angry Birds -puiston mainos:

Kuvat ja video (c) 2013 Jari Arkko

P.S. Kirjoituksen alussa on ensin pieni kuva ja sitten sama kuva isompana. Se on tarpeen Relaan artikkelijärjestelmään liittyvistä teknisistä syistä, jos haluan käyttää isoja kuvia.

http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=44300.0

jariarkko