Baskimaan surffikulttuuri esittäytyy Helsingissä

Ranskan ja Espanjan rajalla sijaitseva Baskimaa on eurooppalaisen surffauksen ja surffikulttuurin koti. Biarritzin ylellisen lomakaupungin rannoilla surffattiin ensimmäisiä kertoja jo 50 vuotta sitten ja pikkuhiljaa surffaajista tuli olennainen osa kaupungin tunnelmaa varakkaiden lomanviettäjien rinnalle.

Espanjan puolinen Baskimaa taas on surffauksen lisäksi tunnettu kulttuurista. Esimerkiksi Bilbaon Guggenheim-museo tunnetaan Suomessa asti.

Bilbaon ja Biarritzin välisessä San Sebastianissa kulttuuri ja surffaus kohtaavatkin luontevasti. Ei siis ole ihme että San Sebastianin Surfilmfestibal-surffikulttuurifestvaalista on tullut yksi maailman tunnetuimmista surffitapahtumsta.

Surfilmfestibalin kruunun jalokivi on vuoden parhaat surffidokumentit, surffilyhytelokuvat ja muut surffileffat esittelevä surffielokuvafestivaali. Festari tunnetaan korkealaatuisesta ja taiteellisesta ohjelmastaan. Pääsy Surfilmfestibalin ohjelmistoon ja palkintolistoille avaa elokuville tiet myös muille elokuvafestivaaleille ja tv-ostajien listoille ympäri maailmaa.
 

Helsinki ja härmäsurffaus kiinnostaa maailmalla

Surffauksen ja surffikulttuurin näkökulmasta Suomi on kaukana Baskimaan menosta. Siitä huolimatta Surfilmfestibal aloittaa kansainvälistymistään juuri Helsingistä. Surfilmfestibalia järjestävä Surfilm Profects valitsi tämän vuoden ensimmäiseksi kansainväliseksi yhteistyötapahtumaksi helsinkiläisen Kontrasti Surffileffaillan. Kontrasti järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2014.

"Kävin jo vuosi sitten keskusteluja Surfilm Projectsin kanssa ja Surfilmin Sancho auttoi löytämään kiinnostavia leffoja Kontrastiin. Surfilm Projectsilla tiedettiin meidän järjestäneen Helsingissä onnistuneesti myös kansainvälisen Bicycle Film Festivalin tapahtumia. SurfilmFestibal ja Bicycle Film Festival benchmarkkaavat toisiaan kehittäessään eventtejään jatkuvasti paremmiksi ja monipuolisemmiksi", kertoo Kontrastin tuottaja Markku Jussila.

"Suomalainen Finnsurf on eeppinen surffidokumentti samoin kuin norjalainen North of the Sun. Pohjoismaalaisilla on omaleimainen kiinnostava lähestymistapansa surffaukseen. He toimivat tavallaan esikuvina kaikille surffaajille ja surffileffantekijöille Euroopassa. Muilla voi olla parempia aaltoja, mutta pohjoismaisilla surffaajilla on ainutlaatuinen tarinankerronta ja huumori", jatkaa Surfilm Projectsin johtaja Sancho Rodriguez Suomi-valinnan taustoista.

Surfilm Projects toimittaa tänä vuonna Kontrastiin tapahtuman päädokumentin sekä muutamia vaikuttavia lyhytelokuvia Kontrastin lyhytelokuvanäytökseen. Kontrastin ja Surfilm Projectsin yhteistyötä on tarkoitus jatkaa ja kehittää tulevina vuosina.
 

Kontrasti 2015 Surffileffailta Kino Andorrassa pe 22.5. Lisätiedot ja pääsyliput relaa.com/kontrasti2015.

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä