Onko paperikartta kuollut?

Tein viime vuonna kaksi ulkoilukarttaa, Ylläksen offarikartan ja Oulun parhaat maastopyöräpolut-kartan. Offarikartan idean sain paluumatkalla Kanadastan hiihtoreissulta. Pienen selvittelyn jälkeen kävi ilmi, ettei Suomesta ole tehty vastaavia tuotteita. Jonkinlaisen kysynnän uskoin tällaiselle marginaalituotteelle löytyvän ja olisihan se ainakin pelin avaus tässä maassa, vaikka laajuudeltaan se ei vuoristomaiden opaskirjojen tasolle yltäisikään. Maastopyöräilykartan idea syntyi pyörälenkillä, kun mietin MTB Oulu -fb-ryhmässä olleita reittikarttatiedusteluita ja niihin tulleita vastauksia, jotka yleensä vinkkasivat netissä oleviin reittijälkiin. Maastopyöräkartalle oli siis tiedossa kysyntää.

Ylläksen offarikarttaa ja Oulun maastopyöräilykarttaa on saatavilla Oulun Shelbystä ja offarikarttaa lisäksi Ylläshuminalta Äkäslompolosta. Tekemistäni kartoista ja karttaprojekteista voit lukea lisää osoitteesta https://mapowl.wordpress.com/. Seuraa karttahommia facebookissa https://www.facebook.com/yllaksenoffarikartta/ ja https://www.facebook.com/mtbmapoulu/.

 

Miksi ihmiset ostavat paperikartan?

Yksi syy paperikartan hankinnalle on varmasti se, että vastaavaa tietoa ei ole saatavilla digitaalisessa muodossa. Toisaalta perinteinen kartta on turvallinen. Ulkoilijat ovat tottuneet lukemaan karttoja. Suunnistus on jo osa koululiikuntaa, tai ainakin oli minun nuoruudessani. Koulusuunnistuksessa muuten pärjäsi varsin hyvin suunnistamalla, ei juoksemalla. Paperikartta on konkreettinen. Siitä ei lopu virta eikä näyttö mene rikki. Nykyaikaisilla materiaaleilla kartoista saadaan säänkestäviä ja keveitä. Digipainot mahdollistavat pienten erien valmistamisen järkevään hintaan, mikä lisää tuotteiden päivitettävyyttä. Perinteiseen karttaan on helppo tehdä merkintöjä kynällä tai teipeillä. Retkeilijä ottaa kartasta usein kopion taskuun, mistä se on helposti saatavilla.

Karttalehdeltä on helppo hahmottaa kokonaisuuksia. Esimerkiksi maastopyöräilykartta on saanut positiivista palautetta siitä, että sen avulla on oppinut tekemään uusia ja usein entistä yhtenäisempiä maastopyöräilylenkkejä. Myös pidempien retkien suunnittelu on helpompaa kartalta etenkin, jos kartan äärellä on useampia henkilöitä. Etenkin matkailijat ja uudet asukkaat hyötyvät opaskartoista. Niiden avulla pääsee nopeasti kiinni uusien paikkojen reitteihin. Lisäksi avoimessa maastossa kartan avulla on helppoa havainnoida ympärillä olevia kohteita.

 

Mobiililaitteiden ja -sovellusten tuoma lisäarvo

Digitaalisten karttasovellusten suurin vahvuus on niiden "rajaton" tiedon määrä. Kattavan matkapuhelinverkon kautta kartat saa ladattua laitteeseen lennosta aina ajantasaisina. Kannettavien laitteiden kapasiteetti riittää laajojen alueiden kartta-aineistojen ja taustatietojen tallentamiseen etukäteen, mikäli käyttäjällä on aikomuksena karata puhelinverkkojen ulottumattomiin. Lataamalla kartat valmiiksi on mahdollista säästää laitteen akkua. Karttanäytön helppo ja nopea skaalaaminen eri mittakaavoihin parantaa pienten näyttöjen käytettävyyttä. Mittakaavan vaihtuessa kartta-aineistot yleensä mukautuvat näytettävän mittakaavan mukaisiksi ja näkymä pysyy selkeänä.

Toinen ehdoton etu on laitteiden kyky paikantaa itsensä sekä piirtää ja tallentaa reittitietoja. Usein on mahdollista tallentaa myös muuta laitteiden mittaamaa dataa. Mobiilisovellusten avulla on mahdollista seurata ja analysoida omien suoritusten kehitystä, vertailla muiden käyttäjien tekemisiä ja vaikka kisailla parhaista tuloksista. Parhaimmillaan paikkatietosovellukset lisäävät kulkijoiden turvallisuutta. Suomessa on käytössä 112-sovellus, minkä avulla soitettaessa hätänumeroon, hätäkeskus saa soittajan sijainnin selville (http://www.digia.com/112suomi). Paikannustekniikka mahdollistaa myös mm. seikkailu- ja suunnistuskilpailujen reaaliaikaisen seuraamisen, mikä tekee lajeista katsojaystävällisiä ja jännittäviä.

Yhteiskäytöllä kaikki hyödyt irti

Tällä hetkellä kartat ja mobiilit karttasovellukset täydentävät toisiaan. Maastossa puhelimen avulla on nopeaa varmistaa oma sijainti vaikka olisi liikkeellä paperikartan kanssa. Tästä on hyötyä etenkin vaikeasti suunnistettavissa paikoissa, kuten tiheässä metsässä tai pimeällä liikuttaessa. Toisaalta paperikartta saattaa pelastaa kulkijan nahkan tekniikan temppuillessa. Vaikka puhelinten karttasovellukset ovat tarkkoja ja nopeita käyttää, maastossa liikkujien kannattaa ottaa paperikartta mukaan ja pitää perinteistä suunnistustaitoa yllä yllättävien tilanteiden varalta. Etenkin talvella akkujen hyytyminen on kaikille ulkoilmaihmisille liiankin tuttu juttu. 

Olen kuullut retkeilijöiltä toiveita parempien karttojen tuottamisesta. Toisille pitäisi olla helppoja päiväretkikarttoja ja toisten mielestä nykykartoilla ei pysty enää suunnistamaan. Digitalisaatio on muuttanut karttojen esitystapaa ja käyttöä. Usein ihmiset käyttävät puhelimilla ja tableteilla paikkatietopalveluja asiaa sen enempää pohtimatta. Parhaimmillaan nykytekniikka ja mobiilisovellukset lisäävät ihmisten liikuntailoa ja saavat uusia ihmisiä ulkoilmalajien pariin. Lopuksi voin kokemukseen perustuen todeta, että paperikartta elää edelleen.

 

 

 

Joel Kauppinen

Kaitsu
Re: Onko paperikartta kuollut?

Paperikartta voi näin ikänäköisen elämänsä ehtoopuolella olevan eksyilijän kannalta kuolla, kunhan keksivät rullalle taskuun mahtuvan vähintään A4-kokoisen näytön, mieluiten A3-kokoisen. Sitä keksintöä odotellessa paperikartta on ainoa vaihtoehto.

Sademaa
Käyttäjän Sademaa kuva
Re: Onko paperikartta kuollut?

Kiitos viitseliäisyydestä. Kartta on selkeä ja yleisimmät reitit hyvin kuvattu. Ostin kartan ylläshuminasta toivottavasti niin tekee moni muukin. Tulevaisuudessa koko lapin kattava kirja niin kuin lyngenistä! Suomi offarit nousuun. Tänään kellostapulilla oli ainakin hyvä lumi :)

VIKA ON HARVOIN VÄLINEISSÄ