Polkujuoksua

Kävin 8.6.2015 jututtamassa NUTS Jouko “Jokke” Kaarteenahoa polkujuoksusta. Jokke on ollut perustamassa Northern Ultra Trail Service Oy yritystä vuonna 2013. NUTS keskittyy järjestämään polkujuoksutapahtumia, kursseja ja toimivat oppaina. Polkujuoksua käsitteenä pureskellaan Relaan historiassa artikkelissa "Trailrunning hauskempaa juoksemista".
 
 
Kuvassa Late, Pulari, Eppu ja Jokke. Tiimin kuuluvat lisäksi Matti ja Heikki. (lähde nuts.fi)


Keskustelimme  ultramatkoista, kisoista ja niihin valmistautumisesta. Niille joille käsite ultramatka on aukaisematta puhumme yli maratonin mittaisista yhtenäisistä juoksupätkistä. Ylärajaa ei varsinaisesti ole. Jäin pohtimaan tätä ultramatka käsitettä omalle kohdalle, kun pisin mitattu matka mitä olen joskus nuoruuden innolla juossut on 36 kilometria metsäteitä. Tuohon olisi pitänyt vielä latoa vasenta oikeaan eteen 8 kilometriä päälle, jotta voitaisiin puhua ultramatkasta.
 
Kuva: Aapo Laiho - NUTS - Karhunkierros 2015
 
 
Takerruinkin NUTS:ien karhukierroksen lehdistötiedotteen kohtaan "53 kilometrin kilpailun voittajaksi juoksi Juha Jumisko ajalla 5.24,38. Jumisko eteni viimeiset kilometrit yhdessä 80 kilometrin voittajaksi juosseen Tero Ruokolaisen kanssa, jonka sarja lähti matkaan kolme tuntia aiemmin.   Tuota vajaan 10km/h keskivauhdin ylläpitämistä Oulangan kansallispuiston mäkisessä maastossa voi pitää jo ihan saavutuksena. Lehdistötiedotteen tavaaminen loppuun asti jätti miettimään mitä vaaditaan ultramatkan suorittamiseen : "160 km sarjan voitti miehissä Miika Lahtela ajalla 22.40,04 ja naisissa yhdysvaltalainen Tina Johnson ajalla 32.23,57. Tässä melkeinpä pakko nostaa isommin hattua tälle naisihmisen sinnikyydelle. Käsittämättömiä suorituksia ihmiskeholta.

Kuva: Aapo Laiho - NUTS - Karhunkierros 2015
 
Koska ilmeisesti legendaarisimmille pätkille on tunkua ja järjestäjät haluavat luonnollisesti päästää matkaan henkilöitä joilla on mahdollisuus selviytyä koettelemuksesta ilman suurempia draamoja, on näissä kisoissa pistejärjestelmä. NUTS:in järjestämästä 160km suorituksesta saa 4 karsintapistettä, joita pitää olla 8 pisteen nippu kasassa osallistuakseen esim. 170km mt. blanc utmb:lle tänä vuonna . Ensi vuodelle pisteitä tarvitaan 9. Tänään  24.7.2015 starttaava Pallaksen 55km pätkästä saa yhden karsintapisteen. Vieraamme Jokke on karsiutunut arvonnan kautta mukaan mt blanc utmb:lle. Hänelle riitti karsintapisteitä, mutta tuolle 2300 henkilörajan käsittävällä matkalle on sen verran tulijoita, että paikat arvotaan tämän päälle.  Kyseisellä reitillä on vaatimattomat 10km nousua ja maksimiaikana 46:30h. Nämä lukemat pistävätkin kokemattoman juoksijan nöyrtymään ja hämmästelemään, että maailmasta löytyy riittävästi ihmisiä jotka jaksavat liikkua vajaa kaksi vuorokautta putkeen. Sanomattakin on selvää, että noin pitkillä matkoilla väsyneenä nillkoja nyrjähtelee, joten kropan totuttaminen pitkiin matkoihin on tärkeää. Harjoittelu on hyvin pitkälti samankaltaista kuin mitä maratonin valmistautuminen. Loppu on päästä kiinni. Jokkekin myöntää, että utmb:n matka hieman hirvittää. Sietääkin!


Tänään käynnistyvälle NUTS Pallas juoksun tuloset löytyvät täältä: http://nuts.fi/24-26-7-2015-nuts-pallas-tulokset/
 
 
Käyttäjän Markku kuva

Markku