Everest-kiipeilyluvan hinta laskee – nousevatko kustannukset?

Nepalin kiipeilyviranomaiset muuttavat Everest-kiipeilylupien hinnoittelua ensi vuodesta alkaen. Virallinen totuus on, että hinnat laskevat. Nykyisillä taksoilla henkilökohtainen kiipeilylupa, joka on toki vain osa vuorireissun kokonaiskustannuksista, maksaa 25 000 Yhdysvaltain dollaria. Uusien pykälien mukaan hinta rysähtää 11 000 dollariin. Tiedon välitti uutistoimisto Reuters, joka siteerasi Nepalin matkailuministeriä Tilakram Pandeytä.

Nepalin hallituksen mukaan kyseessä on kädenojennus yksittäisten kiipeilijöiden ja pienten ryhmien suuntaan. Everestille (8848 m) ja Nepalin muille lukemattomille huipuille halutaan lisää väkeä.

Alennettu hinta koskee Sir Edmund Hillaryn ja Tenzing Norgayn vuonna 1953 ensinousemaa reittiä kiihkeimpään aikaan, eli maalis–toukokuussa. Se tunnetaan Everestin perusreittinä.

Muuhun aikaan vuodesta lupa irtoaa 2500 dollarilla. Hirmuale tuski houkuttelee oleellisesti väkeä, ainakaan järjissään olevia kiipeilijöitä. Siitä pitävät huolen murhaavat huippuvirtaustuulet, vähäinen päivänvalo ja tolkuton kylmyys ennen kevätaikaikkunaa ja sen jälkeen.

 

Kiipeijöitä taivaltamassa Everestillä ykkös- ja kakkosleirien välissä. Viihteestä pitävät huolen lumivyöryt. (Kuva: Atte Miettinen)

 

Todelliset kustannukset nousevat?

Kokeneiden Everest-kiipeilijöiden mukaan hinnoittelun muutos tarkoittaa kiipeilijäkohtaisten kustannusten vähintään hienoista nousua. Vallitsevan käytännön mukaan pulittamalla 70 000 dollaria saa ryhmäkiipeilyluvan. Se kattaa seitsemän kiipeilijää. On tavallista, että joku hommaa ryhmäluvan, ja myy siitä siivun kerrallaan, jolloin Everest-kiipeilyluvan hinnaksi jää kymppitonni.

Muukalaisretkikunnissa on kuitenkin ollut johtajuus- ja vastuuongelmia. Kyseessä ei ole eheä ryhmä, joka tuntee toisensa ja taitonsa, ja järjestelmällisesti huolehtisi sekä turvallisuudestaan että ympäristövaikutuksistaan. Tähän uusi hinnoittelumalli voisi tuoda muutoksen.

Nepalilaisten tavoite on lisätä vuorikiipeilymatkailijoiden määrää. Siten laskevat yksittäisten kiipeilylupien hinnat kompensoituisivat, ja töitä riittäisi nykyistä useammille paikallisille.

Atte Miettinen, kaikkien mantereiden korkeimmille huipuille ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana kiivennyt suomalainen, ei innostu uudesta hintapolitiikasta.

"Ensireaktioni on huoli. Everest vetää jo nyt puoleensa paljon sellaisia ihmisiä, joita kiinnostaa ajatus maailman huipulla seisomisesta, mutta he eivät ole valmiita siihen. Heillä ei ole kärsivallisyyttä rakentaa tarvittavaa osaamista vuosien systemaattisella työllä, vaan he haluavat oikotien maailman korkeimman vuoren huipulle."

Toukokuussa 2012 Everestin huipun saavuttanut Miettinen näki vuorella monenlaista toikkaroijaa. Kova hintalappu on pitänyt ainakin osan onnensa kokeilijoista poissa vuorelta. Uusi hinnoittelu saattaa kannustaa Everestille väkeä, joilla ei ole valmiuksia eikä varaa palkata asiansa osaavaa opasta tuekseen.

"Kiipeilijät, joilta puuttuu osaaminen ja kokemus riskeeraavat paitsi omansa myös muiden vuorella olevien hengen. Ongelmatilantilanteissa he ovat muiden avun varassa", suomii 7Summits-Miettinen.

 

Toppiin menijöitä? Jonon jatkoksi vaan. Kuvassa Everest-ruuhkaa keväällä 2012. Sen jälkeen kiinteitä köysilinjoja on lisätty purkamaan pullonkauloja. (Kuva: Atte Miettinen)

 

Suomalaisväriä Everestillä, Lhotsella ja Kanchenjungalla keväällä 2014

Keväällä 2012 Lhotselle (8516 m) kiivennyt espoolainen Mia Graeffe laskeskelee, että todellisuudessa kustannukset nousevat, ja siten myös intoa heittäytyä retkikuntaan saattaa vähentyä.

"Ehkä näin on parempi. Ehkä henkilökohtaiset luvat kohdentavat vastuun paremmin", Graeffe arvelee.

Graeffe tuntee kimppalupakäytännön. Paperien mukaan hän kiipesi Lhotsen huipulle italialaisen Himalaja-superstaran Simone Moron porukassa – vaikka vuorella he eivät yhteistyötä tehneetkään. Moron kotisivuilta selviää, että kyseessä on aktiivinen ammattikiipeilijä, joka on tehnyt myös erittäin haastavia talvinousuja.

Keväällä 2014 Mia Graeffe nähdään jälleen Everestillä. Aiheesta pian lisää Relaassa.

Muita suomalaisia Himalajan kasitonnisilla keväällä 2014 ovat Matti Sunell Lhotsella ja Samuli Mansikka Kanchenjungalla (8586 m). Sunell on aiemmin kiivennyt Cho Oyulle (8188 m). Mansikalla on kasitonnitopituksia plakkarissaan jo useampia. Sunellin blogissa on mainiota pohdintoja vuorilta. Kaikki kolme kiipeilijää edustavat Suomen Alppikerhon kunniakkaita perinteitä.

Everestin huipulla on seisonut nelisen tuhatta kiipeilijää. Reutersin mukaan henkensä vuorella on heittänyt noin 250 kiipeilijää.

Everestin rinnalla Nepalin hallitus on laskenut myös useiden muiden vuorten kiipeilylupien hintoja. Muutama kuukausi sitten se tiedotti myös lukuisien uusien huippujen avaamisesta kiipeilylle. Aiheesta voit lukea Relaan Artikkelin täältä. 

Artturi Kröger

Artturi Kröger

Onko Kanchenjungan topittaneita härmäläisiä muita kuin V. Gustafsson?

JuhoK

Ei! Muista kasitonneista ainoastaan Veikan kiipeämiä ovat: Annapurna, Shishapangman päähuippu (eli toisinsanoen se ainut mikä pitäisi laskea huiputukseksi), Gasherbrum 1, K2, Broad Peak ja Nanga Parbat.

Makalu: Samuli Mansikka (2013, NoO2) ja Veikka (1995, NoO2). Kaikki nousut perusreittiä.

Lhotse: Samuli Mansikka (2008), Veikka (1995, NoO2), Mia Graeffe (2012), Anne-Mari Hyryläinen (2013). Kaikki nousut perusreittiä (Lhotse Couloir).

Everest: en jaksa luetella. Monen monta, mutta Veikka ainoana ilman lisähappea.

Cho Oyu: Veikka (2005, NoO2), Samuli Mansikka (2006, NoO2), Matti Sunel (2013, NoO2), Raimo Koponen (2008, NoO2), Tuula Nousiainen (1998). Voi olla muitakin. Kaikki nousut perusreittiä.

Manaslu: Veikka (1999, NoO2), Samuli Mansikka (2009, NoO2), Anne-Mari Hyryläinen (2011, NoO2). Kaikki nousut perusreittiä.

Dhaulagiri: Veikka (1993, NoO2) ja Samuli Mansikka (2011, NoO2). Kaikki nousut perusreittiä.

Gasherbrum 2: Veikka (2008, NoO2) ja Samuli Mansikka (2010, NoO2). Kaikki nousut perusreittiä.

Katsotaan saadaanko listaan lisäyksiä tämän kevään aikana!

Artturi Kröger

Kiitti Juho! Muistanko oikein, että Anna-Mari Hyryläinen oli kuitenkin yrkkäämässä Kanchenjungalle, vai horisenko?

JuhoK

Anne-Mari kiipesi Everestin 2010, Manaslun 2011 ja Lhotsen 2013. Mun tietääkseni kukaan suomalainen ei ole edes yrkännyt Kanchea Veikan lisäksi.

TTT

Näissä Everest touhuissa keskitytään aika paljon siihen kuka käyttää lisähappea ja kuka ei. Mutta kuinka moni näistä on kiivennyt noille vuorille niin sanotusti itse? Eli ilman että joku opas vetää perässään tai joku muu kantaa tavarat, fixatuista köysistä kiskomista unohtumatta. Siis ihan vaan mielenkiinnosta.

Artturi Kröger

Suomalaisista tuota TTT:n mainitsemaa ihan itse -tyyliä edustaa käsittääkseni oivallisesti Samuli Mansikka. On ollut monella isolla tönkillä perusleirin yläpuolella itsenäisesti, ja paitsi itsenäisesti, myös soolona. Rispektithän siitä meitsiltä herahtaa. Pitää olla tietty tolkku ja tietty kondis ja tietyt skilssit, että noin hoituu.

Highlander

Jostain syystä myös suomalaiset ryhmät on aika harvassa, poikkeuksena lienee LJKn muutamat Everest-pokat, muuten on sitten hiljaisempaa noin "kiipeilyretkikuntien" osalta 8K osastolla. Taitaa olla skene niin pieni ja massit liian vähissä niin kukkaroissa kuin sponssipuolellakin.

Pystyykö joku napsauttamaan suomalaisten 8K yrittäneiden ja onnistuneiden suhdeluvun pöytään? Ihan mielenkiinnosta vaan.

Mutta samaa mieltä Artturin kanssa, tyyli heijastaa taitoa sekä usein lopulta myös tuloksellisuutta. Mansikalle hatunnostot.