Juho Lukkari valmistui UIAGM-vuoristo-oppaaksi

Chilessä asuva Juho Lukkari, 32, läpäisi maanantaina UIAGM-vuoristo-opaskokeen Patagoniassa, Argentiinassa. Myllykoskelta kotoisin olevasta Lukkarista tuli näin Suomen viides auktorisoitu vuoristo-opas. Telemark-laskemisen kautta vuoristotouhusta kiinnostunut Lukkari on asunut Andien suunnalla yli viisi vuotta.

Lukkari aloitti trekkioppaan kurssit tasan neljä vuotta sitten. Kaksi vuotta sitten hänet hyväksyttiin vuoristo-opaskoulutukseen.

Lukkari suoritti viimeisen, eli vaativan vuoristo-opaskoulutuksen yhteen vetävän koeviikon El Chaltenissa Patagoniassa. Koetta oli suorittamassa viisi aspirant-vaiheen opasta, joista kahdelle jäi vielä muutama suoritus uusittavaksi.

"Tämä koepätkä sujui oikeastaan aika hyvin. Oli hyvä vetää suoritukset Chamonix´n kesäduunin pohjalta. Tosin säätiedotusten zoomailu ja pohdinnat siitä, mitä seuraavana päivänä tehdään, alkoi loppupäivinä jo riittää. Onnistuimme kuitenkin käymään Aguja Guillaimetilla opastusmuotoisena, mikä oli ehkä maksimisuoritus näillä säillä.", Lukkari kertoo muutama tunti tulosten selviämisen jälkeen.

Patagonia on tunnettu nopeasti vaihtelevista sääolosuhteista, joten ennusteiden seuraaminen on siellä erityisen haastavaa.

 

Juhlahumusta sorvin ääreen

Maanantai-iltana Lukkarilla oli edessään vielä grillibileet suorituksen kunniaksi, mutta pian on edessä reipas kotimatka - lennot ovat tulivuorenpurkauksen vuoksi poikki, joten 3000 kilometriä taittuu vastoin suunnitelmia maata pitkin. Se ei Juhon tunnelmia juuri nyt haittaa.

"Nyt on vähän outo olo, kun on täysin uusi tilanne päällä. Enää takaraivossa eivät kuumota ajatukset seuraavasta kurssisuorituksesta, vaan työhommia. Suoritettua tutkintoa on nyt aikaa mietiskellä ja maiskutella, kun edessä on pitkä matka Santiago de Chileen."

Kauan ei Lukkari ehdi tutkintoa fiilistellä, sillä hänellä on juuri alkamassa kolmen viikon työrupeama Pohjois-Chilessä.

 

Lukkaria ennen UIAGM-vuoristo-oppaaksi ovat valmistuneet Pette Halme, Petter Reuter, Ode Siivonen ja Rasmus Krogerus. Lukkari on ensimmäinen suomalainen vuoristo-opas, joka on valmistunut muualta kuin Ruotsin vuoristo-opaskoulutuksesta.

Juho Lukkari on Relaa.comin bloggaaja. Lue Zona Agreste -blogia täällä.

 

 

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=37966.0

Arttu Muukkonen