Isot pienet pojat ja tulitikut.


Kuvassa: Santtu Sander

Kuvat ja teksti: Tomi Tähti

Taisi olla pari viikkoa ennen juhannusta kun Santtu kysyi, että pistetäänkö reili tuleen? Eipä silloin saatu juhannuskokkoa aikaiseksi, kun sattui kuvauskeikka Vuokatin WTF kisaan samaan aikaan. Seuraavalla viikolla sain ikäväkseni kuulla, että Santulla oli polvi ottanut kipeää ja reiluun kuukauteen ei ollut mitään asiaa vesille. Suunnitelma jäi hautumaan.

Tuli syyskuu ja illat pimenivät. Alkoi pieni vilukin jo vaivata. Päätettiin ottaa asia uudelleen työpöydälle. Jo ensimmäiset testit laboratoriossa erilaisten palavien aineiden kanssa osoittivat, että tämä on hiton hyvä idea! Mikäs sen parempaa kuin yrittää löytää yhdistelmä, joka palaa pitkään ja josta tulee infernaalisimmat liekit.

Hyvän kombinaation löydyttyä siirryttiin kenttäkokeiden pariin. Ensimmäisenä oli vuorossa reili, noin 9m pitkä metalli putki, jonka alle sidottu materiaali X sytytettiin palamaan. Kyllähän se kivalta näytti ja vahvisti mielipidettämme että nyt ollaan asian ytimessä, mutta jotain jäi puuttumaan. Piti saada enemmän tulta sekä draamaa.


Kristiina Nyman hakee tuntumaa ensimmäisessä kenttäkokeessa.
 
Parin viikon intensiivisien laboratoriokokeiden jälkeen oli uuden ihmiskokeen aika. Tällä kertaa oli vuorossa hyppyri. Nyt alkoi jo näyttää siltä miltä piti. Selkeästi parasta tähän mennessä, mutta vielä kun saisi enemmän sitä tulta tuonelasta. Asia, joka lisää haastavuutta suoritukseen on vedenpinna erottaminen pimeässä. Toisin kuin kova aines, vesi oikeastaan imaisee kaiken valon joka pintaan osuu ja etäisyyden arviointi alastuloon on lähes mahdotonta, vaikka kuinka keinovaloilla yrittäisi pintaa valaista.


Lasse Mikkonen tulta ja tappuraa, mutta jotain vielä jäi uupumaan.
 
Kolmannella ja viimeisellä kerralla saatiinkin sitten homma purkkiin. Liekit helvetin perukoilta oli vihdon saatu valjastettua. Kun virkavaltakaan ei löytänyt paikalle niin kaikki meni aikalailla nappiin. Kuvaajana itselle jäi totta kai jossiteltavaa omaan suoritukseen, mutta niinhän se useimmiten menee. Luulenpa että Santtukin sai itsensä lämpimäksi Baliwakeparkkia varten.


Santun lisäksi liekeissä taisivat olla kaikki paikalla olleet.
 
Tätä kirjoittaessa ei voi kun taas hämmästellä kuinka nopeasti keli voi muuttua. Reilu viikko sitten otimme viimeiset kuvat ja Hangossa surffattiin melkein kymmenen plussa-asteen lämpötilassa. Nyt talvi näyttää ottaneen tukevan otteen myös etelärannikosta. Saapa nähdä mitä tuleman pitää, ainakin tällä hetkellä näyttää erittäin hyvältä.

Tomi.T