Davidin verkkareissa Goljatiksi - vapaalaskussa ja salitreenissä on paljon yhteistä

Luentosaleissa on yksi talvi istuttava, jos mielii akateemikoksi. Niinpä tänä talvena hiihtohissit ja vuoristomaisemat ovat vaihtuneet crosstrainereihin ja Livin Huippumalli haussa -lähetyksiin.

Reidet nimittäin vaativat maitohapponsa, eikä pää kestä katsoa jatkuvalla syötöllä kavereiden hiihtokuvapäivityksiä Facebookissa. Siis rohkeasti kohti kuntokeskusta. Nappi-Adidakset eli väkivaltaverkkarit jalkaan ja t-paita päälle, ihan samalla tavalla kuin edellisellä salikäynnillä kymmenen vuotta sitten.

Astuin todella outoon maailmaan. Ympärilläni avautui fitness-maailma. Kaikilla muilla oli juoksutrikoita ja ties mitä kompressioasioita päällään. Treenikasseja. Paksuja nahkavöitä. Älypuhelimia. Minä kun tulin vaan tekemään punnerruksia, mutta täällä tehdään jotain ihmeellisiä toiminnallisia harjoitteita taljat nilkoissa. Ja käytetään jotain lihaskuntoapplikaatioita, kun niitä puhelimia pitää näprätä koko ajan. Friikkiä. Kuntopyörän päällä on lehti, jonka otsikkona on peppuekstra. Mutta siinä puhutaankin treenaamisesta.

Viikkojen tarkkailun ja tunnustelun jälkeen olen hyväksynyt, että kaikki lajit kehittyvät – niin vapaalasku kuin kuntosalitouhukin. Ja niissä on paljon yhteistä.

 

Fitness-tähti julkaisi sexyn kalenterin!

Värit ovat tärkeitä. Sirkuspelleltä näyttää niin metsässä takasnujussa laskeva Norronaan pukeutunut freerideri kuin myös Niken uusissa trikoissa treenaava fitness-mirmeli. Toki molempia lajeja voi harrastaa missä rytkyissä tahansa. Mutta se on vain klisee, jota käyttävät ne, jotka saavat joka vuosi uudet vaatteet ilmaiseksi.

Nainen aiheuttaa kohahduksen. Kun menee vähän hikisemmälle punttiosastolle, kohtaa vain karvaisia äijiä. Pieru haisee ja painot kolisevat. Yhtä harvoin täällä tosimiesten alueella kohtaa naisia kuin vuorilla. Mutta näkee mimmejäkin paljon, kun osaa katsoa. Ryhmäliikuntatunneilla ja Vapaalaskuiltamissa.

Kuvia pitää ottaa. Milloin taviksesta tuli itselleen tärkeä? Varmaan samalla, kun Instagram myytiin miljardilla. Kuvia otetaan todisteeksi. Mutta sen sijaan, että tallennettaisiin kiva maisema, pitää siinä kuvassa näkyä omat trikoot ja hauis tai kypärä, jonka päällä on kypäräkamera. Sitten se kuva pitää lähettää Facebookiin. Jarrukäännös näyttää yhtä aidolta kuin juuri pumpattu haukkari.

Ja videota myös. Kypäräkameramateriaalia tulee jonkin tilaston mukaan noin sata tuntia minuutissa Youtubeen. Samalla tahdilla ladataan pystykuvana napattua kännykkäkamerakuvaa siitä, kun joku punnertaa.

Hidas hiilari ja äly. Kovimmat freeriderit vetävät puuteripäivänä niin monta looppia, että eväätkin syödään vain hissinousujen aikana. Salilla joillakin on näköjään niin kova treeni päällä, että FAST-pullo kannetaan mukaan suihkuun. Siis mitähän minä olen missannut? Onko joidenkin proteiinintarve todella niin suuri, että se prodepirtelö pitää saada kurkusta alas samalla kun suorittaa alapääpesua?


Sellainen lehti. Kauneus & Terveys.


Fit-lehtikin on pyllyjen puolella.


Cosmokin osallistuu harjoituspäiväkirjan tekoon, jos kantta on uskominen.

 


Bodytreeni-niminen lehti kertoo myös Kummeleiden kanssa tanssivasta showryhmästä. Kuulostaa laatusisällöltä.

 

Fitness-tähti ja räppäri: kuuma suhde paljastui

Lisävälineillä lisää välineitä. Vapaalaskija käyttää magneettiranneketta saadakseen käännökseensä lisätehoja. Fitness-tyyppi käyttää jotain polvisukkia koska... Ei ole vielä selvinnyt. Eikö se kompressio ja korsetti kannattaisi hankkia niin sanotusti syvillä lihaksilla, tai varoa niitä liikkeitä sen verran, ettei kolhi jalkojaan? Tai sitten hakee intersportista jalkapalloilijoiden suojat, ne suojaavat säihkysääriä mustelmilta.

Tärkeintä on olla uskottava ja cool. Jyrkkä kuolemankuru on kuin treenaisi vapailla painoilla.  Laskea ilman kypärää, penkata ilman lukkoja. Hiihtää rinteessä, istua loitontajalaitteessa. New school ja cross fit, trendilajeja vain.

Kaikissa piireissä on persoonia. Vapaalaskijoiden joukosta erottuvat tietyt hiljaiset mäyrät, jotka hiihtävät x-mäkiä Niksissä ilman, että kertovat siitä edes kaljapöllyissä puoli neljältä sunnuntaiaamuna. On niitä, joille jokainen korppukerros on afterilla ehtaa puuteria. Ja se, joka tykkää randoilusta. Salilla on se kasarihihattomaan pukeutunut tyyppi, joka vetää leukoja kahdella sormella. On Viikinki, joka pitkä tukka vapaana liehuen vääntää penkissä päivän viidettätoista treeniä. Ovat ne hiuslisäkemimmit, jotka ihme kyllä pystyvät treenaamaan kahden sentin kynsistä huolimatta niin, ettei hiki tuhoa meikkiä.


Oppaat mukana. Salilla noudatetaan orjallisesti personal trainerin tekemää treeniohjelmaa. Vuorilla tavataan Henttosen kirjaa. Erona on, ettei kirjaan tehdä lyijykynällä rukseja, vaan ihmetellään koukeroisen kielen tarkoituksia. 


Vapaalaskulla ja pornoelokuvilla on paljon yhteistä. Pyhään kolminaisuuteen on iskenyt myös punttisalimedia.

 


Vink vink Setämiehet ja sellaiseksi haluavat, mahdollisuuksia on!

 


Hyvä kysymys...


... Koska tältä näyttävät K-Marketin hyllyt nykyään.


Nykyaikainen Mars-patukkakin on täynnä kaikkea hyödyllistä palautumiselle. Mistään saa nauttia enää.

 

Jutta Gustafsberg: Näin elää fitness-tähti

Medianäkyvyys. Laskemisesta ei valtamedia kerro riittävästi, kuuluu nurinaa. No, vihkiytymällä Googleen löytyy siihen selitys. Hakulauseella “* tähtää fitness-kisoihin”, saa yli 800 000 tulosta. Niiden linkkien takaa ei löydy koko vartalon peittäävän goretexiin pukeutuneita miehiä tai naisia. Yksinkertaista. Janni Hussilla on näköjään aina dieetti päällä. Elina Tervo uusissa kuvissa. Jutta Gustafsberg piiskaa taviksista läskit pois.  Jotain hypestä kertoo se, että Kimi Räikkönenkin seurustelee fitness-urheilijan kanssa. 

Kun googlaa “* tähtää vapaalaskukisoihin” tulee yksi tulos. Se viittaa lehteen, joka ei enää ilmesty. Nipwitzin pumpatut uroksetkin seurustelevat lähinnä videohaasteilla Neli Picturesin ja muiden alaikäisten poikien suksitiimien kanssa. Huoh.

Toisaalta vapaalaskijatkin ovat koko ajan treenaamassa kisoja varten. Taso on yhtä korkealla kuin sillä Iltalehden 30-vuotiaalla reippaasti ylipainoisella haastateltavalla, joka tähtää kolmen kuukauden päästä Bikini Fitnesseihin. Yhden tai kahden tähden Freeride World Qualifier -kisan jossain italialaisessa pikkukeskuksessa voi laskea aivan mainiosti krapulassa. Eihän se kisarinne rehellisyyden nimissä ikinä niin pitkä ole, että oikeasti tulisi happoja.

Mutta ettei erojakin olisi. Bodatessa ruoka on tärkeää, laskiessa juominen nousee etusijalle. Kun afterilla voi hörppiä kuusi bisseä hyvässä seurassa, saa salilla treenin jälkeen käydä suihkussa miesten kesken ja syödä rahkaa yksin kotona. Laskemisen tuloksena on kaunis rusketus, mutta tyhjä lompakko. Salitreenin seurausta ovat ihailevat katseet rannalla, mutta tyhjät speedot. Bodaaja tarvitsee lisäravinteita, vapaalaskija lisää lainaa - joka kevät.

Laskiessa maisemat vaihtuvat vauhdilla, puntilla pitää tuijottaa peiliä. Vapaalaskua harjoitetaan ulkona vuorilla, salitreeniä pimeässä kellarissa. Haluatko siis olla alppikauris vai luolamies? Sinä päätät. Joka päivä.

 


Tauski ja Jussi Parviainenkin treenaavat. Hymy-lehti.

 

(Fitness-tähti-otsikot ovat Googlen haun tuloksia Iltalehdestä, Ilta-Sanomista ja Metropolista.)

Arttu Muukkonen

Markku Jussila

Laskettelu ja punttisali oli samanaikaisesti muotia 80-luvulla.

Sen jälkeen ne eivät ole oikein samaan sykliin osuneet. Ennemminkin menneet vuorotellen.

Nyt taitaa olla sitten punttisalin vuoro olla muotia ja vuorilla saa laskea ilman muotipaineita.

http://www.image.fi/artikkelit/salil-eka-salil-vika

Mikko Piironen

Etkö sä Arttu muista, että

"Vastakkain asettelun aika on ohi" - n+1 poliitikkoa, joista jokainen väittää sanoneensa sen ensin.

Muuten mitä luulet, voiko Goljat muuntua vapaalaskijaksi?

Markku Jussila

Kaveri muistutti salitreenin ja laskemisen aidosta yhdistelmästä. Jalkatreeni nimeltä telemark!

Jos jalkalihastreeniä kaipaa, niin treenohjelmaan vaan kunnon intensiivistä tellukyykkyä ruuhkattomassa Etelä-Suomen rinteessä. Jos taas kaipaa jalkalihaksiin kestävyyttä, niin Etelä-Suomen runttauksen sijaan Lapin tuntureille tai Alpeille vetämään sitä tellua vähän iisimmällä tempolla.

Ruoskaaja
Käyttäjän Ruoskaaja kuva

kyllä se spedemarkkikin muutaman intensiivisen talven jäljiltä muuttuu alppihiihdonomaiseksi perustouhuamiseksi ja reeni pitää hakea muualta. Mutta alkuun on mahottoman hyvä suksipunttis-muoto kyllä.

PeeTee

[quote=Ruoskaaja]kyllä se spedemarkkikin muutaman intensiivisen talven jäljiltä muuttuu alppihiihdonomaiseksi perustouhuamiseksi ja reeni pitää hakea muualta. Mutta alkuun on mahottoman hyvä suksipunttis-muoto kyllä.[/quote]

Tellua lisäpainoilla? Ei jalkareeni ilman lisäpainoja oo salillakaan tehokasta.

Reppuun riittävästi nestettä tai rautaa niin alkaa tellu tuntua kellä vaan.

Ruoskaaja
Käyttäjän Ruoskaaja kuva

nii, sittenhän se on jo telemarkkia lisäpainoilla, eli reeni pitää hakea vaihtoehtoisesti =)

voihan sitä vaikka seisoa kotona telestänssissa ja katsoa telkkaria - ja satavarmasti tuntuu kaikilla.

Arttu Muukkonen

Goljat voi helposti muuttua vapaalaskijaksi:

 

Talmudin mukaan Goljat oli polyspermian tulos ja hänellä oli sata isää. (Wikipedia)

Ei kai tuollaisilla perintötekijöillä voi muuta tehdä kuin ryhtyä skinnaamaan ilman skinejä ja laskea pelkästään vesitynnyri selässään tellua.

Kiinnostavia nää trendit kyllä. Muistan kun punttisalitouhu oli tyhmää ja fiksut vaan luki. Nyt saa tehdä jo kaikkea kerralla. Saa nähdä mikä on seuraava trendi, ehkä telluilu sitten? Tai lautailu.

mcfrisk
Käyttäjän mcfrisk kuva

Hmm. Mulle (pieni) puntin nosto on peruskuntoilua, joka mahtuu työpäivän pohjalle ja josta saa hyvin virtaa toimistolla istumiseen. Ajatus kulkee kolmen vartin vatsa/selkä/ojentajat/koukustajat-jumpan jälkeen paremmin. Ja kun peruskunto pysyy hyvänä niin laskukin kulkee sitten kun sinne vapaalle taas pääsee. Perus(lihas)kuntoa osaa arvostaa kun ikää kertyy. Vielä pystyy parkissa pannuttamaan eikä touhu heti lopu siihen. Tunti putkeen reili/hyppyri-rinteessä on muuten neljän kympin paikkeilla aika kova juttu.

jeppe jääkarhu

[quote=peetee][quote=Ruoskaaja]kyllä se spedemarkkikin muutaman intensiivisen talven jäljiltä muuttuu alppihiihdonomaiseksi perustouhuamiseksi ja reeni pitää hakea muualta. Mutta alkuun on mahottoman hyvä suksipunttis-muoto kyllä.[/quote]

Tellua lisäpainoilla? Ei jalkareeni ilman lisäpainoja oo salillakaan tehokasta.

Reppuun riittävästi nestettä tai rautaa niin alkaa tellu tuntua kellä vaan.[/quote]

Ei kai se siitä painojen määrästä ole kiinni? Tarpeeksi toistoa niin mikä tahansa liike alkaa tuntua. Tästä esimerkkinä rasitusvammat sormissa liiallisen älypuhelimen vatkaaamisen jälkeen... :)

Korpijaakko

[quote=jeppe jääkarhu]Ei kai se siitä painojen määrästä ole kiinni? Tarpeeksi toistoa niin mikä tahansa liike alkaa tuntua. Tästä esimerkkinä rasitusvammat sormissa liiallisen älypuhelimen vatkaaamisen jälkeen... :)[/quote]

On se siitä kiinni. Siihen on syynsä, että lihaskasvuun tähtäävissä treeniohjelmissa on yleensä kohtuullisen vähän toistoja isoilla painoilla, eikä rasitusvamman saaminen tarkoita aina (koskaan) sitä, että haba kasvaisi.

Arttu Muukkonen

Kattelin just videoita penkkipunnerruksesta vähän niinku motivaatioksi. Vähän on vielä matkaa tuollaiseen rintakehään. Eikä liikekään hurjan pitkä ole. Mutta esim. 300 kg on aika paljon rautaa, morjensta vaan.

http://www.youtube.com/watch?v=2UbpbFJOTaA 

jeppe jääkarhu

[quote=Bound][quote=jeppe jääkarhu]Ei kai se siitä painojen määrästä ole kiinni? Tarpeeksi toistoa niin mikä tahansa liike alkaa tuntua. Tästä esimerkkinä rasitusvammat sormissa liiallisen älypuhelimen vatkaaamisen jälkeen... :)[/quote]

On se siitä kiinni. Siihen on syynsä, että lihaskasvuun tähtäävissä treeniohjelmissa on yleensä kohtuullisen vähän toistoja isoilla painoilla, eikä rasitusvamman saaminen tarkoita aina (koskaan) sitä, että haba kasvaisi.[/quote]

En ole itse tellumies, mutta kuvittelisin että siinäkin kyse enemmän tuosta kestävyyspuolesta kuin lihasten koosta. Tietysti jos alkutilanne on lähempänä ison Arskan rannetta kuin reisiä niin voi olla tarvetta sille massallekin.

Knock Knock

[quote=mcfrisk]Hmm. Mulle (pieni) puntin nosto on peruskuntoilua, joka mahtuu työpäivän pohjalle ja josta saa hyvin virtaa toimistolla istumiseen. Ajatus kulkee kolmen vartin vatsa/selkä/ojentajat/koukustajat-jumpan jälkeen paremmin. Ja kun peruskunto pysyy hyvänä niin laskukin kulkee sitten kun sinne vapaalle taas pääsee. Perus(lihas)kuntoa osaa arvostaa kun ikää kertyy. Vielä pystyy parkissa pannuttamaan eikä touhu heti lopu siihen. Tunti putkeen reili/hyppyri-rinteessä on muuten neljän kympin paikkeilla aika kova juttu.[/quote]
Eipä itseänikään punttijuntin harjoittelut kiinnostanut kunnes enskailessa (MP) sattui kipeää ja siitä seurasi yli vuoden kestänyt kuntoutus. Tuolloin opin treenaamaan hiukan erilailla kuin mitä pelkkään lihasten kasvattamiseen tähtäävä harjoittelu ja jopa tykkäämään rautojen kolistelusta. Juutuupista muuten löytyy muutakin kuin vapaalaskua. Tästä voisi päätellä ettei punttijuntteilusta haittakaan ole edes skinnailuun > http://www.youtube.com/watch?v=qoIdYjw3u7M

Ja tässä hauska harjoitus, josta on takulla myös vapaalaskijalle hyötyä (itse teen tätä tasapainolaudalla) > http://www.youtube.com/watch?v=xM428U93w2o

Mikmo
Käyttäjän Mikmo kuva

Jos ei puntti maistu.

http://www.idoportal.com