Ahvenanmaalla boulderointi on maailmanluokkaa

Teksti: Eeva Eronen

Kuvat: Anna Tervahartiala

Vielä 1970-luvun loppupuolella Ahvenanmaan kallioista liikkui Suomen pienissä kiipeilypiireissä pelkkiä lupaavia huhuja. Tiedoksi puheet muuttuivat vuosikymmenen lopussa, kun Erä-lehti sponsoroi retkikunnan selvittämään, mitä maakunnasta löytyy.

Kiipeilijät eivät palanneet tyhjin käsin. Ei löytynyt Suomen korkeimpia kiikkuja, mutta tietoa parhaimmillaan 40-metrisistä jyrkänteistä.

"En tiedä, ovatko ruotsalaiset käyneet aiemmin", sanoo Ville Kurru, joka työstää Tommy Vänskän kanssa dokumenttielokuvaa Suomi-kiipeilyn historiasta. Kylmää kiveä -niminen leffa saa ensi-iltansa loppuvuodesta.

Tutkimusmatkasta alkoivat suomalaisten kiipeilijöiden retket Ahvenanmaalle, ja myöhemmin köysittelijöiden kohteesta tuli boulderoijien joka keväinen pyhiinvaelluspaikka. Relaa.com raapaisee Ahvenanmaan, tuttavallisemmin Affiksen, kiipeilyn kehittymistä, vinkkaa klassikkoreitit ja tarjoaa silmänruokaa niille, jotka eivät ole Affiksen kivillä vielä käyneet. Tänä syksynäkin ehtii vielä.

 

Pienistä piireistä boulderbuumiksi

Ensimmäiset boulderit Ahvenanmaan pohjoisosissa sijaitsevan Getan alueella on kiivetty suomalaisen tietämyksen mukaan vuonna 1993. Yksi ensimmäisistä tunnetuista reiteistä on 6B:n Jotain dullattavaa, joka on Salmisaaren kiipeilykeskuksen Henrik Suihkosen käsialaa.

Vielä 90-luvulla Ahvenanmaalle lähdettiin kiipeämään yhtä lailla köyttä ja boulderia. Boulderointi oli Suomessa melko tuntematonta, eikä maakunnan hienouksista – huikeista kattolinjoista – vielä juuri tiedetty, Kurru kertoo. Hän ja Vänskä kävivät Affiksella ensimmäisen kerran vuosikymmenen loppupuolella. Toisella reissulla he jättivät köydet kotiin.

Se olikin sitten menoa. Seuraavana kesänä piti päästä uudestaan. Ja sitä seuraavana. Monta kertaa vuodessa. Kaveriporukka kiipesi, harjasi ja kiipesi. Köllötteli Fågelbergetin rantakallioilla, kiipesi lisää. Sana kiiri. Ensimmäiset klassikkoreitit alkoivat hahmottua.

"2000-luvun ensimmäiset vuodet olivat hurmosmaista aikaa", Vänskä sanoo.

Lisää väkeä Ahvenanmaalle toi Kurrun ja Vänskän vuonna 2003 julkaisema Northern Light -leffa. Kyseessä oli Suomen ensimmäinen boulderraina, jonka kaverukset kuvasivat edellisenä vuonna.

Martikainen on yksi Grottanin suosituista reiteistä. Reitistä löytyy 6C+ ja 7A-versiot.

 

Reittejä riittää sekä staroille että noviiseille

Affiksen suosituimmat alueet – Kasviken, Fågelberget, Djupviksgrottorna eli Grottan – muodostuivat nykyisen näköisiksi vuosina 2004-2006. Paikallisista kiipeilyä oli aktiivisesti kehittämässä Tomas Johansson, mutta pääasiassa asialla olivat Manner-Suomen kiipeilijät.

Boulderbuumi oli pyyhkäissyt Pohjolaan paria vuotta aiemmin, ja uusia reittejä yritteli yhä useampi. Affiksen kattohaasteita matkustivat testaamaan myös kiipeilytähdet Ben Moon ja Fred Nicole.

Viimeiset historiasivut Ahvenanmaalla käännettiin vuosina 2005–2008, kun syntyivät maakunnan ensimmäiset 8-greidin pystyboulderit: Dodo, Living the Dream ja Normipäivä, Kurru kertoo. Ne kiipesi tietysti Nalle Hukkataival. Living the Dream on dokumentintekijöiden mukaan yhä toista nousua vailla.

Affis on jo tiuhaan koluttu, ja suuri osa reiteistä on merkitty topoihin eli reittien sijainnista ja vaikeustasosta kertoviin oppaisiin. Kiivettävää riittää, eikä kovin moni enää etsi uutta. Sitäkin voi silti vielä löytyä – tuskin koskemattomia isoja alueita, mutta kiintoisia kiviä ja linjoja, Kurru ja Vänskä sanovat. He itse testasivat uusia reittejä Ahvenanmaalla viimeksi pääsiäisenä.

"Ajoimme autolla jäätä pitkin rantakallioille, joita emme olleet ennen nähneet. Olimme ehkä ensimmäiset, jotka niitä kiipesivät" Vänskä sanoo.

Ahvenanmaan suosituimmat alueet ovat Kasviken, Fågelberget ja Djupviksgrottorna eli Grottan. Niissä suosituimmille reiteille voi joutua jopa jonottamaan kevätpyhinä. Ruuhkaa ei kannata pelätä. Maakunnasta löytyy lähes 30 kiipeilyaluetta, joten tilaa riittää varmasti, jos suunnistaa pois suosituimmilta alueilta.

Kurru ja Vänskä vinkkaavat tutkimaan esimerkiksi Kalvsbergenin aluetta, josta tikattavaa löytyy muun muassa Rytmihäiriö-sektorilta. Affiksella alkuvuosista lähtien kiivennyt Sampsa Aronen taas suosittelee Gunnarsklintiä. Aluetta kehittämässä olleen Arosen mukaan Gunnarsklintistä löytyy etenkin jyrkkiä, mutta pitkiä boulder-ongelmia.

Magnesiumjäljet on syytä harjata kivistä pois. Monet Ahvenanmaan klassikot ovat negatiivisia reittejä, eikä sade pese kalliota läheskään kaikkialta.

 

Jokamiehenoikeudet jäävät mantereelle

Manner-Suomen jokamiehenoikeudet eivät päde Ahvenanmaalla, eikä kiipeilijöiden yhteiselo paikallisten kanssa ole aina sujunut ongelmitta. Lisää yksi pykälä normaaleihin kohteliaisuussääntöihin. Puhu reippaasti ruotsia, jos se luontuu.

"Jos tiekyltissä lukee yksityistie, se on parempi ottaa vakavasti. Auton rekisterikilvet sitä paitsi kertovat heti, ettet ole paikallinen", Vänskä sanoo.

Ole tavallistakin tarkempi, jottei luontoon jää yhtään roskia. Harjaa mankat pois kiipeilyn jälkeen. Ahvenanmaa on erityinen kiipeilypaikka esimerkiksi negatiivisten reittiensä vuoksi, mutta sade ei pese niistä mankkaa pois.

Lisäksi: Muista syynätä punkkeja. Ahvenanmaa kuhisee noita inhoja pikkukiipijöitä. Aronen muistelee nyppineensä iholtaan pahimpina päivinä 10 elukkaa. Housut sukkiin lähestymisissä, ja illalla punkkitsekki.

 

"Ahvenanmaa ei ole pelkkää boulderia", muistuttaa jo kolmesti Affikselle vaeltanut Angelo Contessi. Kuva Fågelista. "Linjat avautuvat merelle, ympäristö on mielettömän hieno", sanoo Contessi. Enemmän köysireittejä löytää Skolbergetistä, missä yleisönä käyskentelee lehmiä ja hevosia.

 

Älä missaa näitä hienoja reittejä

6-greidi

Grottan: Jotain dullattavaa 6B/6C, Martikainen 6C+

Kasviken: Mundo ganja 6B+ (alkuperäinen dynoversio 7A), Angel 6B+, Bussen till Slussen

Fågelberget: Puerto Rico 6C

Gamlan: Manaaja 6c

7-greidin reittejä

Grottan: Hammas 7A/+ (huom., reitti ottanut hittiä, siitä on lohjennut aikamoinen murikka, nykygreidi lienee 6b-tasoa), Supermartikainen 7C+ (Grottan)

Kasviken: Game Over 7C

Kavsbergen: Rytmihäiriö 7A+, Henkien kätkemä 7A+

Havisbergen: Frank 7?

Gunnarsklint: Aamunavaus 7A+, Super dyno sitstart 7A+, Mikon katto 7B, Cherry darling 7B
Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä
Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Keskustelua ja kommentointia myös täällä.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------