Etelä-Suomi sai kattavan boulderointiopaskirjan

Toukokuussa 2013 kauppojen hyllyille laskeutuva Etelä-Suomen bouldertopo on ensimmäinen laatuaan. Kovien kansien väliin on valittu 40 alueelta satoja kivenmurikoita, jotka kattavat yli 1300 boulderointireittiä. Reittikuvausten ja vaikeusasteen lisäksi kirjassa on kivistä värikuvat sekä ohjeet perille löytämiseksi.

 

 

Kirjalla on kysyntää. Kiipeily kasvattaa nopeasti suosiotaan, ja kiipeilyn alalajeista boulderointi aivan erityisesti. Mutta miksi?

"Koska kiipeily on niin siistiä. Ja Suomessa nyt vaan sattuu olemaan oikeasti hienoja bouldereita", kiteyttää tekijätiimiin kuuluva Tomi Lindroos.

"Parasta boulderoinnissa on sosiaalisuus ja rento meininki!" vastaa puolestaan Samuli Hemminki, toinen kirjantekijä ja Lindroosin kaveri jo vuosien takaa niin kiipeilyssä kuin siviilissäkin.

Molemmat herrat ovat kavunneet monipuolisesti niin Suomessa kuin maailmallakin. Kirjaprojektin taittovaiheessa tiimiin liittyi kolmas tekijä, Nancy Nilsson.

"Tavallaan tämä projekti alkoi jo vuonna 2008. Kasasimme Samuli Hemmingin kanssa Kiikkulauta-kiipeilytoposivulle tietoja ja kirjoittelimme tarinoita ja arvosteluja paikoista, joissa kävimme kiipeämässä", muistelee Lindroos.

Lindroos pohjusti kirjaurakkaa Samuli Hemmingin kanssa kesään 2012. Silloin valmistuivat luonnokset luonnokset kahdesta kirjan alueesta, Helsingin Hakunilasta ja Mellunmäestä. Työtä oli kuitenkin vielä paljon edessä.

"Palautteen pohjalta muokkasimme prosessia, kuvasimme kiviä ja valmistelimme materiaalia puolisen vuotta lisää. Sitten pääsimme taittovaiheeseen, jolloin Nancy tuli apuun. Viimeiset kaksi kuukautta ovat olleet aika intensiivistä vääntöä lopullisen ulkoasun kanssa", Lindroos summailee – ja pakkailee samalla kamoja ranskalaiseen boulderointiparatiisiin, Fountainebleau'hun.

 

Etelä-Suomen parhaat ja kauneimmat ovat...

Suomi on erinomainen boulderointimaa koko pituudeltaan. Kirjantekijöiden eteläisten suosikkien joukkoon lukeutuu niin sisämaan kuin saaristonkin helmiä.

"Pääkaupunkisedulta voi suositella kaikkia uusia paikkoja. Suosikkilistalleni kuuluu tottakai myös Ahvenanmaa. Viime kesän ihastuksiani olivat Palkkivehmas ja Siiri Hämeenlinnassa", kertoo Lindroos.

Ahvenanmaa kuuluu myös Hemmingin suosikkeihin.

"Sitä parempaa boulderia Suomesta on vaikea löytää. Lähempänä sijaitsevista paikoista voisi mainita ainakin E75:n Lahden seudulla. Köysikiipeilykohteista suosikkini on Kirkkonummen Falkberget."

Etelä-Suomen kauneimman boulderointikohteen tiara menee Lindroosin listalla kahteen osoitteeseen: Ahvenanmaan Fågelbergetille ja ulkosaariston Jussarölle. Hemmingin silmää hivelee erityisesti Soltunan alueet Ahvenanmaalla.

Vähemmän kiivenneille Lindroos ja Hemminki suosittelevat pääkaupunkiseudulta Helsingin Taivaskalliota. Myös Lintukallio sopii aloittelevalle boulderoijalle.

"Kokeneemmille suosittelen, että käykää mahdollisimman monessa uudessa paikassa", Lindroos evästää.

Hemminki lisää, että Helsingin Pihlajamäki on mainio paikka hakea tuntumaa ulkokiipeilyyn. Siihen soveltuvat sekä Pihliksen poikkikulkureitit, "poikkarit", että mukava määrä helppoja muita reittejä.

 

 

Inspiraatiota Intiasta

Sekä Lindroos että Hemminki ovat reissanneet ympäri maailmaa kiipeilyreissuillaan. Tutuiksi on tullut muun muassa intialainen kivi.

Olen kiivennyt etelässä Hampissa ja Pohjois-Intiassa Manalin seudulla. Manalissa on paljon boulderointikiviä, mutta niitä oli todella vaikea löytää, eikä niistä ollut minkäänlaista topoa olemassa. Hampissa oli 90-luvulla tehty karkea yhden paperi luonnos joistakin kivistä, Lindroos muistelee.

Lopulta Lindroos huomasi, että tuntee osan Manalin alueista paremmin kuin paikalliset. Suomalaisboulderoija päätti raapaista kaiken muistiin – ja huomasi nauttivansa touhusta.

 

 

Myös Hemminki kertoo raapineensa päätään kiipeilyreissuillaan kerran jos toisenkin vajavaisten topojen takia.

"Välillä paikat löytyivät, välillä eivät."

Tämä lisäsi motivaatiota tehdä kotikonnuilta laadukas yhteenveto alueista ja reiteistä. Lindroos tuntui passelilta kumppanilta hommaan.

"Visiomme kirjasta osuivat tosi hyvin yksiin. Ehkä vielä tärkeämpää oli se, että tiesin Tomin olevan sellainen kaveri, jonka kanssa saataisiin kirja myös oikeasti tehtyä", Hemminki sanoo.

Hyödyllistä tietoa mm. jokamiehenoikeuksista, access-tilanteesta sekä spottaamisesta.

Suurin osa kirjan materiaalista löytyy nykyään myös wikityyppisestä verkkopalvelusta 27crags.comista, mutta aivan kaikkea tietoa ei ole vielä päivitetty nettiin. Monet bouldertopon esittelemistä reiteistä on dokumentoitu nyt ensimmäistä kertaa.

 

Esikuvia kaveripiiristä ja maailmalta

Etelä-Suomen bouldertopon tekijöiden kiipeilijäesikuvia löytyy niin lähibouldereilta kuin maailmaltakin.

Lindroosia kiipeilemään motivoi eniten omien kavereiden esimerkki.

"Jos olisi energiaa kuin Aholan Antilla, dynaamisuutta kuten Pulkkisen Valtterilla ja vielä sormet, jotka eivät hajoaisi kerran vuodessa, niin pääsisi boulderoinnissa aika pitkälle."

"Minua motivoivat eniten kovapäiset ja sitkeät kaverit. Ensimmäisenä tulee mieleen Alex Honnold ja Tommy Caldwell. Johtuu varmaankin siitä, että omalla kohdalla puntti tutisee yleensä viimeistään kolmannen muuvin kohdalla", Hemminki hersyttelee.

 

 

Kirjantekijöiden kansainvälinen kiipeilytausta näkyy Etelä-Suomen bouldertopon kaksikielisyydessä: lukijaa palvellaan sekä suomeksi että englanniksi. Kiville opastamisen lisäksi kirja neuvoo myös access-asioissa, kuinka toimia niin, että konflikteja ei synny esimerkiksi maanomistajien kanssa.

"Eri vaiheissa meinasimme tehdä pelkästään suomeksi tai englanniksi. Pohdimme myös joitain niiden hassuja välimuotoja. Lopulta ainoa hyvä ratkaisu oli molemmat kielet. Englanninkieli täytyy olla, sillä Suomessa käy paljon kiipeilyturisteja, joilla ei todennäköisesti ole tietoja missä nukkua, mihin pysäköidä ja niin edelleen. Samasta syystä kirjoitimme Ahvenanmaalle lyhyen matkustusoppaan mannersuomalaisille.

Etelä-Suomen kiipeilytopon voi ostaa useista kotimaan kiipeilykeskuksista ja kiipeilyvälinekaupoista. Sen suositushinta on 32,90 euroa.

 

Etelä-Suomen bouldertopo -kirja

- 368 sivua, kovakantinen, A5
- Yli 1300 boulderia
- Kartat alueista ja ohjeet perille
- Värikuvat kivistä ja reiteistä
- Tekstit myös englanniksi
- Tekijät Tomi Lindroos, Samuli Hemminki ja Nancy Nilsson
- Hinta postikuluineen Relaan kautta 30 euroa (norm. 32,90 euroa)

Artturi Kröger

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Kirjan hinta oli siis Relaan Jäsentarjouksena 30 euroa sisältäen postituksen. Tarjous valitettavasti päättynyt jo.

 

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Aleksi Mehtonen

Etelä-Suomen Boulderopas on todella hyvä opas ja oikeastaan sitä kautta hoksasi kuinka monta erilaista boulderia lähiympäristössä on. Suosittelen ostamaan oman kopion - heti!

Artturi Kröger

Hyvä kuulla, että kirja toimii, Korkealle!

Miten muut, mikä fiilis kirjasta? Toimiiko, jeesaako, infoaako, inspaako?

Jotain rutinaakin on kuulunut, mutta palaute tainnut olla pääsääntöisesti plusmerkkistä. Itsellä tarkempi syyni vielä edessä, vasta hypistelemään olen ehtinyt kirjaa...

Aleksi Mehtonen

Infoa on tosi paljon, toki 27cragsissa saattaa olla muutama reitti enemmän huomioitu (mitä tosin kirjakin sanoo, että sielä löytyy uusin tieto), mutta jos kaikki otettaisi huomioon tuo kirja olisi tuplasti isompi.

Inspaa kyllä! Suunnitelmissa on jo monta kohdetta ja parasta tuossa on parkkipaikkojen ja lähimmän osoitteen tiedot mitkä usein puuttuvat tai ovat hieman epäselvät.

Johtuuko rutina siitä, että tämä on vain etelä-suomen topo?

Artturi Kröger

Joku/jotkut (1-2 henkilöä niistä kymmenistä, jotka kirjan Relaasta ovat ostaneet?) olivat kai sitä mieltä, että kirjan nimi johtaa harhaan. Että pitäisi olla "pääkaupunkiseudun bouldertopo"?

maunoooh

Mahtava kirja, vaikkakin harmittaa se ettei luonnollisesti noita "herkempiä" alueita voi listata. kaikki on just hyvin visualisoitu ja karttakin on ihan kätevästi tehty.