Hyvä surffilauta mahdollistaa huippuelämykset

Teksti: Markku Jussila
Valokuvat: Janne Vartia, Waltteri Vanhanen ja Erkka Luutonen.

 

Surffaus on kaikkien elämäntapaharrastusten esikuva. Jo 50 vuoden ajan aktiivisurffaajat ovat muodostaneet oman heimonsa ja eläneet harrastuksena ehdoilla.

Surffauksen heimopäälliköille surffilautakaan ei ole vain harrastusväline. Oma lempisurffilauta voi olla surffaajalle tärkeämpi kuin asunto ja hyvä surffaaja osaakin perustella lautansa sopivuutta juuri itselleen vuolaammin kuin kiinteistövälittäjä asunnon sopivuutta ostajaehdokkaalle.

Mutta onko surffilaudan ylimaalliseen merkitykseen ja yksilölliseen muotoilutarpeeseen perusteita?

Suomalaisen Three Lines surffivideokollektiivin Elvis Muhonen on perehtynyt surffivideoiden lisäksi myös surffilautoihin ja niiden muotoiluun eli sheippaukseen. Juttelimmekin Elviksen kanssa surffilaudoista selvittääksemme mistä niiden yksilöllisyys ja kiinnostavuus johtuu.
 

Sheippaajaksi mutkien kautta

Elvis alotti surffauksen jo nuorena etelänmatkojen yhteydessä. Ensin alla oli bodyboard, mutta sen innostamana suunta jatkui surffikouluun ja surffilaudan päälle.

Nuorta surffaajaa kiinnostivat surffilaudat. Sen seurauksena Elvis alkoikin valmistaa surffilautoja opiskelujensa yhteydessä. “Opiskelin teollista muotoilua Lapin yliopistossa. Onnistuin siellä sitten saamaan surffilaudan opiskelutyöksi ja sen seurauksena kaikki aika menikin sitten surffilautaprojektissa.
 


Lapin yliopistossa syntyi puinen surffilauta.
 

Suomalaiselle surffilaudan tekeminen ei ole helppoa. Pohjolan perukoilta puuttuu lähes kokonaan perinne ja tietotaito alalle. Vaikkapa potkukelkkojen suunnitteleminen ja tekeminen olisi suomalaiselle helpompaa. Elviksen kohdalla nykyaika kuitenkin auttoi.

Swaylock’s nettifoorumi on mahtava. Siellä on valtava määrä tietoa ja kovia osaajia neuvomassa surffilautojen muotoilussa ja tekemisessä.

Swaylocksista löytyy asiantuntevan keskustelufoorumin lisäksi esimerkiksi surffilautojen osia ja tarvikkeita myyvä nettikauppa. Kansainvälisen Swaylocksin lisäksi Elvis luki myös Facebookin Suomi Surf –ryhmää edeltäneen Onshore-suomisurffifoorumin sheippausketjut.

Lapin yliopistosta Elvis ei lopulta kokenut saavansa itselleen sopivaa osaamista ja koulu vaihtui Lahden Muotoilu- ja taideinstituuttiin. Mutta intohimo säilyi samana.

Järjestelin taas Lahdessakin surffilaudan opiskeluprojektiksi, vaikkei se aivan suoraan liittynytkään edes pääaineeseeni.

Surffilauta osoitti kiinnostavuutensa Lahdessakin. Projekti vei mennessään ja opiskelu Lahdessakin jäi sivuosaan.
 

Materiaaleja ja tuotekehitystä

Muotoiluopiskelija tarkasteli opintotöissään surffilautoja pitkälti innovaatioiden ja materiaalien kautta. Ensimmäinen surffilauta oli kokonaan puusta tehty kotelorakenteinen lauta. Vastaavia surffilautoja valmistaa maailmalla esimerkiksi Grain Surfboards. Elvis yritti käyttää puumateriaaleissakin paljon esimerkiksi kierrätyspuuta.

Ensimmäisiä lautoja tehdessäni halusin löytää uusia ekologisia materiaaleja ja rakenteita surffilaudoille. Ekologiset arvot ovat itselleni lautojen tekemisessä tärkeitä.

Myöhemmin surffilaudan materiaaliksi onkin Elviksen käsissä päätynyt esimerkiksi pahvi. “Perinteisessä surffilaudassahan ydin voi olla periaatteessa mitä tahansa huokoista materiaalia.


Pahvikin on muuttunut Elviksen käsissä surffilaudan rungoksi.
 

Elviksen materiaalikokeilut ovatkin monelle laudantekijälle osa surffilautojen tekemisen viehätystä. Surffilautoja voi tehdä yllättävän monella tavalla. Erilaisia materiaalia- ja rakennevaihtoehtoja on lukuisia ja jokainen tekijä voi valita niistä omia arvojaan, kiinnostuksen kohteitaan ja työkalujaan vastaavat.
 

Muotoa kantapään kautta

Elviksen ensimmäisissä surffilaudoissa korostuivat materiaalikokeilut. Niiden kautta alkoi kuitenkin jo avautua lautojen tekemisen toinen ulottuvuus. Surffilautojen tekemisestä puhutaan usein sheippaamisena eli laudat muotoiluna. Kyse ei siis ole vain laudan valmistamisesta, vaan jokaiselle ostajalle ja aaltotyypille sopivan optimimuodon luomisesta lautaan.

Ensimmäisten lautojen yhteydessä en vielä suhtautunut sheippaamiseen kovin vakavasti. Ajattelin yleisesti hyväksi havaittujen valmiiden piirrustusten ja mallien olevan varmasti toimivia kaikille normaalisurffaajille. Myöhemmin taas olen huomannut yksilöllisemmän sheippaamisen tärkeämmäksi ja kiinnostavammaksi osaksi surffilautojen tekemistä.

Sheippaamista oppiakseen Elvis on tyytynyt viime aikoina uusien materiaali-innovaatioiden sijaan perinteisempiin surffilautamateriaalihin ja rakenteisiin. Ne mahdollistavat keskittymisen laudan muotoiluun ja toimivan muodon hakemiseen. Elvis on tehnyt lautoja aktiivisesti surffaaville ystävilleen saadakseen nopeasti palautetta lautojen toimivuudesta ja ominaisuuksista.


Romu surfboards -tuotemerkkinsä kanssa Elvis on päässyt tekemään perinteistä sheippausta.

Sheippaamisen osalta Elvis haluaa vielä lisää kokemusta maailman huipulta. Suunnitelmissa on muutto Biskajanlahden rannikolle. Baskimaassa on paljon surffikulttuuria ja -teollisuutta. Niiden kautta Elvis toivoo oppivansa riittävästi sheippaamisesta pystyäkseen työskentelemään alalla tarvittaessa kansainvälisestikin.
 

Vesi haastaa sheippaajaa

Surffilaudan optimaalinen muoto tuntuu tarjoavan selvästi enemmän haasteita kuin esimerkiksi lumilautojen tai rullalautojen muodot. Elvis on tehnyt myös longboard-rullalautoja, muttei löytänyt niistä samoja haasteita kuin surffilaudoista. Elviksen mielestä ero tulee veden ainutlaatuisuudesta.

Veden virtaukset surffilaudan alla määräävät surffilaudan liukumisen ja kääntymisen. Veden kulkua taas on vaikea ohjailla. Pienikin muutos laudan muotoilussa voi muuttaa veden liikkeitä ja mullistaa surffikokemuksen. Vastaava muutos voidaan saada aikaan vaihtamalla surffaaja eri kokoiseen tai vain muuttamalla surffaajan asentoa tai paikkaa laudalla.

Veden herkät erityisominaisuudet ovat siis suurin syy siihen miksi surffissa tarvitaan yksilöllisiä lautoja ja niitä valmistavia sheippaajia. Lautasuunnittelijan työ olisi huomattavasti helpompaa, jos laudan alla olisikin liukkaan veden sijaan lumilaudalle tuttu kovempi lumen pinta tai rullalaudan kohtaama kova asfaltti. Kovempien pintojen käyttäytymistä laudan alla on helppo ennustaa eikä kova pinta ole yhtä herkkää pienille muutoksille kuin vesi.
 

Suomalaisia surffilautoja tulossa

Elvis edustaa uuttaa suomalaisten lautailijoiden sukupolvea, joka  on surffannut enemmän kuin lumilautaillut tai skeitannut. Enää suomalainen surffaaja ei valtamerien rannoillakaan tarkoita automaattisesti  aloittelijatason surffaajaa. Täältä matkustaa nykyään surffirannoille satoja taitaviakin surffaajia.

Taitotason noustessa suomalaiset surffaajat alkavat kaivata parempia ominaisuuksia surffilaudoiltaankin. Elviksen lisäksi muutama muukin suomalainen lautatekijä hallitsee jo sheippauksen perusteet ja pystyy valmistamaan aktiiviharrastajien toiveiden ja tarpeiden mukaan räätälöityjä surffilautoja. Tulevaisuudessa siis myös Hangossa, Porissa ja Emäsalossa tullaan näkemään uudenlaisia ja entistäkin terävämpiä käännöksiä myrskytuulien tekemillä aalloilla.
 

Elvis Muhosen Three Lines -surffivideokollektiivi haastateltavana Surffileffailta 2014 -tapahtumassa Helsingin Andorrassa pe 30.5.

Markku Jussila