Argentiinassa yli sata uutta kalliokiipeilyreittiä odottaa RocTrip-voittajia

 

La Piedra Paradan autiomaakallioilla Patagoniassa odottaa punainen kalliokiipeilyparatiisi. Ensinousut alueen graniitilla kavuttiin vasta parisenkymmentä vuotta sitten. Nyt karun kauniilla seudulla reittejä on 210, joista noin puolet aivan tuoreita – Petzl RocTrip-voittajille räätälöityinä.

Relaan ja Petzlin järjestämän RocTrip-valokuvauskilpailun voittaja lähtee kiipeilemään La Piedra Paradan alueelle Argentiinaan marraskuussa 2012. Paikka sijaitsee Meseta Patagonican autiomaassa, 450 metrin korkeudessa merenpinnasta. Hyväkitkaiselle kivelle on valmisteltu toistasataa uutta reittiä. Kiivettävää riittää sydämenkyllyydestä niin sportti- kuin trädikiipeilynkin ystäville. Valokuvakilpailuun ehtii osallistua 14. syyskuuta saakka. Tällä hetkellä kisaan osallistuvat kuvat on nähtävissä Relaan kisagalleriassa.

 

 

Juhlavuoden humua

Kyseessä on RocTrip-tapahtumien juhlavuosi. Kiipeilijät ympäri maailmaa kokoontuvat nyt kymmenennen kerran. Aiemmin tapahtuma on järjestetty muun muassa Meksikossa, Itävallassa, Kreikassa ja Kiinassa. Ajankohta on marraskuun 22.–25. päivä.

Tapahtuman puitteista ja viuluista vastaa ranskalainen kiipeily- ja outdoorvälinevalmistaja Petzl. Relaa.com, maan suurin outdoor-sivusto, on RocTrip-tapahtuman yhteistyökumppani Suomessa. Reittejä La Piedra Paradassa on ollut tekemässä iso joukko sekä paikallisia että eurooppalaisia vuoristo-oppaita.

Alueen kiipeilyllisiin herkkuihin kuuluvat myös agugero-otteet. Suomalaisen kiipeilijän kouraan vaihtelua tuovat agugerot ovat muodostuneet ilmataskuista. Ne kertovat alueen vulkaanisesta historiasta.

 

 

Suomalainen ensinousu Patagonian kalliolla?

La Piedra Paradan reittien vaikeusasteissa on mukavasti vaihtelua. Eniten kränkättävää on 6:n ja 7:n kiipeilijöille, mutta myös 5:n reittejä löytyy. Tiukempia haasteita kaipaaville alueelle on tehty myös vaikeusaste 8:n reittejä. Sekä yhden että useamman köydenpituuden reittejä löytyy.

La Piedra Paradassa on myös runsaasti kesken olevia reittiprojekteja, joiden ensinousuja suomalainenkin RocTrip-voittaja pääsee yrittämään. La Piedra Parada on luonnonsuojelualuetta, joten liikkuminen ja kiipeily siellä on osittain rajoitettua.

Kivenlaatu on alueella erinomainen. Siitä ovat pitäneet osaltaan huolen myös seutua kauan sitten kirnunneet joet: ne irrottelivat mukaansa haperomman kiviaineksen. Järjestäjät muistuttavat, että normaali tarkkaavaisuus kiipeillessä on silti perusteltua – on mahdotonta mennä takuuseen kaikkien reittien kaikista otteista. Murtuvat ja irtoilevat otteet aiheuttavat joka vuosi paljon kiipeilyonnettomuuksia eri puolilla maailmaa, joten tarkkaavaisuus ja kypärät päässä niin reiteillä kuin niiden juurellakin ovat perusteltuja.

 

 

Arkeologisia löytöjä puuman asuinmailla

La Piedra Paradan erikoisuuksiin kuuluu seudun arkeologinen merkittävyys. Kaivauksissa alueelta on löydetty merkkejä ihmisasumuksista jopa 10 000 vuoden takaa. Arkeologit ja kiipeilijät ovat mahtuneet rinta rinnan toteuttamaan intohimojaan.

Seudulla on myös rikas eläimistö. Esimerkiksi pitkähäntäisen autiomaajäniksen tai laaman bongaaminen ei ole vaikeaa, mutta autiomaakallioiden kuningas, puuma, ei yleensä kulkijoille näyttäydy.

Olosuhteet Patagoniassa marraskuussa ovat keväiset, mutta auringon säteily voi olla voimakasta. Joten, reitille lähtijät: reilusti suojakerrointa iholle!

Lisätietoa alueesta ja kisasta järjestäjän sivuilta englanniksi.

Onnea kisaan osallistujille, paras kuva voittakoon.

 

 

Jutun kuvat: G. Vallot/Petzl

 

Geolocation
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=41649.0

Artturi Kröger