Abiskon komeat jääputoukset haastavat kiipeilijän

Helikopterin jylinä ja ympärilläni pöllyävä lumi täyttävät tajuntani. Seison Kaisepakten huipulla, noin 1200 metrin korkeudessa Abiskossa, Pohjois-Ruotsissa. Olemme – helikiipeilemässä.

UIAGM-vuoristo-opas Anders Bergwall, paikallisen opaspalvelun omistaja ja Abisko Ice Climbing Festivalin isäntä, oli edellisenä iltana kerännyt nimilistaa halukkaista kiipeilijöistä, jotka haluaisivat lentää Kaisepakten huipulle. Haistoin tilaisuuteni päästä ensimmäistä kertaa kopterin kyytiin. Paitsi ilmojen teille, pääsisin myös kiipeämään 50–90 metrisiä jääseiniä Kaisepakten sivuilla.

Huvudväggen, pääseinä, on 90 metrinen. Vertailun vuoksi: Suomen suurin yleisesti tunnettu jääputous, Korouoman Ruskea virta, on kolmanneksen matalampi. Huvudväggen tarjoaa jyrkkää ja haastavaa jäätä kiivettäväksi kokeneemmillekin hakunheiluttajille.

Kopteri laskeutumassa Kaisepakten huipun tuntumaan Abiskossa. (Kuva: Aleksi Mehtonen)

Monet paikalliset pitävät Kaisepakten jääseiniä Abiskon parhaina. Mielipiteeseen oli helppo yhtyä kiipeilypäivän päätteeksi. Pääsimme nakuttelemaan hyvälaatuista tunturijäätä upeissa puitteissa. Helpompaa, mutta vieläkin pidempää reittiä kaipaavat suuntaavat Torneträskissa sijaitsevalle 120 metriselle Falska blondinerille.

Lähestymiset Abiskon putouksille voivat olla haastavia upottavan lumen ja lumivyöryvaaran takia. Kannattaa olla etukäteen yhteydessä paikallisiin oppaisiin, jotka voivat kertoa vallitsevista olosuhteista.


Kiipeilijöitä lasketumassa Kaisenpakten jääseinämällä. (Kuva: Aleksi Mehtonen)

Abisko sijaitsee noin sata kilometriä luoteeseen kaivoskaupunki Kiirunasta. Abiskon kylässä on yksi kauppa ja noin sata asukasta. Taajaman halki hurauttaa autolla kolmessakymmenessä sekunnissa.

Kylää paremmin Abisko tunnetaan huikeasta luonnonsuojelualueesta. Sitä ympäröivät lukuisat korkeat tuntureiden huiput. Alueen kauneutta alleviivaavat runsaat revontulet.

Lähin hotelli on STF Turiststation Abisko, joka sijaitsee alle kilometrin päässä keskustasta. Hotellilta on matkaa Nuoljan komeille jääputouksille kymmenisen kilometriä, mutta lähimmät jääkiipeilypaikat löytyvät hotellin viereisestä kanjonista. Jos kokemusta ei ole musertavan paljon, kanjonissa voi treenata taitojaan yläköyden avulla ja ottaa tuntumaa mixed-kiipeilyyn. Paikalliset oppaat tarjoavat jääkiipeilyn alkeiskursseja ja jääkiipeilykokeiluja.

 

Hyvää kiipeilyä, huikeita tarinoita ja revontulia

Abisko Ice Climbing Festival järjestettiin helmi–maaliskuun taitteessa 2014 toista kertaa. Lue Relaan ennakkojuttu aiheesta täältä. Tapahtumaan osallistui kiipeilijöitä yhdeksästä eri maasta, muun muassa Liettuasta, Romaniasta, Ranskasta ja Englannista. Suomesta paikan päälle oli matkannut kolme osallistujaa. Yhteensä kiipeilijöitä oli nelisenkymmentä, joista naisia oli noin neljännes.

Tapahtuman aikana saattoi osallistua käytännönläheisiin työpajoihin, kuten kuinka kiivetä useiden köydenpituuksia vaativia jääreittejä. Osallistujat saivat myös opastusta jään ominaisuuksista ja erilaisista laskeutumistavoista. Työpajoilla ohjaajina toimivat ammattitaitoiset ja alueen hyvin tuntevat vuoristo-oppaat ja kiipeilyohjaajat.

Jääkiipeilytapahtuman osallistujia valmistautumassa aamun työpajoihin. (Kuva: Aleksi Mehtonen)

Illat vietettiin hyvän ruoan, saunan, musiikin, oluen ja luentojen parissa. Yksi koko tapahtuman mieleenpainuvimmista hetkistä oli Stefan Lindblomin esitys huikeasta jääluolastosta Pohjois-Ruotsissa. Luolastosta löytyy Stefanin mukaan mielenkiintoisia mixed-reittejä ja upeita kymmeniä metriä korkeita jääputouksia. Maanalaisesta salapaikasta on turha kysellä sijaintitietoja, mutta ulkopuolisellakin on mahdollisuus päästä sinne kiipeilemään - etenkin jos sattuu olemaan kansainvälinen jääkiipeilysuperstara, kuten Will Gadd. Gaddin kiipeilyä kyseisessä luolastossa voi katsella tällä videolla.

Viimeisenä iltana järjestettiin kiipeilykisa, jossa tarkoituksena oli kiivetä hakkuhookkailemalla lyhyehköä puuseinää ylös ja kiinnittyä jäähakkujen avulla keskellä sijaitsevaan puupölkkyyn. Samana iltana tarjoiltiin ravintolassa illallinen, joka osui ja upposi Kaisepakten jääseinällä vietetyn pitkän päivän jälkeen.

Stefan Lindblom ohjaamassa kiipeilijöitä Abiskon kanjonissa. (Kuva: Aleksi Mehtonen)

Mukavaa vaihtelua jäisiin olosuhteisiin toi 20-vuotisvuosipäiväänsä kiipeilyn parissa viettänyt ruotsalainen kiipeilyammattilainen Said Belhaj. Musiikin ja kiipeilyn täyttämä esitys monilahjakkaan Belhaj'n kiipeilyhistoriasta ja reissuista viihdytti ja vakuutti.

Tapahtuman isä Anders Bergwall oli syystä tyytyväinen tapahtumaan. "Sää oli täydellinen ja osallistujat mahtavia. Oli ilo työskennellä upean tiimin kanssa", Bergwall myhäili.

Ensivuoden tapahtumaan tulee lisää työpajoja eritasoisille kiipeilijöille sekä jääkiipeilyn peruskurssi.

Päällimmäiseksi Abiskon kiipeilytapahtumasta jäi mieleen paitsi ammattitaitoisen järjestelyt, myös alueen monipuolinen tarjonta hakunheiluttelun ystäville. TJEU Rick McGregorin kokoama Pohjois-Ruotsin jääkiipeilytopo, jossa tietoa myös Norjan hyisistä marjapaikoista.

Aleksi Mehtonen