Kierros Chiantissa ja San Gimignanossa

Chianti, viinin, oliivin ja linnojen maa. Se on pieni, mutta kuuluisa pala Toscanan maaseutua Firenzen ja Sienan kaupunkien välissä. Parhaiten seutu on saavutettavissa autolla, joten vuokraamme sellaisen Firenzen lentokentältä ja suuntaamme kukkuloille. Matkaa kertyy neljän päivän aikana reilut 500 kilometriä.

 

Maatiloilla on täällä vuosisataiset perinteet viinin valmistuksessa. Jos viinipullon kyljessä lukee Chianti Classico, on se tuotettu Chiantin alueella. Viinejä voi käydä maistelemassa ja ostaa suoraan maatiloilta. Tien varressa oleva kyltti “vendita diretta” kertoo suoramyynnistä. Yksi suurista viinintuottajista on Ricasolin suku, jonka omistuksessa on ollut vuodesta 1167 lähtien Castello di Brolio - linna ja maatila. Muistelen koulun historian tunneilta, että Suomeen tehtiin noihin maailman aikoihin ensimmäinen ristiretki ja Lalli tappoi piispa Henrikin Köyliöjärven jäällä. Elettiin pimeää keskiaikaa. Kovin rauhanomaista ei ollut elämä Brolion linnassakaan, vaan se joutui vuosisatojen ajan keskelle sotia, kun Firenzen ja Sienan mahtavat kaupunkivaltiot taistelivat keskenään alueen herruudesta. Linna tuhoutui taisteluissa 1400-luvun lopulla, mutta rakennettiin pian uudelleen. Rauhan ja maanviljelyn aika alkoi 1500-luvun puolivälistä ja erityisesti 1800-luvun lopulla paroni Bettino Ricasoli toimi maanviljelyn edelläkävijänä. Bettino Ricasolilla oli merkittävä rooli Italian yhdistymisessä yhdeksi valtioksi.

 

Ricasolin suku asuu edelleen linnassa, mutta linnoituksen sisään ja muureille on mahdollista päästä tutustumaan. Linnoituksen etelän ja lännen puoleiselta muurilta avautuu uskomaton näköala Sienan suuntaan. Sieltä ovat linnanherrat voineet katsastaa läänejään ja seurailla vihollisen liikkeitä. Päätämme erään päivän ihastelemalla maisemaa Brolion muureilta, kun laskeva aurinko kultaa viiniköynnökset puoli viiden aikaan iltapäivällä. Olisimme siellä pidempäänkin, mutta henkilökunta heittää meidät hienovaraisesti pois, “anteeksi, olemme jo sulkemassa”.

 

 

Chianti on täynnä romanttisia paikkoja auringonlaskun ihailuun. Kannattaa vaikkapa ajella Sienasta Ascianon kylään le Creten kukkuloita pitkin, missä näkymänä on viinitilojen sijaan kumpuilevia peltoja ja paljaita savikumpareita. Näin marraskuussa väreinä ovat ruskea, keltainen ja punainen, mutta voin vain kuvitella millainen raikas vihreys vallitsee keväällä tai miltä pellot näyttävät, kun ne lainehtivat kypsyvää viljaa. Oikein toivon, että joku kasvattaisi laventelia. Ajatelkaa, sininen pelto!

 

 

Yksi vierailun arvoinen paikka on San Gimignano, joka on kuuluisa keskiaikaisista torneistaan ja alueella kasvatettavasta valkoviinistä, La Vernaccia di San Gimignanosta. San Gimignanon tornit on rakennettu 1200-luvulla ja niitä oli alkuaan lähemmäs 80, nykyisin 14. Tornit toimivat aluksi puolustustorneina mutta jossain vaiheessa ne alkoivat edustaa omistajansa varakkuutta ja kaupungissa kilpavarusteltiin toinen toistaan korkeampia torneja. Kaupunki on Unescon maailmaperintökohde ja sitä on kunnostettu huolella toisen maailmansodan jälkeen.

 

 

 

Päätämme lähestyä San Gimignanoa Colle di Val D´Elsan ja San Donaton kautta. San Donato on pieni kylä Castelvecchion luonnonpuiston kyljessä. Lähdemme luonnonpuistoon pienelle kävelylenkille ja mainittava on että reittimerkinnät ovat ilahduttavan hyvin näkyvillä. Luonnontilassa oleva metsä vaikuttaa aika pusikkoiselta, polun ulkopuolella tuskin mahtuu kulkemaan villisian poikasta kookkaampi olento. San Donaton kylästä löydämme viehättävän viini- ja maatilatuotekaupan ja tapaamme siellä fattorian omistajan, Umberto Fenzin. Hän kertoo, että he myös lähettävät viinejä tilauksesta eri maihin. 

 

Itse San Gimignano tuottaa meille pienen pettymyksen. Kaupunki on kaunis, mutta se uinuu hiljaista talviunta ja moni paikka on sulkenut ovensa. Yksittäisiä turisteja harhailee kaduilla. Olisimme halunneet vierailla kaupungin komeaksi kehutussa Duomossa tai Duomon vieressä sijaitsevassa Torre Grossassa, mutta Duomon ovi on lukossa ja torni paketoitu entisöintiä varten. Keskustan kahvilat ovat lisäksi harmittavan hinnakkaita, joten käännymme kannoillamme ja päätämme vilkaista ennen pimeän laskeutumista vielä  Monteriggioniin. Monteriggioni on sellainen lapsuuden satujen ja seikkailutarinoiden linnoituskaupunki, joka on rakennettu kukkulan laelle ja sitä ympäröi yhtäjaksoinen muuri torneineen. On helppo kuvitella keskiaikaisten ritarien ratsastavan sen kaduilla.

 

  

 

Yksityiskohtia:

  • auton vuokra extra-vakuutuksella 85e/päivä, Hertz
  • Castello di Brolio, sisäänpääsymaksu linnoitukseen 5e, opastettu kierros museossa ja sisäänpääsy linnoitukseen 8e, linna sulkee ovensa klo 17, viimeinen sisääpääsy klo 16, www.ricasoli.it 
  • Le Crete, tie numero 438, Sienasta Arbian kautta Ascianoon
  • Fattoria San Donato, www.sandonato.it 
  • San Gimignano, Volterra, Colle di Val´Elsa, Casole D´Elsa, Carta Escursionistica, Hiking map, 1:25.000, GlobalMap, 7e
  • Via Francigena in Toscana, Carta Escursionistica, Hiking map, 1:50.000, GlobalMap, 7e
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38390.0

Suski Kaisla