Avokajakki sopii koko perheen harrastus- ja hauskanpitovälineeksi

Melojille on tullut viime vuosina tarjolle uudentyyppisiä kulkupelejä. Kaupoista löytyy sit-on-topeja, supeja eli stand-up-paddleja ja surfskiitä. Näistä uutuuksista sit-on-top-kajakki on käyttömahdollisuuksiltaan lähimpänä perinteistä kajakkia. Sit-on-top-kajakille ei ole vielä vakiintunutta suomenkielistä termiä, mutta yleisimmin käytetty käännös on tällä hetkellä avokajakki.

Nämä nykyaikaiset avokajakit ovat periaatteessa yksinkertaisia kannettomia kajakkeja. Tavalliseen kajakkiin astumista ja kajakista poistumista vaikeuttaa usein kajakin pieni aukko. Pienen aukon aiheuttama pelko on tosin ainoastaan henkistä. Mutta avokajakissa tätäkään ongelmaa ei ole. Samalla auringon valo ja vesi ovat niissä jalkojenkin seurana.

Käytännön melomiseen avokajakilla vaikuttaa eniten rakenteen mataluus. Niiden matala kokonaisrakenne sijoittaa kajakin painopisteen ja leveimmän kohdan alas. Leveys puolestaan tekee kajakista tukevan. Avokajakki ei ole kiikkerä. Käytännössä avokajakki on vaikea tai lähes mahdoton kaataa.

Mökkirannalle ja kajakkikalastukseen

“Suomessa sit-on-topit ovat myyntimäärissä marginaalissa. Myydyt sit-on-topit jakautuvat aika tasan mökinrantakäytön ja kajakkikalastuksen välillä”, arvioi Welhonpesän Tommi Mikander.

Tukevuus ja aukottomuus suosii avokajakkeja mökkirannan leluina. Kumipatjan tai etelän lomakohteiden banaaniveneet mieleen tuova laite miellyttää lapsiakin.

Lapsien lisäksi avokajakin vakaudesta hyötyvät siis kalastajatkin. Avokajakilla pääsee monille matalassa sijaitseville tai vaikeakulkuisille apajille, jotka ovat veneellä saavuttamattomissa. Vakaasta avokajakista kalastaminen onnistuu kuitenkin yhtä hyvin kuin veneestä. Innokkaimmat kajakkikalastajat varustelevatkin avokajakkinsa kalastusveneitä vastaaviksi vapatelineillä ja kaikuluotaimilla.

Retkikäyttö lisää monipuolisuutta

Kajakin ostaminen vain rantaleluksi saattaa olla lyhytnäköistä. Melominen on hyvä harrastus ja pelkkä rantalelukajakki jää helposti melontakipinän sytyttyä turhaksi. Avokajakkia valittaessa kannattaakin miettiä kajakin monipuolisuutta pitkällä tähtäimellä.

Päätimme hyödyntää toukokuun lopun lämpimän viikonlopun ja lähteä haastamaan avokajakin käyttömahdollisuuksia pirkanmaalaisella järvellä. Tavoitteena oli kokeilla retkeilyä ja reipasvauhtista pidempien matkojen järvimelontaa avokajakilla. Valitsimme kokeiluviikonlopun kulkupeliksi sujuvakulkuisena pidetyn RTM Disco+ -avokajakin.

Retkikäytössä kajakin on syytä liikkua melko vauhdikkaasti. Kaikkein tukevimmat kalastukseen tai mökkirantaan suunnitellut avokajakit saattavat olla hitaita melottavia, mikä alkaa nyppiä muutaman tunnin melomisen jälkeen.

Retkikäytössä ripeyden rinnalla tärkeää on varusteiden lastausmahdollisuus. Nämä kriteerit rajaavat avokajakkivaihtoehtoja.

Melontaa kesän ytimessä

Avokajakilla melominen on märkää. Veden läheisyys ja pieni kosteus ovat sen erityispiirteitä. Jos ne eivät miellytä, niin kannattaa valita satunnaiseen retkikäyttöön toisenlainen kajakki.

Melasta valuu ja tippuu vettä jaloille ja kajakin pohjalle. Jossain vaiheessa pohjalle on kiertynyt riittävästi vettä kastelemaan kantapäät ja takapuolen. Neopreenitossut ja veden pitävät shortsit ovat tärkeitä varusteita avokajakkiretkeilyssä ellei kaipaa veden viilentävää kosketusta.

Jos ei halua investoida tossuihin ja shortseihin, niin melontaretket pitää ajoittaa aurinkoisille ja lämpimille kesäpäiville. Hellepäiviä ei kuitenkaan tarvitse odottaa. Testimelontaretkiemme aikana vesi oli noin 12 asteista ja aurinkoinen ilmakin vain 18-20 astetta. Tälläkin kelillä tarkeni meloa retkiä paljain jaloin ja uimahousuissa. Tyynehköllä ilmalla jaloille pääsevä aurinko lämmitti yllättävän tehokkaasti.

Avokajakkiin meloessa tuleva vesi rajoittuu onneksi kantapäille ja takapuolelle. Melasta tippuu toki vettä kintuille, mutta mikä tahansa vettä hylkivä ulkoiluhousu auttaa pysymään riittävän kuivana.

Veden läheisyys korostaa kesäisyyttä. Tunnelma avokajakissa on auringon paistaessa suomalaisittain eksoottinen. Siinä aurinkoa saa umpikajakista poiketen koko vartalo. Kannattaakin muistaa sipaista aurinkovoidetta myös sääriin.

Vedenpitävät laukut kyytiin ja mikroseikkailemaan

Muutamissa kevyesti etenevissä avokajakeissa on valmiiksi kansiluukku ja tavaratila. Kokeilemaamme RTM Disco+:aan kansiluukku pitää tehdä erikseen, mutta sille on valmis paikka.

Avokajakit eivät sisallä yhtä monia ja tilavia kansiluukuilla varustettuja tavaratiloja kuin retkikajakit. Avokajakissa on usein turvauduttava myös laukkujen lastaamiseen kajakin lastausverkkojen alle tai laukkujen sitomiseen kiinni kajakkiin.

Vedenpitävien laukkujen tarjonta on nykyään hyvä. Melontakäyttöön suunniteltujen täysin vedenpitävien laukkujen lisäksi voi oman harkinnan mukaan käyttää myös muita vedenpitäviä retkeily- ja matkailukasseja. Me käytimme pyöräilyyn suunniteltua vedenpitävää isoa reppua sekä pienikokoista sateenpitäväksi todistettua rinkkaa. Tavarat säilyivät retkellämme täysin kuivina vaikka laukkujen päälle roiskui mukavasti vettä melasta.

Esimerkiksi RTM Disco+:ssa retkelle otettava tavaramäärä on syytä pitää vähäisenä. Käytännössä kaikki kajakin säilytysmahdollisuudet oli käytettävä. Selkänojan takana olevaan verkkotaskuunkin pakattiin juomapullon ja eväspatukoiden lisäksi kevyt takki. Esimerkiksi paljoa yli kilon painoista makuupussia ei huvittaisi avokajakkiretkelle pakkailla.

Vedenpitävät laukut ovat tarpeellisia avokajakkia retkille lastattaessa
Avokajakin lastausmahdollisuudet on käytettävä hyväksi jokaista pussukkaa myöten

Käyttämämme avokajakin säilytystilat rajaavat melontaretkien kestoksi yön tai pari. Mutta sellaiset elävätkin nyt vahvaa nousukautta lähialueen mikroseikkailuiksi nimettyinä.

Retkelle valitsemamme RTM Disco+ on suunnattu kevyille melojille, mikä osaltaan tekee siitä melko nopean. Melojan ja tavaroiden yhteispainon saimme pysymään alle 80 kilossa. Tällä painolla Disco+ ei vielä uinut turhan syvässä tai muutenkaan muuttunut melontaominaisuuksiltaan huonommaksi. Jos oma elopaino on lähes 80 kg, Disco+ olisi tuskin paras vaihtoehto avokajakeista.

Avokajakki liikahtaa tarvittaessa

Melonnasta innostuttaessa myös vauhti ja kuntoilu alkavat helposti kiinnostaa. Kuntomelonta onkin hyvä harrastus erityisesti keski- ja ylävartalolle. Voiko avokajakilla siis urheillakin?

Kevykulkuiset avokajakit liikkuvat varsin vaivattomasti verrattuna tukevimpiin kalastusserkkuihinsa. Taitava meloja saa veden kohisemaan ja maisemat vaihtumaan.

Avokajakeissa ei ole yleensä peräsintä. Peräsimetön kajakki hakee jatkuvasti suuntaansa ja pieni poukkoilu hidastaa etenemistä. Mutta kukaan ei varmasti kuvittelekaan lähtevänsä avokajakilla kilpailemaan melontaradalle tai ryhtyvänsä kellottamaan lenkkejään muita kuin itseään vastaan.

Peräsimen puutetta oppii kompensoimaan melontatekniikalla. Melan millintarkalla sijoittelulla pystyy lisäämään toisen käden melontavoimaa suhteessa toiseen käteen, jolloin kovavauhtisessa kuntoilussa häiritsevä puoltaminen korjaantuu. Vastaavia kikkoja havaitsee kuntolenkeillä nopeasti lisää. Lopulta kovavauhtinen melonta avokajakilla muodostuu omanlaisekseen touhuksi. Mutta pääasia on, että hauskuus säilyy, vauhti kasvaa ja kunto kohoaa.

Vauhdikkaassa kuntomelonnassa avokajakit rajoittuvat alle tunnin saunalenkkeihin. Sellaiset ovat kuitenkin kevyimmillä avokajakeilla mukavampia kuin vaikkapa tukevilla retki- tai merikajakeilla. Kevyiden avokajakkien perusluonne ja melontafiilis ei ole vauhdikkaan kuntoilun kanssa ristiriidassa.

Koko perheen kajakkimalli

Pitkän viikonlopun aikana avokajakkimme selvisi kunnialla sekä melontaretkistä että olympialaisten odotustunnelmissa temmotuista saunalenkeistä. Paluu mökkirantaan muistutti kuitenkin avokajakkien toisesta puolesta.

Lapsi vaati innoissaan kajakkiin pääsemistä ja nautti suunnattomasti sekä isin sylissä yhdessä melomisesta että kajakin kokeilemisesta itsenäisesti. Yllättävää, kun ottaa huomioon, että sama lapsi arkailee soutuveneessä olemista.

Rantaleikit pikkulasten kanssa ovat luonteva avokajakin käyttömuoto
Rantaleikit ovat luontainen osa avokajakin käyttöä.

Kun lapsi on saatu houkuteltua pois järveltä sisälle huomaan kajakin taas kadonneen rannasta. Aikaisemmin vain intiaanikanoottia käyttänyt vaari näyttää tutkailevan tiluksiaan järveltä käsin. Avokajakki sopii selvästi koko perheen harrastusvälineeksi.

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40879.0

Markku Jussila