Kauden varustehankinnat sattuivat (sopivasti?) lyhyen ajan sisään, joten päätin lähteä testaamaan niitä kaikkia pikaisella yön yli reissulla ennen juhannuksen hulinoita.

 
Retkeily ja luonnossa oleskelu on siitä mielenkiintoinen harrastus, että sitä voi halutessaan tehdä ilman mitään hankintoja, tai vaihtoehtoisesti siihen voi syytää loppumattomat määrät rahaa. Varusteiden hankinnasta on viime aikoina ollut paljon hyvää juttua (muutaman esimerkkinä vaikkapa Ummikot ulkona -blogin ”Osta, osta, osta” sekä Hiking in Finland ”No Gear Year”) ja tervettä kritiikkiä – tarvitsemmeko ihan aikuisten oikeasti sitä kaikkea tavaraa luonnosta nauttimiseen?
 
Itse olen mielestäni pystynyt tämän harrastuksen osalta heräteostokset välttämään. Ylipäätään on hyvä oppia tunnistamaan itsestään se vaihe, kun ”on vaan pakko hankkia tuo jokin” ja odottaa sen fiiliksen päälle pari viikkoa. Jos hankinta vielä yhä vaikuttaa järkevältä, niin korkeammalla todennäköisyydellä hankinta ei kadutakaan jälkikäteen. Tässä nyt omat isommat hankinnat mitä tuli tehtyä alkukesästä, sekä lyhyet perustelut:
 
1. Exped Synmat Winterlite LW. Nukkumisjärjestelmäni selvästi heikoin lenkki on ollut tähän asti makuualusta. Etenkin ulkona vietettyjen talviöiden lisääntyessä panin merkille, että kyllä se lämpö vaan tuntuu imeytyvän sinne maahan. Ei tämän R-arvo ole kuin 4.9, mutta jos on edellisellä, nippa nappa kolmen vuodenajan alustalla pärjätty tähänkin asti, niin uskon tämän riittävän helposti. Bonuksena myös painoa on vähemmän, paksuutta enemmän ja pakkaantuu pienempään tilaan. Ainoa (tarjous)tuote, joka Erämessuilta tarttui mukaan. 149€, Scandinavian Outdoor.
 
 
2. 2GoSystems V2 Ttrifecta. Bivvypussin, lämpöpeitteen ja hätämajoitteen yhdistelmä. Sateenkestävää tyvekkiä, saumatut vetoketjut, sisäpuolella lämpöä heijasta pinta. Ensisijaisesti uudeksi bivvypussiksi hankittu, sekä tietty tuomaan nykyisiin makuupusseihin vähän lisää asteita. $63, suoraan valmistajalta.
 
 
3. Suunto Traverse. Tämä on kyllä ehkä kyseenalaisin hankintani tähän harrastukseen liittyen. Kallis kello, jonka pääfunktio on minulla vain tallentaa vaellusmatkoja. Toki kelloon voi tallentaa reittejä, POI:ta, käyttää kompassina ynnä muuta, mutta ei se kuitenkaan karttaa korvaa. Kaiken lisäksi ensimmäisten testihaikkien jälkeen ”moveissa” on kummallisia vauhtivirheitä, joiden syitä selvittelen parhaillaan Suunnon asiakaspalvelun kanssa (saattaa johtua mun asetuksista, jotka ovat ”Tallennusväli 10s, GPS-tarkkuus OK”, mutta katsotaan nyt). Alkuperäinen silikoniranneke on myöskin hiostavilla keleillä varsin epämiellyttävä, joten pistin paracord-punoksen sen päälle – Suunnon virallisesta kangasrannekkeesta pitäisi nimittäin pulittaa ylimääräiset kuusikymppiä. 339€, Scandinavian Outdoor.
 
 
------
 
Saman lyhyen reissun aikana kerkesin kuvata pari muutakin videota, joista osa löytyy jo kanavan puolelta ja osa on vielä tulossa. Mutta tämän pidemmittä puheitta, tässä itse videokooste ja ajatuksia kyseisistä tuotteista:
 
 
Käyttäjän Reissussa kuva

Reissussa

Eräilyä ilman kyräilyä! Reissussa on YouTube-kanava retkeilystä, vaeltamisesta ja varusteista. Bushcraftista tacticooliin, kaikki menee.
jeppe jääkarhu
Re: Uusien varusteiden testausreissu

Itse olen käyttänyt samsung s5:tä reitin tallentamiseen. Laittaa puhelimen lentotilaan ja ottaa yhden varavirran mukaan niin viikon vaellus menee helposti. Puhelin päivällä gps ja sports tracker päällä ja heti kun tulee yöpaikalle niin virrat pois.

Reissussa
Käyttäjän Reissussa kuva
Re: Uusien varusteiden testausreissu

Itse olen tehnyt toki samaa lyhyemmillä retkillä, mutta viikko on jo aika kova suoritus! 100h träkkäystä pitäisi Suunnon kestää putkeen, mikä on varsin ok.

--

Eräilyä ilman kyräilyä! Reissussa on YouTube-kanava retkeilystä, vaeltamisesta ja varusteista. Buscraftista tacticooliin, kaikki menee.

jeppe jääkarhu
Re: Uusien varusteiden testausreissu

Avain taitaa olla tuo lentotilaan laittaminen. Ei silloin turhaan yritä hakea kenttää.

Ummikko
Re: Uusien varusteiden testausreissu

Kiitokset tekstistä ja videosta sekä omaan blogiin linkkauksesta :) Makuualustat ovat ymmärrettävästi kokeneen retkeilijän mielestä tylsä aihe, mutta ainakin näin ummikon näkökulmasta jonkinlainen niihinkin liittyvä vertailu ja testaus voisi olla mielenkiintoinen. Tuntuu, että nykyään alustojakin on valtava skaala erilaisia...

Sakke
Re: Uusien varusteiden testausreissu

Tuo makuualusta kyllä kiinnostaa! Saakohan sitä mistään edullisemmin? Hyvinkö siinä pysyi paikoillaan yöllä? nimittäin olen nukkunut sellaisella halpisilmapatjalla ja se oli kyllä surkea, ei löytynyt millään asentoa. Mutta kiinnostais silti tuo sen takia, koska se varmasti eristää maan kosteutta ja kylmyyttä pois, tarkoitus on nimittäin ensi talvena tehdä hiihtovaellus Pallaksella.
Viikon päästä oon lähdössä Pallakselle useamman päivän vaellukselle, ensi kertaa sitten nuoruuden! Nyt lapset on isompia, niin pääsee taas harrastaan kunnolla tätä nuoruuden huikeaa harrastusta. Että terve vaan kaikki muutkin ketkä on viikon päästä viikonloppuna myös tulossa pallakselle! Rovaniemellä hotellissa http://rovaniemenhotellit.fi/ eka yövytään ja sit painellaan muonioon.
Vaellussauvojen hankintaa mietin. Onko sulla "reissussa" kokemusta niistä? Mitä tykkäät? Kannattaako hankkia?

jeppe jääkarhu
Re: Uusien varusteiden testausreissu

Itse myös harrastuksen pariin palanneena ja kaksi vaellusta nyt sen jälkeen tehneenä, ensimmäisen ilman sauvaa ja toisen sauvan kanssa, voin suositella sauvaa mukaan. Tasaisella ei juuri ollut käyttöä, mutta nousut ja laskut, sekä kivikkoinen maasto ja ylitykset hyötyy kyllä. Mikä on hyvä jne. osaa varmasti kokeneemmat neuvoa, itse ostin reissuun mennessä Tokmannilta noin 10 euroa maksaneen "ryhmysauvan" ja tuntui toimivan hyvin tuon yhden reissun ajan.

Reissussa
Käyttäjän Reissussa kuva
Re: Uusien varusteiden testausreissu

Pahoittelen Sakke hidasta vastausta, mulle ei tule mitään ilmoituksia jos näihin blogeihin tulee kommentteja.. :(

Olen ollut makuualustaan tyytyväinen, ja tuossa mallissahan nuo reunat ovat hieman korotetut, jonka pitäisi auttaa sen päällä pysymistä. Makuualustoja hankkiessa tärkein silmällä pidettävä seikka on tuo R-arvo. Toisin kuin makuupusseissa, alusta ei voi olla koskaan liian lämmin, eli kun panostaa hyvään alustaan niin sitä voi käyttää kesät talvet.

Sauvoista ei ole kokemusta, mutta mietin kyllä niiden hankintaa. Olen koettanut perehtyä aiheeseen, mutta vielä en tiedä ihan tarkkaan, että mitä ominaisuuksia edes niiltä kaipaisin. Kiitos kommentista!

--

Eräilyä ilman kyräilyä! Reissussa on YouTube-kanava retkeilystä, vaeltamisesta ja varusteista. Buscraftista tacticooliin, kaikki menee.

Reissussa
Käyttäjän Reissussa kuva
Re: Uusien varusteiden testausreissu

Hyvä kuulla kokemuksia juuri sauvailun aloittaneelta henkilöltä. Itselläni on sauva(t) hankintalistalla, lähinnä ensisijaisena käyttökohteena olisi tarpin pystyttämiseen käyttäminen, mutta samallahan ne kävelyn apuna menee. Pitäisi varmaan lainata jostain testiin niin siinäpähän näkisi, että onko mun juttu vai ei.

--

Eräilyä ilman kyräilyä! Reissussa on YouTube-kanava retkeilystä, vaeltamisesta ja varusteista. Buscraftista tacticooliin, kaikki menee.

akallio
Re: Uusien varusteiden testausreissu

Teleskooppisauvat siis. En suosittelisi niitä kiinni pyöritettäviä malleja, niiden toiminta tositlilanteissa on vähän niin ja näin. Vipumalliset lukitukset (esim. Komperdellin Powerlock) toimii paremmin. Ja Komperdellin tapauksessa suosittelisin nimenomaan vielä Powerlock 3.0, ei kakkonen.

Itse pitäisin täydellisenä vaellusauvana sellaista, jossa on yksi teleskooppi yhdistetty telttakaarien tyyliseen paloihin menevään rakenteeseen. Menee pieneen tilaan, saa riittävän pitkäksi, saa säädettyä, kätevämpi kuin tuplateleskooppi. Lukko metallia, ei muovia. Kädensijassa kai korkki on paras, vaikka kyllä ne keinomatskutkin on ok. Kädensijan alle jotain grippiä on hyvä olla. Hiilikuitu kai matskuna paras. Vaihdettava sompa. Black Diamondin sompasysteemi on parempi, Komperdellillä on enemmän erilaisia sompavaihtoehtoja. Toki kesävaelluskäytössä kaikenlaiset sommat on vaan haitaksi noin keskimäärin.