Anna meidän ajaa - juuri perustetussa Facebook-ryhmässä pohditaan, miten maastopyöräily saataisiin Messilään takaisin

Moni maastopyöräilyn ystävä yllättyi tällä viikolla, kun Messilän suosittu Bikepark kertoi lopettavansa toimintansa heti. Sopimuksen oli katkaissut yksipuolisesti Messilän hiihtokeskusta ja hissitoimintaa pyörittävä Messilä Maailma oy. Syyksi ilmoitettiin ongelmat hissinkäytössä.

Relaankin päätoimittajana tuttu Antti-Pekka Laiho perusti torstai-iltana Facebookiin Messilä - Let us ride -sivun, jonka tarkoituksena on kerätä ihmisiä keskustelemaan ja pohtimaan yhdessä, miten Messilässä voitaisiin jatkossakin harrastaa maastopyöräilyä. Ryhmään liittyi  vuorokaudessa yli tuhat ihmisiä.

Laiho on entinen downhillin maailmancup-ajaja, ja Lahdessa asuvana Messilän bikepark on ollut ahkerassa käytössä - enää kausikortilla ei tosin tänä kesänä tee mitään. Laiho ei ole Messilä-tapauksessa osapuoli, vaan hän toimii yksityisenä maastopyöräilijänä. Päätös bikeparkin sulkemisesta tuli hänelle yllätyksenä.

"Haluan löytää ratkaisun, miten Messilässä voidaan jatkaa hissimaastopyöräilyä. Mäelle olisi kiva päästä. Facebook-ryhmän tavoitteena on puolueettomasti ja avoimin mielin pohtia, millä yhtälöllä Messilä ja maastopyörä saataisiin mahtumaan samaan kaavaan. Toimintatavat voisivat olla samanlaisia kuin tähän asti tai erilaisia - voi olla, että Messilän henkilökunnan pitäisi itse pyörittää hissejä, jos niitä ei haluta ulkopuolisille antaa. Kulut pitäisi arvioida ja sitten pohtia, miten toiminta olisi kaikille järkevää."


Antti-Pekka Laiho Messilän poluilla.


Laiho on ajanut Messilän rinteissä maastopyörällä jo 1990-luvun alusta asti. Tiirismaa on Etelä-Suomen korkein kohta, joten Messilän menetys on merkittävä monelle pääkaupunkiseudunkin maastopyöräilijälle.
"Täällä puitteet ovat olleet sillä tavoin kunnossa, ettei ole mahdollista niin vain kääntää selkää ja kiivetä jollekin toiselle mäelle."

Hiihtokeskusten ympärivuotinen hyödyntäminen on aihe, joka koskettaa Suomessa jokaista hiihtokeskusta. Maastopyöräily on noussut viime vuosina monen keskuksen kesäaktiviteetiksi. Sitäkin taustaa vasten päätös toiminnan lopettamisesta ilman siirtymäaikaa on herättänyt närkästystä pyöräilijöiden keskuudessa.

Laiho on ollut Fb-sivun perustamisen lisäksi yhteyksissä sekä Messilän omistajiin, BikeParkin yrittäjiin että Suomen hiihtokeskusyhdistykseen. Hän selvittelee parhaillaan, löytyisikö yhteistä säveltä.
"Kesällä hissin pyörittäminen aiheuttaa toki lisäkuluja. Ensin pitäisi selvittää asioita, kuten millaiset ne kulut ovat ja miten ne voitaisiin peittää, ja miettiä sitten päätöksiä."


Messilälle virtaa negatiivista palautetta

Yksi ulottuvuus tarinassa on Messilän hiihtokeskuksen Facebook-sivu, jonka kokonaisarvosana on kokenut inflaation. Facebookin yritys- ja tapahtumasivuilla on käytössä ominaisuus, joilla kyseisen paikan voi arvioida tähdillä yhdestä viiteen. Viime päivinä Messilän sivulle on ilmestynyt useita negatiivisia arvioita, joissa kerrotaan, että keskukseen ei uskalla mennä, koska hissit ovat vaarallisia.

Arviot ovat pyöräilijöiden tunteidenpurkauksia, ja ne voivat vaikuttaa Messilän maineeseen, kun kesän konfliktia tuntematon lukee Messilän arvioita lähempänä talvea.

Arttu Muukkonen

Markku Jussila

Onko hiihtohisseissä eroja pyörälle soveltuvuuden suhteen?

Ilmeisesti ankkurihisseistä suurin osa toimii pyöränkin kanssa ihan ok. Mutta onko esim. Messilässä ollut jotenkin tietynlainen ankkurimalli, joka onkin huonosti pyöräilijöille soveltuva?

Mitenkäs tuolihissit ja sompahissit pyöräkäytössä? Onko hirveä säätäminen että ne saa toimimaan hyvin?

KAP

Olikos jossakin mainittu, että pyöräilijät rikkoivat hissin? Sen korjaaminen on varmaan sen verran kallista, että kesäajoista saadut rahat eivät edes riitä hissin korjaamiseen.

Melkein kaikki hissit toimivat fillarikäytössä.

Tahkolla kävin kesällä jonkun kerran hissipyöräilemässä, mutta siellä yksi "konemiehistä" pysäytti tuoli hissin jokaiselle ylös menevälle ja alas tulevalle jalan kulkijalle. Tuli "turpa täyteen" hississä istumisesta, kun aika meni pelkästään odottelemiseen. Todella ammattitaidotonta hissin pyörittämistä.

Messilässä oli ainakin vuosi-pari sitten hyvät reitit, joten toivottavasti saavat hissin pyörimään (tulevina) kesinä. Näitä hissipyöräilypaikkoja voisi olla enemmänkin. Monessa paikassa ne pyörii harrastelija voimin eikä niihin oikein saada suurempaa yleisöä, koska radat on monesti kohtuu aneemisia ja tehty vain juurten ja kivien kiertämiseen. Nopeita "Easyride" ratoja pitäisi olla enemmän niin sinne saataisiin kokemattomaiakin ajajia ja lajin kokeilijoita (ja normi maastopyörällä ajelijoitakin).