AJ Kemppaiselle kutsu X-Gamesin paippiin pitkän tauon jälkeen

Tavallinen sunnuntai Breckenridgen maajoukkueleirillä muuttui nopeasti superyllätykseksi, kun freestyle-laskija AJ Kemppainen aukoi tihruisilla silmillään sähköpostinsa. Siellä odotti kutsu suksi- ja lautalajien isoimpaan vuosittaiseen kilpailuun, Aspenin Winter X-Gamesiin.

Kemppaiselle kutsu oli iso asia - kuten kenelle tahansa ammatikseen laskevalle. Viimeksi hän on saanut kutsun vuonna 2011. Sen jälkeen tuli loukkaantumisia ja parin vuoden ajan kutsut jäivät uupumaan.
"Ihan kingi meininki. Jokaisen pikkujätkän unelma, ja isommankin. Ehdottomasti jännin sähköpostiviesti, jonka voi saada."

Kemppainen voitti Uudessa-Seelannissa kesän X-Gamesien maailmancupin osakilpailun, joten pieni aavistus mahdollisesta kutsusta oli jo ollut takaraivossa. Hän oli vähän jo järjestellyt kalenteria, että kutsun saapuessa mahdollisuus lähteä Aspeniin oli aikatauluissa.
"Mutta ainahan on yllätys tietysti."

Kemppainen oli 2009-2011 X-Gamesin paippikisan vakiokasvo. Nyt tauon jälkeen luvassa on rennompaa suorittamista ja vapaampi fiilis.
"Kun on ollut pari vuotta taukoa, osaa kutsua ja kisaa arvostaa taas paljon enemmän. Sitähän oli niin juniori aiemmin, ettei sitä oikein edes tajunnut mistä on kyse."

Kemppainen on myös valittu jo Sotshin olympialaisiin. X-Gamesin finaalit ova 24. tammikuuta, Sotshissa 18. helmikuuta. Välissä ei ole enää kilpailuja.
"Aspen toimii tavallaan myös hyvänä valmistavana kisana olympialaisiin."

 

Tavoitteena voitto, tietysti

Kemppaisella on hiottuna tietty kisarani, jonka hän hallitsee. Mutta kisasuoritus riippuu aina päivästä, kelistä ja monesta muusta osatekijästä. Aspeniin hän lähtee tavoittelemaan parasta mahdollista laskua ja voittoa.
"Toki haluan voittaa, sehän olisi aivan mielettömän hienoa. Toisaalta tuomarithan sen loppujen lopuksi päättää, mutta teen kyllä kaikkeni, että irtoaa paras lasku juuri oikeassa paikassa, kun kisa on tulilla."

Entä kumpi talven pääkisoista on kovempi juttu, vai voiko X-Gamesia ja olympialaisia verrata toisiinsa?
"No, olympialaiset on aina se isoin, mutta X-Games on aivan eri asia, koska se on meidän lajin sisällä niin iso juttu."

Ennen X-Gamesia Kemppainen osallistuu yhdessä muun Suomen freeski-maajoukkueen kanssa Breckenridgen Grand Prix -kisaan. Kunhan parkki saadaan esiin.
"Täällä on satanut kunnolla lunta, saa nähdä saavatko ne kaivettua parkkia esiin ollenkaan. Säkistö (Sami Säkkinen) ja Räiskäle (Otso Räisänen) pelaa minigolfia tuolla ja Trollila (Antti Ollila) pelaa jotain sotapeliä kolikkoautomaatilla."


Arttu Muukkonen

Markku Jussila

[quote=Arttu Muukkonen]Entä kumpi talven pääkisoista on kovempi juttu, vai voiko X-Gamesia ja olympialaisia verrata toisiinsa?
"No, olympialaiset on aina se isoin, mutta X-Games on aivan eri asia, koska se on meidän lajin sisällä niin iso juttu."[/quote]

Lumilautailijoilta olisi aina tosi kiinnostava kuulla tämä vastaus. "olympialaiset on aina se isoin" on suksipuolella selkeämpi. Tosin kyllähän AJ:kin joutuu näköjään tähän hieman diplomaattisesti vastaamaan vähän poliitikkojen tyyliin.