Ennakkokurkistus suksisalin saloihin, osa 1

Viikon päästä Vapaalaskuiltamissa juhlistetaan uuden kauden alkua, ja uusi kausihan tuo tullessaan uuden kauden uutuusvälineet. Vapaalaskuiltamien Suksisaliin on saatu lisätilaa, joten tänä vuonna nähtävää – ja tilaa liikkua – on aiempaa enemmän.

Tässä muutamia Suksisalin herkkuja. Ensi perjantaina pääset taivuttelemaan ja hypistelemään näitä tarkemmin.


Atomic Vantage

Aina ei ole mahdollista pöllyttää pohjatonta puuteria. Silloin alle voi otta vaikkapa Atomicin uuteen Vantage-sarjaan kuuluvat monipuoliset all mountain -sukset. Suomi-meinikeihin omiaan ovat 98 mm leveät Alibit. Niitä vakauttaa suksen sisällä kulkeva, kalanruotomainen titaaniranka. 

Vantage-mallistosta löytyy oma suksensa myös naisille. Elysian on 95 mm leveä, eloisa ja vaivaton täysrockersuksi. Myös Elysianissa on Alibin tapaan "ruotorakenne". Siinä tosin titaani on korvattu hiilikuidulla.


Rossignol Experience 98

Rossignol Experience 98 on suorituskykyinen all mountain -suksi osaavalle laskijalle. 98 mm leveys ja pieni rocker sekä kärjessä että kannassa lisäävät suksen monipuolisuutta. Kantattuna suksen kantti on kiinni lumessa koko pituudeltaan. Hyvää kantinpitoa rinteessä edistävät myös titanal sandwich -rakenne ja normaali jalkavuus jalan alla.


Völkl Shiro

Völkl Shiro on iso suksi, joka kuitenkin jalassa tuntuu näppärältä ja vaivattomalta. Täysrocker suksi taipuu vaivatta puidenkin väleihin, mutta on vakaa myös röykyissä ja laskettava jopa rinteessä. Shiroa voisikin pitää keinutuolirockerin sijaan todella isona all mountain -suksena.


Head Hammered 115

Headin Motörhead-vapaalaskusuksimalliston ehkäpä mielenkiintoisin uutuus tänä talvena on Hammered 115. Hammeredin keulassa ja kannassa on reilusti rockeria, mutta siteen alla on kevyt camber. Hammered on merkin perinteiden mukaisesti toteutettu sandwich-rakenteisena. Mutta mitä suksen kärjen ja kannan muodosta pitäisi ajatella? Suksisalissa voit tutustua ja päättää itse.


K2 SideSeth

Seth Morrisonin nimikkosuksi Sideseth ilmentää isäntänsä laskemisessa tapahtuneita muutoksia. Mies on viettänyt entistä enemmän aikaa teknisillä vuorenseinillä puuterikenttien sijaan. Tuloksena on monipuolinen ja luotettava suksi, jonka kanta on jämäkämpi ja rocker miedompi kuin Sethin suksissa aiemmin.


Atomic Automatic

Atomicin uusi big mountain -suksi on 117 mm leveä Automatic. Suksessa on rockeria molemmissa päissä, mutta jalan alla sen jalkavuus on normaali. Suksen keskiosaa on tukevoitettu titaani-inserteillä. Automatic nouse pintaan pehmeimmässäkin lumessa ja koostaan huolimatta helppo käsitellä.


K2 BackDrop

Leveillä suksilla on ilo laskea puuterissa, mutta randoreissulla niillä ylöskihnuttaminen on tuskaa. Tai ainakin oli. K2:n BackDrop on leveä, mutta samalla kevyt randosuksi. Se on sukua merkin WayBack-mallille (88 mm), mutta on tätä leveämpi (112 mm). Hyviä yksityiskohtia BackDropissa (ja useissa muissakin K2:n malleissa) ovat mm skinien kiinnitysreiät ja lunta hylkivä pintalaminaatti – turha sitä lunta on suksien mukana ylöspäin kuljettaa.


Rossignol S7

Vaivaton ja leikkisä Rossarin S7 on yksi nykyaikaisten puuterisuksien edelläkävijöistä. Se oli ensimmäisten joukossa rikkomassa perinteistä jalkavuus- ja sivuleikkausajattelua. S7:n kärjessä ja kannassa on rockeria, mutta jalan alla jalkavuus on normaali. Sivuleikkausta suksessa on vain lyhyellä matkalla jalan alla.


Salomon Rocker2 115

Salomonin Rocker2-vapaalaskusuksimallistossa on kaksi rinnakkaista suksityyppiä: toisissa on reilusti rockeria molemmissa päissä (twin rocker), mikä saa sukset surffaamaan leikkisästi ja vaivatta pehmeässä lumessa. Toisissa hyödynnetään miedompaa all mountain -rockeria, joka tekee suksesta vakaamman ja etenkin suksen kannasta pitävämmän. Rocker2 115 kuuluu tähän jälkimmäiseen ryhmään. Se on pehmeän lumen suksi, jolla pärjää myös vaihtelevissa olosuhteissa.


Line Influence 115

Linen Influence 115 on uudistettu täysin alkavalle talvelle: se on edeltäjäänsä kevyempi ja eloisampi, mutta silti vakaa kovaankin menoon. Suksessa on keularocker, mutta perinteinen kanta. Influence-mallistossa on tarjolla myös kapeampi ja monipuolisempi Influence 105.

 

 

Suksisalissa on muutakin kuin suksia

Suksisali ei nimestään huolimatta ole pelkkä suksien esittelytila. Esillä on myös muita laskuvälineitä, kuten siteitä ja monoja sekä lumiturvallisuusvarusteita. 


Salomon Quest Max 120

Erittäin tärkeä osa välinekokonaisuutta ovat toimivat ja tarkoituksenmukaiset monot. Viime vuosina vapaalaskumonot ovat kehittyneet aimo harppauksen. Hyvä osoitus tästä ovat Salomonin Quest-monot. Niissä riittää suorituskykyä käskeä leveitä nykysuksia, mutta silti ne ovat mukavat ja käyttökelpoiset takamaastossa. Haikatessa Questien varret saa vapautettua kävelyasentoon.


Atomic Tracker ja Salomon Guardian

Atomicin ja Salomonin yhdessä kehittämä ja jo viime kaudella julkaistu alpine touring -side tulee vihdoin kuluttajien saataville. Tracker- ja Guardian-nimillä tunnettavan randositeen etuja ovat mataluus, joka vaikuttaa laskutuntumaan, ja vaivaton vaihto haikkausasennosta laskuasentoon. Monoa ei tätä varten tarvitse irroittaa siteestä.


 

Tyrolia Adrenalin 16

Tyrolia hiihtää Markerin, Atomicin ja Salomonin seuraksi alpine touring- markkinoille. Adrenalin 16 -nimellä kulkevassa siteessä on mukana Tyrolian Freeflex-järjestelmä. Sen ansiosta suksen taipuessa takakappale liikkuu, eivätkä side ja mono näin jäykistä suksea. 

Side on säädettävissä ilman työkaluja erikokoisille monoille. Ja säätövaraahan Adrenalinissa riittää: S-koko ulottuu 270–330 mm mononpohjille ja L-koko 300–360 mm monoille. Sidettä voi käyttää myös kumipohjaisilla monoille, sillä etukappaleen korkeus on säädettävissä ja päkiän alla oleva liikkuva liukulevy toimii kumipohjienkin kanssa. 

Adrenalin on vapautettavissa haikkausasentoon sauvalla ilman siteen avaamista. Hiihtoasennossa Adrenalinilla voi hyödyntää kolmea eri korotusvaihtoehtoa (0°, 7° ja 13°). 


Marker Duke EPF 16

Markerin Duke on suorituskykyisten alpine touring -siteiden edelläkävijä. Nyt, kilpailun kiristyessä, sekin on tuonut markkinoille lippulaivasiteestään evoluutioversion. Duke 16 EPF on edeltäjäänsä selvästi leveäpi ja näin se välittää laskijan voimia tehokkaammin leveään sukseen. Muut Duken tutut ominaisuudet, kuten lukitusmekanismi mono alla ja siteen liukuminen taaksepäin touring-asenossa, ovat edelleen tallella. Leventymisen ansiosta Dukea ei voi asentaa alle 89 mm leveisiin suksiin.


Tässä siis ensimmäiset ennakkomaistiaiset Suksisalin tarjonnasta. Lisää herkkuja nostamme esiin vielä ensi viikolla ennen tapahtumaa.


Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=42294.0

Antti Laiho