Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?

Ilmastonmuutos aiheuttaa vakavan uhan talvilajien tulevaisuudelle. Talvet lyhenevät ja lumi katoaa. Moni tuntee kuitenkin olonsa voimattomaksi ilmastonmuutoksen edessä. Joku saattaa ahdistua ilmastonmuutokseen liittyvästä informaatiotulvasta. Toinen ei tiedä mistä aloittaa.

Protect Our Winters haluaa tehdä talvien pelastamisen mahdollisimman helpoksi. Olemme koonneet parhaat ja tehokkaimmat vaikuttamistavat lyhyeen seitsemän kohdan listaan. Jos kaikki talviurheilun ja lumen ystävät noudattavat listan neuvoja, olemme jo pitkällä.

1. Osallistu politiikkaan
Aloita vaikeimmasta, mutta ehkä tehokkaimmasta tavasta. Äänestä vain ehdokkaita, jotka pitävät ympäristömme puolta. Soita tai kirjoita kerran kuussa kansanedustajillesi tai kunnanvaltuutetuillesi ja pyydä heitä ryhtymään toimiin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Kerro, että he menettävät äänesi, elleivät aja riittävän kunnianhimoisesta ilmastopolitiikkaa.

2. Opiskele
Lue ilmastonmuutoksesta netistä ja kirjoista ja kerro oppimastasi muille. Voit aloittaa esimerkiksi näistä:
www.ilmasto-opas.fi
www.ilmastopaneeli.fi
www.ilmasto.org

3. Löydä voimavarasi
Miten juuri sinä pystyisit parhaiten vaikuttamaan ilmastonmuutokseen? Voisitko vaikuttaa kuntasi energiaratkaisuihin? Oletko opettaja tai toimittaja? Oletko ammattiurheilija? Onko sinulla vaikutusvaltainen ystävä? Oletko jälleenmyyjä? Kuuntele, kysy ja keskustele, miten ympäristöä kuormittavia toimintatapoja voitaisiin karsia tai korvata.

4. Ole äänessä
Vaikka kaikki eivät sitä haluaisi kuulla, on tärkeää, että puhumme ilmastonmuutoksesta ystävillemme, perheellemme ja työkavereillemme. Ole paikallinen ilmastoaktiivi.

5. Puhu yrityksille
Kysy suosikkiyrityksiltäsi, mitä he tekevät ilmastonmuutoksen ratkaisemisen eteen. Käyttävätkö he vipuvoimaansa politiikkaan vaikuttamisessa? Kysy yritykseltä, jolle teet töitä, onko siellä sitouduttu vastuulliseen toimintaan. Suosi sellaisia yrityksiä, joiden tuotteet ja toimintatavat ovat ympäristöystävällisiä.

6. Muuta elämäsi ja säästä rahaa
Pienennä hiilijalanjälkeäsi. Käytä joukkoliikennettä, eristä asuntosi paremmin, asenna aurinkopaneelit katollesi, vaihda lamput energiaa säästäviin, kuivata vaatteet pyykkinarulla ja alenna kotisi lämpötilaa. Pieniä helppoja keinoja on lukuisia.

7. Seuraa ja tue POWia
Meitä talviurheilun ystäviä on Suomessa lukuisia. Pienilläkin teoilla voi olla vaikutusta silloin, kun muutokset leviävät tarpeeksi laajalle. Yhdessä voimme pelastaa talvemme!

Protect Our Winters - Finland on osa kansainvälistä Protect Our Winters -liikettä, joka tuo yhteen laskukansaa ja talviurheilun parissa toimivia yrityksiä toimimaan yhdessä ilmastonmuutosta vastaan.

NiklasK

jaakko
Re: Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?

..8. tue ydinvoiman lisärakentamista

9. vastusta EU:n ilmastopoliitiikkaa joka siirtää päästöt aasiaan

eli ei edes aloiteta, vaan pidetään tämä foorumi politiikasta ja ideologisesta hömpästä vapaana, jooko?

Kohto
Re: Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?

jaakko: Aivan. Juuri näin. Esittämäsi ideat ovat erinomaisia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja taloutemme kohentamiseksi.

Lisäisin tuohon myös kotimaisen energian, kuten turpeen ja vesivoiman käytön kasvattamisen. Kollaan ja Vuotoksen tekoaltaat pitäisi rakentaa ja turpeenkäyttöä helpottaa järkevällä politiikalla.

Shrek
Re: Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?

Jostain syystä ylemmät kommentoijat eivät ehkä ole ymärtäneet että energian kulutuksen vähentäminen olisi ratkaisu kyseiseen asiaan, sen lisätarjonta ja oman pesän sotkeminen ei varmaankaan tuo asiaan helpotusta.

Kohto
Re: Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?

Shrek: Kommenttisi on valitettavan yleinen, eikä pohjaa mihinkään järkevään argumenttiin. Tottahan toki energian kulutusta voidaan ja pitää vähentää, mutta mihinkään nopeisiin liikkeisiin meillä ei ole mahdollisuuksia, ellemme yhteisesti päätä laskea elintasoamme kymmeniä prosentteja. Tähän ei tunnu olevan valmiutta. Näissä asioissa 20 vuotta on vielä lyhyt aika.

Energian kulutuksen vähenminen merkittävässä määrin lyhyellä aikavälillä on erittäin haastavaa. Hyvin tyypillistä on, että jostain mitättömästä asiasta nostetaan iso haloo. Ehkä typerin viime vuosien kohuista on ollut valaistuksen kanssa kohkaaminen. Valaistus kuluttaa noin prosentin Suomen energiasta, joten sen energiankulutuksen vähentämisellä ei ole juuri mitään vaikutusta kokonaisuuteen. Paljon järkevämpää olisi ollut antaa led-lamppujen rauhassa kehittyä, jolloin ne olisivat luonollisella tavalla korvanneet nykyisen valaistuksen

Shrek: En oikein käsitä, millä tavalla muka on parempi, että ostamme kivihiiltä ja ydinsähköä ulkomailta, kuin että tuotamme vastaavan energian kotimaisella ydinvoimalalla. Hyvässä lykyssä sinne saadaan vieläpä polttoainetta Talvivaarasta. Vähentääkö pään paneminen pensaaseen energiankulutusta?

länki
Re: Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?

[quote=pl56272]kuin että tuotamme vastaavan energian kotimaisella ydinvoimalalla. Hyvässä lykyssä sinne saadaan vieläpä polttoainetta Talvivaarasta. Vähentääkö pään paneminen pensaaseen energiankulutusta?[/quote]

Ydinvoimassa on kotimaista ...siis mikä? Okei, maksajat. Rakentajat tulevat ulkomailta ja palkkoina syntyvä ostovoima palaa Viroon / Puolaan / Venäjälle. Laitoksen rakentamisesta saatava voitto valuu ulkomaille Arevalle ja Rosatomille. Kaikki polttoaine on ostettava ulkomailta, eli polttoaineista syntyvä voitto menee ulkomaille. Suomeen jää miljardeilla maksettu energialaitos joka EHKÄ alkaa tuottaa voittoa ennenkuin on käyttöikänsä päässä, ja seuraavat 100,000v haudotaan jätettä jota ei saada laitettua minnekään nykyisillä ympäristönsuojelunormeilla (eikä niitä pidä vesittää).

Sinä aikana, kun Suomessa on nysvätty Olkiluotoa, on Ruotsi rakentanut uusiutuvia saman tuotannon verran. Paikallista energiantuotantoa, paikallisilla rakentajilla, paikallisilla ylläpitäjillä; palkat ja tuotto jää rahana kotimaahan.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Uusiutuva_energia_Ruotsissa

Ja takaisin aiheeseen, mitä voimme tehdä talvien varalle: skinit alle ja lähimmälle mäelle reenaamaan alpeille lentämisen sijaan. Lihansyöntiä ja maitotuotteita vähemmälle, kausivihanneksia ja hedelmiä pöytään. Pyörällä kauppaan ja töihin. Mökkeilystä downshiftaava korpielämys, ei toista täysvarusteltua ainalämmintä kotia. Tyytyväisyyttä nykytilanteeseen, ollaan onnellisia nyt eikä haluta joka asiaa vähän enemmän :)

tapani
Re: Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?

Kohto: nimenomaan kotitalouksissa olisi mahdollisuus aloittaa säästötalkoot, ilman että elintaso tippuisi yhtään mihinkään. Kotitalouksien osuus on noin kolmannes kaikesta sähkönkulutuksesta.

Joka kerran kun laitat jonkin tarpeettoman sähkölaitteen päälle, niin kuuntele kun joki itkee.

Kohto
Re: Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?

Tämä ei ole ehkä oikea foorumi ydinvoimasta keskustelemiseen, mutta jatkan vielä hieman.

Ydinvoiman vastustaminen sillä perusteella, että se olisi kallista on järjetöntä. Valtio ei rakenna ydinvoimaa, ydinvoimaa rakentavat yksityiset yritykset, joiden tavoite on tuottaa voittoa. Miksi ihmeessä nuo yritykset rakentaisivat ydinvoimaa, jollei se olisi erittäin kannattavaa? Ydinvoiman vastustaminen väittämällä sitä kannattamattomaksi on täyttä viherpropagandaa.

Suomalaisen ydinvoiman vastustaminen on myös hölmöyttä siinä mielessä, että korvaava sähkö ostetaan venäläisistä ydinvoimaloista.

Sähkön säästäminen on järkevää, mutta kovin isoon säästöön en usko helposti päästävän. Esimerkiksi oman asuntoni sähkölasku on reilut 15 euroa kuussa. Eipä se taida tuosta kovin paljon pienentyä, vaikka mitä tekisi.

mako
Re: Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?

Kohtaa 6. voisi pohtia myös sen oman harrastuksen kautta. Miten kestävää se talvinen alamäkiurheilu on? Autolla rinteeseen, hissit käy sähköllä, vuorille pitää lentää. Noista pitää olla valmis luopumaan, eikä vain odottaa muiden vähentävän kulutusta.

MaJu
Käyttäjän MaJu kuva
Re: Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?
Runo_Jorma
Re: Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?

[quote=MaJu]Joko kompensoinnista oli puhetta?
https://tutkiihutkiitunturissa.wordpress.com/2015/02/10/lento-ja-autoilu...

[/quote]

Heh, anekauppaa ilmastolla. Eli on ok ajella isolla lava-autolla, kunhan istuttelee palmuja ja ostelee aurinkopaneeleita köyhempiin maihin?

Synninpäästö kätevästi rahalla.

keljukoo
Re: Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?

Sitä, tätä, tota, niin, näin ja noin mieltä. Tärkeää nysväystä keinovalikoimilla, en mä muuta väitä. Pittää alkaa kompensoida, kun en muuhun pysty, prkl! Ottaa pattiin!

Kohto
Re: Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?

Asiat pitää osata laittaa mittasuhteisiin. Alpeille lentäminen laskettelemaan ei ole erityisen ympäristöystävällistä, mutta taitaa Kanarian loma olla vielä saastuttavampaa, koska lentomatka on selvästi pidempi. Samoin Thaimaan lomailu.

Lentäminenhän on edullista pitkälti sen takia, että kerosiinia (lentopolttoainetta) ei pystytä verottamaan, kuten vaikkapa bensaa ja dieseliä. Mikäli esimerkiksi Suomi ryhtyisi verottamana kerosiinia, tankattaisiin Suomeen lentävät koneet ulkomailla ja menettäisimme kaikki polttoainetuotot. Sama tilanne on tietenkin kaikkialla ja tästä syystä kerosiini onkin hyvin halpaa.

Mikäli mitään järkevää edistystä halutaan aikaan ilmastonsuojelussa, pitää toimenpiteiden järeys kohdentaa asioiden saastuttavuuden mukaan. Mitättömistä asioista kohkaaminen, kuten nyt vaikkapa energiansäästölampuista, ei auta ketään.

MaJu
Käyttäjän MaJu kuva
Re: Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?

Kylläpä on raivoisaa keskustelua, ahdistusta näkyy olevan. Kanavoidaan se tekoihin!

Yllä raivolla tuomittiin päästöjen kompensointi. Mä en tiedä mitä kaikkea te tuomitsijat omassa elämässänne teette asian eteen, mutta itse KOMPENSOIN JA SEN LISÄKSI TEEN KAIKEN MUUNKIN. (perussetti: lähes vegaani, energiapihi, yritän välttää autoilua ja kompensoin autoiluni, sekä pakolliset työmatkalennot, olen muuttanut Lappiin maalle jotta ei tarvi lentää laskemaan, kompostoin, viljelen, teen ympäristökasvatusta kaikilla mahdollisilla tasoilla ja nyt oon jopa ed.vaaleissa ehdolla). Niin että mitähän sitä vielä voisi? Ja kun joku ei pysty täydellisyyteen, niin miksi olisi niin pahasta MYÖS OSTAA PUUNTAIMIA? Eihän yksi hyvä torpedoi toista.

Lisäksi alussa oli erittäin kummallisia (trolli?)-kommentteja turpeenpolton ja vesivoiman lisäämisestä. Molemmistahan on tiedeyhteisö yksimielisesti havainnut suuret ympäristöhaitat. Turve on käytännössä uusiutumatonta. Tekoaltaiden hyöty on samoin minimaalinen verrattuna paikallisten ainutlaatuisten biotooppien hävittämiseen. Oletteko käyneet esimerkiksi Keminsaarilla? Siellä on valtavasti uhanalaisia eliölajeja. Tervetuloa kylään tänne kauniiseen Itä-Lappiin. :)

Ydinvoima on tehokasta, mutta kuinka moni kannattaja on perehtynyt uraanikaivoksiin?

Aurinkovoimaa, tehokkaampaa eurooppalaista sähkönsiirtoverkkoa, maa- ja ilmalämpöä, bioenergiaa, säästöä, älykkäämpää tekniikkaa, pientuulivoimaa... Monenlaisia ratkaisuja on, kunhan vain aidosti yhteiskunta uskaltaa alkaa edistää hajautettua ja uusiutuvaa.

Yst. Marianne / Lappi

Mikko Piironen
Re: Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?

[quote=MaJu]

Ydinvoima on tehokasta, mutta kuinka moni kannattaja on perehtynyt uraanikaivoksiin?

[/quote]

Ei kukaan. Ainoastaan ydinvoiman vastustajat ovat perehtyneet tähän asiaan.

Lefa
Käyttäjän Lefa kuva
Re: Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?

[quote=pl56272]
Ydinvoiman vastustaminen sillä perusteella, että se olisi kallista on järjetöntä. Valtio ei rakenna ydinvoimaa, ydinvoimaa rakentavat yksityiset yritykset, joiden tavoite on tuottaa voittoa. Miksi ihmeessä nuo yritykset rakentaisivat ydinvoimaa, jollei se olisi erittäin kannattavaa? Ydinvoiman vastustaminen väittämällä sitä kannattamattomaksi on täyttä viherpropagandaa. [/quote]

Ihmetyttää tämä atomiuskovaisten luottamus ydinvoiman edullisuuteen. Diktatuurissa se voisi näennäisesti ollakin kannattavaa, mutta entä aidossa markkinataloudessa? Eikö yritysten pitäisi kustantaa kaikki kulunsa itse? Myös toimintansa riskit.

Ydinvoima on Suomessa tehty laskennallisesti kannattavaksi vain sillä, ettei sen tarvitse kantaa kaikkia riskejään itse. Nythän vahinkovastuun maksimimäärä on rajoitettu varsin mitättömäksi. Tämä on suoraa tukea ydinvoimalle. Siihen verrattuna tuet tuuli- tai aurinkovoimalle ovat näpertelyä.

Ydinvoimayhtiöitten rajoitetun korvausvastuun takia vastuun kannamme me, eli veronmaksajat, kansa. Jos atomimyllyssä poksahtaa pahasti ja puoli valtakuntaa menee asumiskelvottomaksi niin kuka korvaa vahingot? Ei kukaan!

Valtiolla ei ole tällaisia varoja, eikä atomiuskovaisten mielestä tarvitse olla kellään. Eihän ne miilut voi poksahtaa! Paitsi että muutama on jo poksahtanutkin. Harrisburg, Tshernobyl, Fukushima ja mitä kaikkia niitä nyt onkaan.

Jos todennäköisyys ydinvoimaonnettomuudelle on niin pieni kuin atomiuskovaiset väittävät, niin tietysti vakuutusmaksutkin olisivat pienet. Eikö niin? Riski voidaan toki hinnoitella. Vakuutusyhtiöt tekevät sitä työkseen.

Miksi sitten ydinvoimateollisuus vastustaa täyden korvausvastuun periaatetta? Tulisi liian kalliiksi? Menisi persiilleen koko teollisuudenalan kannattavuus?

Niinpä niin. Markkinatalouden nimiin vannotaan, mutta tässä atomivoiman kohdalla tehdään poikkeus. Eikö tässä ole paha ristiriita?

Äppy
Re: Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?

[quote=Lefa][quote=pl56272]
Ihmetyttää tämä atomiuskovaisten luottamus ydinvoiman edullisuuteen. Diktatuurissa se voisi näennäisesti ollakin kannattavaa, mutta entä aidossa markkinataloudessa? Eikö yritysten pitäisi kustantaa kaikki kulunsa itse? Myös toimintansa riskit.

Ydinvoima on Suomessa tehty laskennallisesti kannattavaksi vain sillä, ettei sen tarvitse kantaa kaikkia riskejään itse. Nythän vahinkovastuun maksimimäärä on rajoitettu varsin mitättömäksi. Tämä on suoraa tukea ydinvoimalle. Siihen verrattuna tuet tuuli- tai aurinkovoimalle ovat näpertelyä.

Ydinvoimayhtiöitten rajoitetun korvausvastuun takia vastuun kannamme me, eli veronmaksajat, kansa. Jos atomimyllyssä poksahtaa pahasti ja puoli valtakuntaa menee asumiskelvottomaksi niin kuka korvaa vahingot? Ei kukaan!

Valtiolla ei ole tällaisia varoja, eikä atomiuskovaisten mielestä tarvitse olla kellään. Eihän ne miilut voi poksahtaa! Paitsi että muutama on jo poksahtanutkin. Harrisburg, Tshernobyl, Fukushima ja mitä kaikkia niitä nyt onkaan.

Jos todennäköisyys ydinvoimaonnettomuudelle on niin pieni kuin atomiuskovaiset väittävät, niin tietysti vakuutusmaksutkin olisivat pienet. Eikö niin? Riski voidaan toki hinnoitella. Vakuutusyhtiöt tekevät sitä työkseen.

Miksi sitten ydinvoimateollisuus vastustaa täyden korvausvastuun periaatetta? Tulisi liian kalliiksi? Menisi persiilleen koko teollisuudenalan kannattavuus?

Niinpä niin. Markkinatalouden nimiin vannotaan, mutta tässä atomivoiman kohdalla tehdään poikkeus. Eikö tässä ole paha ristiriita?[/quote]

Ei aitoa markkinataloutta ole olemassa. Jos olisi absoluuttinen markkinatalous, niin silloin ihmisetkin olisivat kauppatavaraa.

Harva yhtiö tai yritys kustantaa oman toimintansa riskit 100%:sti. Valtio tulee jossain määrin vastaan mutta vastineeksi määrittää toiminnan raameja aika tarkasti. Esimerkiksi ydinvoimaloissa turvallisuuskriteerit on Suomessa niin kovat, ettei isot onnettomuudet ole käytännössä mahdollisia. Toki teoreettisesti ne on mahdollisia mutta äärimmäisen epätodennäköisiä. Tieteessä ja reaalimaailmassa nyt vain pelataan aina todennäköisyyksillä ja tietty epätodennäköisyys on pakko hyväksyä.

Fakta on myös se, että elinkaaritarkastelun pohjalta ydinvoima on edelleen niin ympäristön kannalta kuin taloudellisestikin hyvin kilpailukykyinen energiantuotantomuoto. Taloudellisesti Suomessa saataisiin tuotettua yhtä vakaasti ja yhtä suuria määriä energiaa vastaavaan hintaan tai halvemmalla ainoastaan vesivoimalla tai uusiutumattomilla(käytännössä kivihiili). Toki tilanne voi olla eri esim. 30-40 vuoden päästä mutta energiantarvetta ei voi siirtää ajassa eteenpäin.

Mikko Piironen
Re: Mitä sinä voit tehdä talvien pelastamiseksi?

[quote=Lefa][quote=pl56272]

Miksi sitten ydinvoimateollisuus vastustaa täyden korvausvastuun periaatetta? Tulisi liian kalliiksi? Menisi persiilleen koko teollisuudenalan kannattavuus?

[/quote]

Se olisi joka tapauksessa omasta taskusta pois. Aika moni muukin vastustaa oman maksuvelvoitteensa lisäämistä.

Jos pitää valita ydinvoiman ja hiilivoiman välillä, niin valitsen mieluummin ydinvoiman. Tai tietysti ois kätevämpää ryhtyä islantilaiseksi ja käyttää vesivoimaa vailla huolta huomisesta.