Helsingin Pirunkalliolla jääkiipeillään pian

Helvetin jäätymisestä liikkuu vain huhuja, mutta jään muodostuminen Pirunkallion seinämille on tosiasia. Vantaankosken rantamilla Helsingissä hakut heiluvat viikon, parin, sisään jos viileää keliä riittää. Jäätä on muodostunut jo lupaavasti.
"Ensimmäiset jääkiipeilyn peruskurssit on tarkoitus järjestää heti avajaisten jälkeen. Viime talvena kursseja vedettiin puolentusinaa, lisäksi jääkiipeilyn kokeilijoita oli parisensataa", ynnäilee Adventure Partnersin toimitusjohtaja Markku Mellanen.

Viime vuonna Mellanen joukkoineen tappeli teknisten ongelmien kanssa. Jäädytyssysteemi jämähteli jäähän kaikista mahdollisista varotoimista huolimatta. Mellasen mukaan tilanne on nyt toinen.
"Jäänviljelyjärjestelmämme on aivan toisella tasolla niin kapasiteetin kuin toimintavarmuudenkin suhteen. Uusi pumppu puskee riittävää painetta moninkertaiseen reikämäärään, ja se on sijoitettu vedenpinnan alla turvassa jäätymiseltä sekä muulta ilkivallalta."

Mellasen hurmanneessa pumpussa riittää ytyä tuuppaamaan vettä 90 metriin, joten nostokorkeutta jää hitusen reserviinkin. Pirun korkeimmista reiteistä tulee noin parikymmenmetrisiä. Kiipeilylinjoja tulee kymmenkunta.

 

Kovaa työtä ja mobiiliteknologiaa

Pirun hieno pumppu tarvitsee tuekseen myös älliä ja hauista. Pitkää päivää jäänteossa ovat painaneet etenkin Johannes Kärkkäinen, Jussi Larva ja Markus Granlund. Granlund saa lisäpropsit myös pumppusysteemin junailuista.

Pirulla koettiin pientä draamaa viimeaikaisten talvimyräköiden takia. Rajusti noussut Vantaanjoki peitti laiturille asennetut sähköpisteet. Hätiin hälytetyt sähkömiehet saivat korjattua vauriot kreivin aikaan, juuri lämpötilan luiskahtaessa miinukselle.
- Olemme asentaneet automaattisen lämpötilaohjauksen pumpulle. Pystymme myös käynnistämään ja sammuttamaan pumput etänä kännykällä. Ratkaisulla yritetään ottaa tarkasti talteen jokainen pakkasminuutti, Mellanen kertoo.

Viime talvena järjestetty naisten jääkiipeilytapahtuma oli menestys. Session tuotot ohjattiin hyväntekeväisyyteen, Nepalissa lasten hyväksi toimivalle Mano a manolle. Mellanen arvelee, että Pirulla nähdään tapahtumia tänäkin talvena, osa niistä kenties lapsille ja nuorille suunnattuja.


Relaa.com seuraa jäädytystöiden etenemistä. Lisätietoa Pirulla kiipeilemisestä Adventure Partnersin sivuilla.

- - -

Adventure Partners on Relaa.comin yhteistyökumppani.

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38943.0

Artturi Kröger