Maastopyöräilyä kehitetään Fiskarsissa

Syyskuun toisena lauantaina järjestettiin Fiskarsin ruukissa maastopyöräilyreittien avajaistapahtuma. Luvassa oli ohjattuja lenkkejä, pyörätestimahdollisuus, burgereita ja mahdollisuus tutustua paikalliseen panimoon.

Matkaa paikalle kertyy Helsingistä reilu tunti, Turusta vajaa puolitoista tuntia ja Tampereelta reilu kaksi ja puoli tuntia. Iltareissuna Fiskarsin pyöräilyt on isommista kaupungeista vähän hätäisiä, mutta leppoisen päiväretken tekee jo helposti. Toki paikalla voi viihtyä pidempäänkin, koska siellä on pieneksi kyläksi hyvät matkailupalvelut.

Fiskarsin maastopyöräilyä alettiin kehittää reilu vuosi sitten paikallisten maastopyöräilijöiden aloitteesta. Fiskars-yhtiön ja Raaseporin kaupungin omistamille maille on rakennettu kolmentasoisia reittejä, joista vihreät ovat helppoja, siniset keskivaikeita ja punaiset vaikeita. Reitit on merkitty maastoon kylteillä ja maalatuilla merkeillä. Infopisteellä on karttataulu, mistä voi napata vaikka kuvan varmuuden vuoksi, jos epäilee, ettei muista ruotsinkielisiä reittien nimiä. Reittikartta on ladattavissa myös hankkeen nettisivuilta.

Tapahtuma-aamuna kylään oli pakkautunut innokas joukko maastopyöräilijöitä. Paikalla oli hyvä ja pyöräilyä odottava tunnelma. Aluksi kimppalenkkien vetäjät kertoivat reiteistä ja päivän ohjelmasta, minkä jälkeen lähdettiin ajamaan maastoon.

 

Porukkaa oli kertynyt hyvin paikalle jo aamupäivästä.

 

Aamupäivällä osallistuin Rövarbergetin yhteislenkille. Reitti on merkitty punaiseksi eli vaikeaksi. Ryhmässä oli kolmisenkymmentä pyöräilijää, ja kuten odottaa saattaa, näin suurella porukalla syntyy hajontaa ja välillä vähän odotellaan. Aamupäivä oli sumuinen ja maasto varsin märkää yökasteen jäljiltä. Kosteus teki oman pikkulisänsä teknisemmille kallio-, kivikko- ja juurakkopätkille. Pitkästä letkasta ja kosteista olosuhteista huolimatta matka eteni sujuvasti. Parin tunnin kimppalenkin jälkeen oli palautumisen aika. Iltapäivällä lähti matkaan vielä uudet ohjatut lenkit, mutta päätin tutustua alueeseen omatoimisesti aamupäivän yhteisen ajon jälkeen. Maasto oli päivän aikana kuivunut ja ajoin itsekseni loput reitit läpi ja vähän päälle. Tapahtumassa arvioitiin vierailleen päivän aikana 200-300 pyöräilijää.

 

30 hengen possujuna pysähteli silloin tällöin. Matka sujui leppoisassa tunnelmassa.

 

Vihreät reitit ovat helppoja, osin sorateitä. Tämänhetkiset vihreät reitit ovat pituudeltaan viisi tai seitsemän kilometriä ja ne sopivat parhaiten nopsalle lenkille tai maastopyöräilyn kokeilemiseen.

Siniset reittivariaatiot ovat noin 10 tai 11 km pitkiä. Keskivaikeilla reiteillä löytyy mukavasti haastetta jo vähän kokeneemmallekin pyöräilijälle. Aloitteleville pyöräilijöille keskivaikealla reitillä voi olla varsin vaativia kohtia etenkin kostealla kelillä. Odotettavissa on lyhyitä hieman teknisempiä juurakoita ja pieniä kalliokinkamia. Reiteillä on myös mukavan rullaavia ja nopeita etappeja.

Punainen reitti on noin 15 km pitkä. Lenkkiä voi halutessaan oikaista 12 tai 9 kilometriseksi. Vaikea reitti on paikoitellen varsin teknistä kivikkoa, kalliota ja juurakkoa. Osassa paikoista pitää valita tarkka ajolinja, jos meinaa selvitä ilman jalkakosketuksia. Punaisella reitillä on myös muutamia jyrkkiä laskuja ja radan loppupäähän on rakennettu alamäkeen mukavasti bermiä ja hyppyreitä. Reitin voi ajaa läpi xc-maastopyörällä ja alamäet on kuivalla kelillä ajettavissa hitaasti.

Reittien merkinnät on tehty pääosin hyvin. Osa reiteistä kulkee samoilla poluilla ja niissä kohtaa merkinnät olivat epäloogiset. Joissakin paikoissa oli maalattu kaikkien reittien värimerkinnät puihin, mutta välillä vain yhdellä värillä. Mielessä kävi pariin otteeseen, että olinkohan ajanut jonkin risteyksen pitkäksi. Reittimerkintöihin on tulossa parannuksia reittien viimeistelyssä. Ainakin vielä tällä hetkellä jonkinlainen kartta tai navigointilaite kannattaa pitää mukana lyhimmän paluureitin löytämiseksi kalustovaurion tai tapaturman varalle. Muuten reiteillä kyllä pysyy seuraamalla merkkejä.

Maastossa on potentiaalia rakentaa lisää reittejä. Uutta ajettavaa onkin luvassa jo ensi kaudella. Tavoitteena alueella on tehdä lisää sekä helpompia että vaikeampia reittejä, niin että reitistön pituudeksi tulee kuutisenkymmentä kilometriä. Lisäksi suunnitelmissa on kehittää retki- ja maantiepyöräilyä.

Loppuvaikutelma Fiskarsin maastopyöräilystä on positiivinen ja suosittelen maastopyöräilijöitä tutustumaan alueen tarjontaan. Etenkin sinisten ja punaisten reittien linjaukset ovat pyöräilyllisesti mielekkäitä ja rakenteet on toteutettu laadukkaasti. Tähän mennessä valmistuneilla reiteillä on ajettavaa yhteensä noin 30 km. Tällä hetkellä Fiskarsin maastopyöräilystä nauttinevat eniten jo hieman tai enemmän kokemusta omaavat pyöräilijät. Maastosta löytyy hyviä reittejä myös polkujuoksijoille. Fiskarsin ruukki tarjoaa Suomen mittapuulla ainutlaatuisen mahdollisuuden yhdistää hienoa pyöräilyä, hyvää ruokaa ja kulttuuria. Lisäksi paikka on maisemallisesti kiinnostava.

 

Rövarbergetin reitin loppuhuipennuksia.

 

Kaikki valmiina olleet reitit löytyvät Rewindr sovelluksesta.
Kirjoita reittihakuun Fiskars ja pääset tutustumaan reittien linjoihin tarkemmin.

 

Teksti ja kuvat: Joel Kauppinen

 

mapowl.wordpress.com

Juttua varten haastateltiin Marko Halttusta, joka on ollut mukana reitistön kehittämisessä. 

 

Joel Kauppinen

vanha_poika
Re: Maastopyöräilyä kehitetään Fiskarsissa

Hyvä paikka.
Jos olisin maksanut ajamisesta olisin valittanut muutamasta vähän töksähtävästä kohdasta mutta nyt tyydyn kehumaan. :)