Atte Miettinen kiipesi 7Summits-huiput (ennakkojuttu)

Denalikin on nyt kiivetty – Atte Miettinen on ensimmäinen suomalainen, joka on sinnitellyt kaikkien seitsemän maanosan korkeimmalle huipulle. Relaa.com onnittelee ankarasti! Pitkä urakka, joka on vaatinut erittäin määrätietoista otetta ja syvää sitoutumista, on nyt paketissa.


Dubaissa asuva Miettinen heilutteli hakkuaan eilen sunnuntaina 24. kesäkuuta 2012 Pohjois-Amerikan korkeimmalla huipulla Denalilla, 6194 metrin korkeudessa. Reitti oli Denalin perusreitti, West Buttress. Alaskan katolla maisemat lienevät olleen kohdallaan. (Viereinen kuva Everestiltä viime toukokuulta.)


Relaa.com ei tavoittanut Attea törmältä, satelliittipuhelinyhteydet ovat toimineet kehnosti. Aten vaimo Delanii on välittänyt tietoa Dubaista.


"Atte nukkuu parhaillaan perusleirissä. Lumimyräkän takia sinne ei ole pystytty lentämään viiteentoista tuntiin. Pidän peukkuja, että sää paranisi pian ja Atte pääsisi helikopterilla pois vuorelta", Delanii kertoili Relaalle.

 

 

Atte Miettisen seitsemän huippua

  • Afrikka: Kilimanjaro (5895m) Tansaniassa

  • Eurooppa: Elbrus (5642m) Venäjällä

  • Oseania: Carstensz Pyramid (4884 m) Indonesiassa

  • Etelämanner: Vinson Massif (4897m)

  • Etelä-Amerikka: Aconcagua (6959m) Argentiinassa

  • Aasia: Everest (8848m) Nepalin ja Kiinan rajalla

  • Pohjois-Amerikka: Denali (6194m) Yhdysvalloissa

7 Summits eli 7 Huippua -käsitteen loi ensimmäisenä Richard ”Dick” Bass, joka ensimmäisenä myös huiput valloitti. Vuosi oli 1985. Jon Krakauerin Into Thin Air -kirjan tunnetuksi tekemä Bass kiipesi Oseanian korkeimpana Mt. Kosciuszkon (2228m) Australiassa.


Bassin jälkeen toisena huiput kiivennyt vuorilegenda Reinhold Messner tarkasteli maantiedettä toisin: hänen mukaansa Oseanian korkein mäki on Carstensz Pyramid Indonesiassa. Sen kiipesi myös Miettinen kiipesi. Kaikkein perusteellisimmat 7Summits-kiipeilijät ovat käyneet molempien huipulla.


Lisää Miettisen urakasta ja myös miehen tulevaisuuden suunnitelmissa perjantaina Relaan artikkeleissa!

 

Lue myös:
28.5.2012: Atte Miettinen kiipesi Everestin, mutta urakka jatkuu Alaskassa

Geolocation
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40986.0

Artturi Kröger