Vyöryrepun laukaisu

 

Kesähelle. Paras aika testata lumivyörytarvikkeita? Testaus ja välineisiin tutustuminen on kuitenkin hyödyllistä.

Pari vuotta sitten olin lumivyöryssä, ja en laukaissut reppuani. Reaktioaikaa oli tosin vain ehkä sekunti, ja käytin sen sivuun laskemiseen. Se oli todennäköisesti hyvä idea, sillä kurun pohjalla vyöry oli vielä pahempi. Lumivyöryt ovat väkivaltaisia tapahtumia, eivätkä vyöryreput monessakaan tapauksessa pysty pelastamaan vyöryyn joutunutta. On paljon tärkeämpää olla joutumatta vyöryyn! Mutta silti, repun kahvasta vetäminen olisi ollut hyvä asia.

En kuitenkaan ollut tuolloin, enkä vieläkään laukaissut reppua. Olin epävarma kahvan käytöstä. Kuinka herkkä se on laukaisulle? Kahvani oli myös pari kertaa tipahtanut itsestään, ehkä jäätymisen vuoksi huonosti kiinnitettynä. Miten sen pitäisi toimia?

Nyt minulle kuitenkin tuli tilaisuus kokeilla repun laukaisua. Palatessani Chilestä lentoyhtiön ehkä hieman epäpätevät virkailijat takavarikoivat vyöryreppuni pullon. En suosittele TAM Airlinesiä - niille eivät IATA:n säännöt vaarallisten tavaroiden kuljetuksesta ole ihan selviä. No, pullon poisto paluumatkalla luokitellaan nyt ehkä hyvinvoivan maailman ihmisen ongelmaksi, saanhan toki hankittua uuden. Mutta olisi tietysti hauskaa, jos lentoyhtiö osaisi noudattaa IATA:n sääntöjä, joita se lupaa webbisivullaan noudattavansa. (Jos noudattaminen on vähän niin ja näin, löytyykö myös tapauksia, joissa kuljetetaan jotain minkä ei pitäisi olla sallittua?)

Mutta takaisin lumivyöryihin. Kotiinpalattuani kävin Camusta hakemassa uuden pullon, sekä järjestin testimahdollisuuden lainapullolla.

Niinpä päädyin kokeilemaan vyöryreppua viikonlopun helteessä. Kokeilun jälkeen kahva tuntuu tutummalta. Se ei laukea vahingossa, ellei siihen tartu jokin lenksu reppua poisotettaessa tms. Silti se laukeaa helposti ja tarkasti pienellä nykäyksellä. Ilmatyynyjen täyttyminen kestää muutaman sekunnin, ja täysinä ne ovat yllättävän jykeviä ja pitävät myös ilman sisällään pitkähkön ajan.

Suosittelen siis testausta muillekin! Pullo ja kahva pitää toki palauttaa takaisin liikkeeseen, josta ne saa 35 euron maksua vastaan täytettynä takaisin. Tai siis käytännössä saat välittömästi uudet, jos osat vaan on hyllyssä, ja Camussa oli.

Alla olevista kuvista on helppo tunnistaa käytetyt kahvat ja pullot. Kahvassa on punaista muovia useampi milli ennen metalliosaa, ja pullossa on reikä.

Kuvat ja video (c) 2015 Jari Arkko ja Olli Arkko. This blog is also available in English.

jariarkko

Johannan BC
Käyttäjän Johannan BC kuva
Re: Vyöryrepun laukaisu

Hei!

En ole laskettelija, hyvä jos edes jotenkin suksilla pysyn, mutta seuraan kiinnostuneena myös laskettelumaailman tapahtumia. Viime aikojen seikkailut You Tubessa osuttivat eteen linkin, jossa kypäräkamera kuvaa itseaiheutetun lumivyöryn alle joutumisen, ja sieltä pelastumisen.

Ei ole mitään kivaa katsottavaa enkä tätä kaikille suosittelekaan. Mutta voihan olla, että tämän katsomisesta ja kommenttien lukemisesta voi olla jotain hyötyä jollekin.

Jenkit aina treenaavaat kaikkea etukäteen. Jo ala-astelaiset treenaavat poistumista koulubussista kesken matkan siltä varalta, että bussi syttyy tuleen. Kouluissa pidetään fire drills ja oppilaat poistuvat koulurakennuksesta, kun kello alkaa kilkattaa.

Laskuvarjohyppääjätkin harjoituttavat noviiseja exittiin ensin kuivalla maalla moneen kertaan. "Kanakopista" hypätään niin monta kertaa, että homma alkaa mennä selkäytimeen, ettei sitten oikeasti ovella tarvitse ryhtyä empimään. Myös varavarjon laukaisua kahvasta vetämällä harjoitellaan useampaan kertaan.

Tuli mieleen, että eikö tosta vyöryrepun laukaisemisestakin voisi vetää kylmiä tyyppejä muutamaan kertaan, niin tulisi joku jälki lihasmuistiin? Se jälki voi auttaa tositilanteessa? Eli siis juuri tämä mitä nyt tavallaan teit.

https://www.youtube.com/watch?v=Tbuk9AyEap8

Kannattaa lukea: Jacques Cousteau & Susan Schivelbein: "Ihminen, orkidea ja mustekala".

jariarkko
Re: Vyöryrepun laukaisu

Juu, tuosta tosiaan on kysymys. Lisäksi teknisenä laitteena ei ole aina itsestäänselvää, miten lujaa pitää vetää, kuinka nopeasti se toimii, jne.

Mutta siis toki parasta on kun ei joudu niihin vyöryihin. Olen sellaiseen kerran joutunut, ja jokainen voi itse miettiä miltä tuntuu, kun huomaa suuren vyöryn tulevan kohti ilman, että on mitään mahdollisuutta väistää. Tai kun kaveria ei löydy. Tai kun odottaa seuraavaa vyöryä kaulaa myöten lumen alla. Tilanteesta onneksi selvittiin kaikki ilman vaurioita, mutta jo noin henkisenä kokemuksena se ei ole sieltä miellyttävimmästä päästä. Sama juttu tuossa videossa, mutta niitä päässä liikkuvia ajatuksia on vaikea videossa nähdä. Klaustrofobinen olo tuostakin kyllä tuli.