Ensi sunnuntain elokuvaillassa kaksi hienoa ja humoristista jyrkänlaskuelokuvaa

Sunnuntaina järjestettävässä Relaan ja Elämysmatkojen elokuvaillassa näytetään kaksi Suomen ensi-iltaa. Ensimmäinen on Chamonix´n paikallisten hurjapäiden Downside Up, jonka takaa löytyy laakson eri vauhtilajeja kuvannut Sébastian Montaz-Rosset.

Les Arcsissa kasvanut Montaz-Rosset on aina harrastanut laskemista sekä laudalla että suksilla, mutta kun hän muutti Chamonix´hin vuoristo-oppaaksi, alkoi hän kiinnostua myös jyrkänlaskusta. Itse oppinut kuvaaja ja leikkaaja aloitti kuvausuran puolivahingossa.
"Kuvasin aluksi asiakkaideni laskuja ja meininkiä vuorilla kymmenisen vuotta sitten. Sitten aloin hiljalleen kuvata myös ystäviäni, kun menimme vuorille."


Sebastian kuvaushommissa Aiguille du Midin pohjoisseinällä. (Toim. huom. ehkä hienoin selfie pitkään aikaan.)

Jyrkänteillä riittäisi monelle jo pelkkä laskemiseen keskittyminen, mutta kuvaaminen tuo oman jännitystekijänsä. Montaz-Rosset käyttää kevyttä kalustoa, kuten kypäräkameroita ja yhtä järjestelmäkameraa kuvaamiseen. Hän säilyttää kameroita pienissä kameralaukuissa ja kiinnittää ne köysillä ja remmeille kiinni.
"Käytän Peak Designin klippaussysteemeitä, ne ovat toimineet hyvin, koska niillä saa kamat kiinni myös reppuun."

38-vuotias Montaz-Rosset laskee itse käytännössä samat linjat kuin laskijat, joita hän kuvaa. Välillä Downside Upissa näkee, että kameran kanssa heiluminen ei ole helppoa. Esimerkiksi Kuffnerin harjanteella (ensilasku) alkaa katsojaa jännittää ihan aidosti, sillä jyrkkä kiipeilyreitti ei tarjoa mahdollisuuksia isoihin puuterikurvailuihin. Eikä leffan päätähti, Vivian Bruchez, halua käyttää köysiä, ellei ole aivan pakko.
"Hah, se oli huima kokemus, kaikin puolin", Montaz-Rosset nauraa.


Ultrajuoksija Kilian Jornet viihtyi myös Downside Upin kuvauksissa. Tässä hän opettelee dry skiingin alkeita. Sukset ovat kuulemma pakasta vedetyt, joten tuntuma on vähän outo vielä. (Kuva: Seb Montaz)


Astetta kapeampi kuru. (Kuva: Seb Montaz)

 

Mission Steepsissä seikkaillaan Sveitsissä ja vieraillaan myös Chamonix´ssa

Molemmat elokuvat, sekä Downside Up että Timelinen Mission Steeps ovat yllättävän kevyitä ja humoristisia elokuvia. Jyrkänlasku sinänsä on jopa Ilta-Sanomien mukaan kuolemanvaarallista puuhaa, mutta elokuvissa esiintyvät ammattitason laskijat, joille jyrkkä rinne on pikemminkin haaste kuin vaaranpaikka.

Siinä missä Downside Upissa hakeudutaan tarkoituksella hankalien kiipeilyreittien päälle sukset jalassa ja laskeudutaan välillä ilman köysiä dry skiing -laskutekniikalla, eli kivien yli pylly edellä peruuttamalla, hakevat Mission Steepsin laskijat Xavier de le Rue ja Samuel Anthamatten sellaisia jyrkkiä reittejä, joilla voi laskea lujaa kuin puuteripäivänä. Toki Steepsissäkin mennään teknisiin paikkoihin, mutta päätavoitteena on vapaalasku-käsitteen laajentaminen omia rajoja siirtämällä.


Samuel Anthamatten ja Xavier de le Rue suunnittelevat tulevia seikkailujaan. (Kuva: Tero Repo / Mission Steeps)

 


Samuel, Xavier ja Guido (Perrini) lepuuttavat muutaman tunnin ennen kuin pitää lähteä kiipeämään kohti laskua. Kuva: Tero Repo / Mission Steeps

Samuel Anthamatten on 27-vuotias vuoristo-opas Zermattista. Hänen jyrkänlasku-uransa alkoi 18-vuotiaana, kun Anthamatten lähti haastamaan kotivuorensa eli Matterhornin itäseinä.
"Menin sinne yksin kertomatta kenellekään että olem menossa. Kelikään ei ollut kunnossa, joten tulin pois siellä. Mutta vuosi myöhemmin lähdimme ystäväni kanssa kokeilemaan uudelleen. Pääsimme hienosti seinälle ja laskimme alas, mutta paluumatkalla hoidetuissa rinteissä olin lähellä osua pahasti moottorikelkkaan. Siitä se alkoi."

Anthamatten on laskenut koko nuoren ikänsä jyrkkiä mäkiä. Hänen mielestään nyt on mahdollisuus viedä lajia eteenpäin, eli saada jyrkänlasku näyttämään sujuvalta ja kevyeltä. Anthamatten sanoo, että yleisesti ottaen hän on jyrkissä paikoissa erittäin varovainen ja tarkka, koska hän tietää mitä kaatuminen voi tarkoittaa. Mutta jos keli on kunnossa, silloin mennään.
"Keli vaikuttaa todella paljon henkisellä tasolla. En halua laskea huonoissa olosuhteissa, mutta jos kaikki vaikuttaa hyvältä, yritän vain laskea 150 prosentin teholla alusta asti."

Anthamatten viihtyy kaikenlaisissa mäissä. Laajat kentät käyvät, mutta myös kapeat kurut kiinnostavat. Tärkeintä on turvallisuus.
"Pitää ymmärtää vaarat ja riskitekijät, ja sitten välttää niitä."

Turvallisuuteen liittyy myös tuttu tiimi, jolla kuvauksia tehdään. Steepsissä olivat mukana tutut "mupetit", eli Anthamattenin lisäksi Xavier de le Rue ja kuvaajana Guido Perrini - valokuvaaja Tero Repo tietysti mukana kyydissä.
"Kuvauspäivät ovat tehokkaita ja pikemminkin hauskoja kuin paineistettuja, koska tunnemme toisemme niin hyvin. Vaikka tässäkin elokuvassa nähdään kelien kanssa arpomista, ei se stressaa tällä porukalla niin paljon. Samalla tavalla vastoinkäymiset on helpompi kestää, kun on hyvä porukka, ja heihin voi luottaa kaikin puolin. Emme tee mitään tyhmää tai riskialtista."

Anthamattenille koko kevät oli hienoa ja muistorikasta aikaa, eikä mikään tietty pätkä leffasta asetu muiden yläpuolelle. Mutta Zermattissa laskeminen oli toki mahtavaa.
"Kuten todettua, odottelua oli aika paljon pitkin kevättä, ajoimme paljon autolla katsomaan pilvisiä vuoria. Mutta kun hyvät kelit vihdoin saapuivat, oli melkeinpä unelmien täyttymys päästä tykittämään kotimäkiä nauhalle!"


Samuel ja Xavier Zermattissa. (Kuva: Tero Repo / Mission Steeps)


Sam ja Xavier Alaskassa valmiina laskemaan. Kuva: Tero Repo / Mission Steeps
 

 


Andreas Fransson ja Samuel Anthamatten Chamonix´ssa Pain du Sucre´lla. Kuva: Tero Repo / Mission Steeps 

 

Illan isännöi Relaan Arttu Muukkonen. Luvassa myös ennen elokuvia lyhyt esitys jyrkänlaskun kulttuurista ja eri tavoista laskea näitä niin sanottuja x-mäkiä. Siten myös ne, joille aihe ei ole niin tuttu, pystyvät poimimaan elokuvista nyansseja.

 

Relaan ja Elämysmatkojen elokuvailta elokuvateatteri Andorrassa sunnuntaina 13. huhtikuuta kello 19 alkaen. Liput 10 euroa. Ennakkoliput ja lisätietoa tapahtumasivulta.

Huomio myös kaikki laadukkaiden printtituotteiden ystävät! Elämysmatkat julkaisee kesäkuussa uuden esitteen tulevasta talvesta. Sen voi tilata kotiin kätevästi täältä.

Elämysmatkat.com on Elokuvaillan yhteistyökumppani.

Arttu Muukkonen

Madsen

Noo kukas se esitelmöitsijä on?? Pitäisi vähän tietää ennen kuin pistää piljettiä tilaukseen.

Arttu Muukkonen

Rohkeasti vain katsomaan! Lupaamme, että suomalaista kärkipäätä. Esitelmästä on tulossa hyvä.