Elektroniikka häiritsee piippareita

Elektroniset laitteet yleistyvät ulkoilussakin koko ajan. Monet niistä, kuten älypuhelimet, GPS:t ja radiopuhelimet, toki lisäävät ulkoilun turvallisuutta, mutta on niiden käytöllä myös kääntöpuolensa: ne häiritsevät lumivyörypiippareiden toimintaa. 

Ongelma koskee jossain määrin kaikkia piippareita merkistä ja mallista riippumatta. Samoin yhteistä on se, että sähkölaitteet sotkevat enemmän piippareiden toimintaa etsintäkäytössä kuin piippareiden lähettäessä signaalia.

Myös häiriötä aiheuttavia laitteita on monenlaisia puhelimista kypäräkameroihin. Esimerkiksi rintavaljaisiin kiinnitetty GoPro on todella lähellä piipparia ja voi merkittävästi häiritä piipparin toimintaa. Turvallisempaa olisikin kiinnittää action-kamera kypärään.

"Emme voi testata kaikkia elektronisia laitteita kaikilla mahdollisilla piippareilla. Siksi annamme laitteidemme käyttäjille vain yleisiä toimintaohjeita", Ortovoxin piippareiden tuotepäällikkö Dieter Kotlaba sanoo.

"Toki kuluttaja voi tehdä kokeiluja omillakin laitteillaan ja havainnoida niiden aiheuttamia häiriöitä, mutta sataprosenttista varmuutta todellista pelastustilannetta varten ei omallakaan kokeilulla saada."

Samaa mieltä on Kotlaban kollega, Mammutin piippareiden tuotepäällikkö Ilari Dammert

"Kukaan ei esimerkiksi tiedä, minkälaiseen asentoon vyöryuhri päätyy. Suojaetäisyyksien pitää siis olla riittäviä", Dammert sanoo.

Pienen testin voi toki tehdä: Aseta älypuhelin etsivän piipparin lähelle. Mitä piipparille tapahtuu ja minkälaisilla etäisyyksillä? Todennäköisesti etäisyydet alkavat heitellä ja nuolet pyöriä. Myös lisää etsittäviä laitteita saattaa alkaa kummitella näytöllä tai saatat hukata jo löytämäsi signaalin.

 

Yllättäviä häiriötekijöitä

Häiriön aiheuttaja ei aina edes ole sähkölaite. Myös metalliesineet ja esimerkiksi magneetit vaikuttavat herkkiin piippareihin. 

Joskus häiriön aiheuttajat voivat olla varsin yllättäviä. Dammert mainitsee suklaanlevyn, jonka ympärillä on foliokääre, ja jätti-ison sormuksen. Näillä molemmilla voi olla vaikutusta piipparin toimintaan, jos ne ovat tarpeeksi lähellä pipparin antenneja. Yhteen aikaan markkinoilla oli jopa piipparimalli, joka saattoi esimerkiksi radiopuhelimen sisällä olevan magneetin vaikutuksesta mennä itsestään pois päältä.

Piippareita voivat häiritä myös voimalinjat, hiihtohissit tai vaikkapa junaradat. Jos siis harjoittelet piipparinkäyttöä urbaanissa ympäristössä, huomioi, että häiriön lähteitä on monenlaisia. Myös sisätiloissa on paljon häiriötekijöitä.

Sekä Dammert että Kotlaba ovat yhtä mieltä siitä, että täysin häiriöistä vapaita piippareita ei markkinoilla ole. Eri laitteet vain reagoivat erilaisiin häiriötekijöihin eri tavalla. 

Toki piipparivalmistajat pyrkivätkin koko ajan parantamaan laitteitaan. Itse asiassa jo nyt voitaisiin valmistaa nykyistä paremmin häiriöitä sietäviä piippareita. Mutta siinä olisi omat ongelmansa.

"Jo nyt piipparit ovat erittäin vakaita lähetysasennossa, koska emme voi laskea sen varaan, että käyttäjät aina sammuttaisivat kaikki muut elektroniset laitteensa", Kotlaba sanoo.

"Ja etsintäasennossakin voisimme vähentää häiriöitä vähentämällä piippareiden herkkyyttä – mutta se lyhentäisi etsintäetäisyyttä ja -tarkkuutta."

 

Suojaetäisyys takaa piipparin toiminnan

Entä miten häiriöiltä voi suojautua? Tehokkainta on toki sulkea kaikki muut elektroniset laitteet. Mutta aina se ei ole mahdollista eikä välttämättä edes järkevää. Esimerkiksi GPS:stä tai puhelimesta voi turvallisuudenkin kannalta olla suurta hyötyä. Niinpä jäljelle jäävät turvaetäisyydet.

Mammutin Ilari Dammert kertoo, että heidän tekemien tuoreiden testien perusteella esimerkiksi Mammut Pulse -piipparin suojaetäisyydeksi lähetysasennossa riittää 5 cm.

"Mutta kukaan ei voi olla varma, mihin asentoon uhri lumen alla päätyy. Niinpä suosittelemme 20 cm:n suojaetäisyyttä", Dammert sanoo. 

Mammutin tutkimuksissa selvisi myös, että jos häiriön aiheuttaja on alle sentin päässä piipparin antennista, voi laitteen lähetysteho tippua alle piippareille asetetun normin. Silloin Mammutin Pulse varoittaa piipparin käyttäjää send error -hälytyksellä. Piippari toki jatkaa signaalin lähettämistä, mutta häiriön pienentämällä teholla.

Etsittäessä elektronisten laitteiden aiheuttamat häiriöt ovat suurempi ongelma.

"Me todella suosittelemme, että etsittäessä kaikki elektroniset laitteet pidettäisiin ainakin 50 cm:n etäisyydellä piipparista. Yleensä se on helppoa, mutta esimerkiksi GPS-rannetietokone piipparin kanssa samassa kädessä voi aiheuttaa yllättäviä ongelmia."

Ortovoxin suositukset ovat hyvin samansuuntaisia: lähetysasennossa kaikki elektroniset laitteet tulisi pitää vähintään 25 cm:n ja etsittäessä 50 cm:n päässä piipparista. 

Mistä sitten tietää, että jokin laite häiritsee piipparia?

"Et löydä uhria ja turhaudut", Kotlaba sanoo. "Sammuta siis elektroniset laitteet ennen etsimistä."Kuvat:
Klaus Fengler, Ortovox
Thomas Senf, Mammut

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=45053.0

Antti Laiho