La Sentinelle Scandinavian Edition

La Sentinelle. Siis mikä? La Sentinelle on vapaalaskutapahtuma, joka kerää yhteen vuorista ja laskemisesta kiinnostuneita ihmisiä. Kyseessä ei ole kilpailu vaan tarkoituksena on vaeltaa ja laskea vaativa reitti. Kaikki perille päässeet ovat voittajia. Tapahtuma on Bruno Compagnetin ja Minna Riihimäen käsialaa. 

Bruno lähettää hiihtokansan matkaan. Kuva: Pascal Tournaire

Scandinavian edition oli sarjan kolmas osa. Ensimmäinen hiihdettiin Pyreneillä Espanjan ja Ranskan, toinen Italian ja Ranskan ja tämä kolmas Suomen, Ruotsin ja Norjan rajamailla. Valtioiden hallinnolliset rajat usein rajoittavat liikkumista, mutta vuorilla voi hiihtää vapaasti rajojen yli. Ensimmäisen tapahtuman reitti kulki vanhaa rajavalvontareittiä. Tapahtuman nimi Sentinelle tarkoittaa vartiomiestä.

Scandinavian edition järjestettiin toukokuun toisella viikolla Kilpisjärven ja Tamokin maisemissa. Pohjoiseen oli saapunut kolmisenkymmentä vapaalaskijaa pääasiassa Keski-Euroopasta, mutta myös Kanadasta sekä Ruotsista ja oli meitä kaksi suomalaistakin osallistujaa. Oppaina toimivat Ross Hewitt, Fred Dégoulet, Vivian Bruchez ja Tamokissa lisäksi Jarkko-Juhani Henttonen. Tapahtumaa järjestämässä oli myös Skipe Oivo. Ryhmän mukana kulki kaksi ammattikuvaajaa.

Alkuperäisenä tarkoituksena oli hiihtää kolmen valtakunnan rajapyykiltä Tamokkiin seikkailullista reittiä. Vähäluminen talvi ja aikainen kevät kirjaimellisesti vesittivät suunnitelmaa. Kilpisjärven kylällä ei ollut ollenkaan lunta ja laakso kohti Tamokkia oli niin ikään lumeton. 

Alueella riittää kuitenkin laskettavaa. Ensimmäisenä hiihtopäivänä suuntasimme kelkkahinauksella kohti Terbmisjärveä. Terbmisvaaralla oli vielä hyvin lunta ja ympäristö oli kauempaa saapuneille vähintäänkin eksoottinen. Laskujen lisäksi jännitystä päivään tarjosi pehmeävä kelkkareitti. Pienen kaivamisoperaation jälkeen saatiin koko kalusto ja ryhmä takaisin Kilpisjärven hotellille. Kuuman päivän jälkeen oli helmeä pulahtaa avantoon.

Terbmiksen pahta tarjoaa suomalaisittain varsin napakkaa hiihtoa. Kuva: Jorma Kivelä

 

Kuva: Pascal Tournaire

Kuva: Laula Kerley

Jäällä oli jo sen verran vettä, että hiihdeltiin järven yli kelkkareitille ennen kelkkakyytiä. Kuva: Joel

Päivän päätteeksi tutustuimme Recco-laitteisiin Stefan Nilssonin (Mountain rescue Kiruna) johdolla. Kuva: Pascal Tournaire

Kilpisjärven elämyksiä. Kuva: Pascal Tournaire

Toisena päivänä pakkasimme sukset kärryyn ja porukat autoihin ja suuntasimme kohti Tamokin laaksoa. Kävimme hiihtämässä Lemetfjelletin pohjoispuolen laaksosta ylös reiluun 1300 metriin. Laaksossa lämpötila nousi päivän mittaan +22 asteeseen. Lumi meni pehmeäksi ja näimme massiivisen vyöryn jo retken alkutaipaleella. Ylhäällä pidimme evästauon ja rappel-workshopin. Pohjoispuolen mäet tarjosivat riemukasta laskua. Alempana sai telluttelija seisoa kannat alhaalla, etteivät sukset sukeltele. Ilta meni nätisti Tamok Husetin grillitulilla chillaillessa. 

Ylhäällä lunta riitti hyvin hiihdettäväksi asti. Kuva: Pascal Tournaire

Kuva: Pascal Tournaire

Relaa.com teki La Sentinellelle oman kartan. Kuva: Joel

Kolmantena hiihtopäivänä oppaat ottivat haltuun pienempiä porukoita. Ennen lähtöä pidettiin piippari-workshop. Meidän porukka teki ylös hiihdellessä myös lumiankkuri- ja rappel-harjoituksen. Lämpimälle päivälle saatiin reilu tonni nousua. Reittivalinnoissa piti pitää mielessä lämpimän sään aiheuttama vyöryvaara. Myös tältä reissulta päästiin laskemalla koko matka alas laaksoon. Tosin alkoi olla viimeiset hetket nauttia tätä luksusta. Lumi kiehui kivien ja kanervikon ympärillä. Yllätykseksemme Tamok Husetilla oli grilli jälleen tulilla. Evästelyn jälkeen ajelimme kesäisessä säässä kohti Kilpparin iltarientoja.

Kuva: Pascal Tournaire

Rappel-harjoitus matkan varrella. Kuva: Joel

Kuva: Pascal Tournaire

Matkalla oli hauska nähdä, miten porot ja hirvet herättivät riemun tunteita. Laskemisen lisäksi sauna ja avantouinti taisivat mennä aktiviteettien top-kymppiin. 

Lapin eksotiikkaa. Kuva: Laula Kerley

Kiitokset La Sentinelle.

http://backofbeyond.ski/en/

Joel Kauppinen