Fillarikulttuuri sähköistää New Yorkin ja Helsingin

Mistä on kyse, kun korttelin mittainen jono värikästä porukkaa mutkittelee New Yorkin kadulla? Monet voisivat veikata syyksi uusimman Brooklyniläisen partaindiebändin keikkaa. Kesäkuun lopussa kyse ei ollut kuitenkaan taiteellisesta rock-keikasta. Silloin jonotettiin elokuviin katsomaan fillariaiheisia elokuvia. Bicycle Film Festival New York oli jälleen alkanut.

Bicycle Film Festival, tuttavallisemmin BFF, järjestettiin kesäkuussa 2013 New Yorkissa jo 13. kerran. Festivaalin perustaja ja johtaja Brendt Barbur on kaitsenut ja kasvattanut tapahtumaansa tiukalla otteellaan. Festivaalin maine on kasvanut ja nyt BFF on New Yorkissa jo käsite sekä pyöräilevien että elokuvista ja kulttuurista kiinostuneiden nykiläisten keskuudessa.

Samalla BFF on laajentunut New Yorkista maailman metropoleja kiertäväksi festivaalikiertueeksi. Tänäkin vuonna New Yorkissa kovimpia aplodeja saaneet fillarileffat esitetään noin 20 kaupungissa. Myös Helsingissä. Fillarileffakiertue käy New Yorkin ja Helsingin lisäksi esimerkiksi Bristolissa, Buenos Airesissa, Hong Kongissa, Istanbulissa, Lontoossa, Los Angelesissa, Madridissa, Mexico Cityssä, Riossa, Tokiossa ja Tukholmassa.
 

Tukholman fillarifanien oppimatka New Yorkiin

Tukholmassa BFF:ää ei ole ennen vuotta 2013 järjestetty. Urban Bike Wear firman toimitusjohtaja Johan Carlsson kuitenkin tuntee Tukholman pyöräpiirit ja trendit. Hänen unelmansa on jo pitkään ollut BFF:n saaminen myös Tukholmaan. Nyt unelma vihdoin toteutuu.

Saadakseen BFF Tukholman tyylikkäästi järjestettyä Johan matkusti kollegansa Elin Slepisin kanssa kesäkuiseen BFF New Yorkiin. “Halusimme kokea filmien lisäksi BFF New Yorkin tunnelman ja tutustua BFF:n tekijöihin,” kertoo Johan matkan motiiveista. “Leffanäytösten tunnelma oli uskomaton. Oli helppo aistia, kuinka näytöksiä oli odotettu pitkään ja hartaasti. Ilmapiiri leffasalissa oli suorastaan sähköinen.”

BFF New York on perinteisesti yksi BFF:n kiertueen suurimmista tapahtumista. Näissä lähes viikon kestävissä karkeloissa on valtavasti muutakin ohjelmaa kuin pelkät leffanäytökset. Iltabileissä on nähty nimekkäitä bändejä ja tiskijukkia. Päivisin ihmiset jonottavat BFF:n taidenäyttelyyn ja kiertävät BFF:n järjestämiä ulkoilmatapahtumia, joissa esitetään esimerkiksi pyörätemppuja.

Bileet olivat oikeastaan yhtä iso osa BFF New Yorkin kokonaisuutta kuin leffanäytöksetkin. Ja olihan niissä aina todella hauskaa”, Johan toteaa.BFF New York tarjoaa pyöräilyfiilistä aamusta yöhön.

BFF aloitti New Yorkissa 2000-luvun alussa kasvavan fillariskenen omana tapahtumana. Sen jälkeen pyöräily on laajentunut lähes kaikkia New Yorkilaisia koskevaksi ilmiöksi. Samalla BFF on muuttunut aktiivipyöräilijöiden vuosijuhlasta fillarikulttuurin näyteikkunaksi koko kaupungille. “Suuri osa yleisöstä on edelleen aktiivisia pyöräilijöitä. Mutta kyllä siellä oli todella paljon muitakin. Kaikenkaikkiaan BFF kerää New Yorkissa niin ison yleisön, että porukka on väkisinkin monenkirjavaa. Juuri tämä tekee siitä hienon pyöräilytapahtuman”, sanoo Johan BFF New Yorkin kävijöistä.

Myös BFF Tukholma tulee olemaan New Yorkin esikuvan tapaan monipuolinen. Meillä on käytössämme pienehkö leffasali, mutta iltabileet ovat massiiviset ja niissä soittavat Tukholman kovimmat dj:t.” BFF Tukholman ulkoilmatapahtumana toimii Stockholm Cykelfest. Ohjelmassa on esimerkiksi fillaripoolon Ruotsin mestaruuskisatsekä isot bmx-kisat.
 

Helsingissä hieno tunnelma

Ensimmäinen BFF Helsinki järjestettiin Relaa.comin taustajoukkojen toimesta viime kesänä Jätkäsaaren tunnelmallisessa L3-makasiinirakennuksessa. Ensimmäinen BFF Helsinki oli monipuolinen, kuten nyt ensimmäistä kertaa järjestettävä BFF Tukholmakin.

Leffasali oli Jätkäsaaressa pieni, mutta bileitä järjestettiin oheisohjelmaksi jokaisena iltana. BFF:n bileissä esiintyi esimerkiksi polkupyörien korjaanakin tunnettu suomiräp-legenda Juhani. Aamupäivisin nautittiin Sameer Kulavoorin taidenäyttelyn keskellä maukkaita fillarifilmibrunsseja. Päivällä kannustettiin fillarilähettien ja fiksiharrastajien mestaruuskilpailun osallistujia.


Sameer Kulavoorin taide on päätynyt Paul Smithin muotivaatteisiin.

Esimerkiksi Rio ja Istanbul olivat uskomattomia”, muistelee BFF:n johtaja Brendt Barbur isoja BFF-kaupunkeja. Entä pienempi BFF Helsinki? “Helsingissä oli hieno tunnelma. BFF Helsinki muistutti minua BFF New Yorkista 10 vuotta sitten kun vasta aloitin tapahtumien järjestämistä. Siksi nautin Helsingistä aivan erityisesti.” Ilmeisesti Helsinki todella teki vaikutuksen. Brendt on varannut taas lennot BFF Helsinkiin.


Brendt Barbur huudattaa yleisöä Helsingissä kesällä 2012.

Tänä vuonna BFF Helsinki siirtyy isompaan Bio Rexiin Helsingin ydinkeskustaan. Bio Rexissä laadukkaat elokuvat pääsevät oikeuksiinsa. Siksi ohjelmassa keskitytään niihin. “Ohjelmisto koostuu nyt puhtaasti lyhytelokuvista. Ne ovat aina BFF:ssä todella laadukkaita, eräänlainen kruununjalokivemme”, Brendt toteaa Helsinkiin suunnittelemastaan näytösohjelmasta.

Oheisohjelmiakaan ei ole unohdettu. Bio Rexin lämpiöön rakennetaan erityinen BFF baari yhteistyössä Brooklyn Breweryn ja whiskey-asiantuntijoiden kanssa. Baarissa voi viettää aikaa leffanäytösten jälkeen pikkutunneille asti. Perjantai-iltana baarissa järjestetään erityinen Goldsprint Party. Silloin yleisö pääsee kannustamaan kovimpia polkijoita hurjiin suorituksiin nopeatempoisissa fiksikaksintaisteluissa.

Helsinkiin muodostuu  BFF:n yhteyteen päättyvät kesän kunniaksi pyöräilyn superviikonloppu. BFF:n jälkeen poljetaan sunnuntaina perinteinen Tour de Helsinki –pyöräilytapahtuma ja kierrätetään fillarinosia pyörärakentelijoiden Komponenttikirppiksellä.
 

 
Päivitetyt tiedot tämän kesän tapahtumista:

Bicycle Film Festival Helsinki 2014 Bio Rexissä pe 39.8. ja la 30.8.2013 Lisätiedot ja liput www.relaa.com/bicyclefilmfestival sekä Facebookissa https://www.facebook.com/events/492150524248505/

Tour de Helsinki su 31.8.2014.

 

Markku Jussila

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

BFF Helsingin pääsylippuja on vielä hyvin jäljellä. Kaikki neljä näytöstä sisältävää Täyspakettia on myyty eniten, mutta sekään ei ole vielä loppumassa. Tavataan Bio Rexissä pe 30.8 ja la 31.8.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Pääsyliput nyt saatavissa suoraan Pelago Pyöräkaupastakin. Eli ennakkovaihtoehdot netissä Relaa.comista tai tiskiltä Pelago Pyöräkaupasta.

Molemmissa näytökset 10 eur/kpl (ovelta 12 eur).

Elokuvafanien ja fillariystävien lemppari eli koko festivaalin sisältävä Täyspaketti netissä 28 eur ja Pelagon tiskiltä 30 eur. Täyspakettia ei ole vastaavilla hinnoilla saatavissa enään ovelta.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

lego
Käyttäjän lego kuva

Missähän tarkalleen ottaen se komponenttikirppis on ja milloin alkaa?

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Komponenttikirppis BFF:n jälkiohjelmana sunnuntaina klo 13 alkaen Kaapelitehtaan edessä. Kannattaa poiketa jos fillarien rakentelu, parantelu, tuunailu tai muu säätäminen kiinnostaa!

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------