Julkisilla polkemaan: Nuuksio sopii pyöräretken kohteeksi

Jylhät kalliot, virkistävät lammet ja rauhoittava ikimetsä odottavat pääkaupunkiseudun polkupyöräilijöitä heti Kehä 3:n luoteispuolella. Siellä sijaitsee Nuuksion kansallispuisto, jonka ympäristössä kaupunkien äänet vaihtuvat linnunlauluun.

Nuuksio onkin pääkaupunkiseudun merkittävin retkikohde. Retkeilysuosiostaan huolimatta sitä ei kuitenkaan käytetä paljoa pyöräretkien kohteena. Ehkä Nuuksion kansallispuiston pyöräilykiellot ovat pelottaneet pyöräilijöitä. Pyöräily kansallispuiston alueella on nimittäin pääasiassa kiellettyä.

Poikkeuksen kansallispuistoalueen pyöräilykieltoon muodostavat vain muutamat yksittäiset sallitut polut. Näiden Nuuksion yksittäisten pyöräilypolkujen avulla pystyy kuitenkin tekemään hienoja pyöräreittejä. Relaa suuntaakin Julkisilla pyöräilemään –sarjassa tällä kertaa Nuuksioon.

Reitin kohokohdat:

  • Vain 25 minuutin junamatka Helsingin rautatieasemalta
  • Rajakallion kallioylängön maisemat
  • Mustalammen rannat ja maisemat
  • Haukkalammen pieni eräkahvila
  • Haltian upea rakennus, ravintola ja terassi
  • Vaihtelevuus ja cyclocrossfiilikset
  • Mäkisen maaston tarjoama kuntohaaste

 

Varustus reitille

Suosittelemamme Nuuksion reitti sopii nykyaikaiseen cyclocrosshenkiseen pyöräretkeilyyn. Reitissä yhdistyy maantiepyöräily asfalttiteillä pienempiin hiekkateihin ja polkuihinkin. Retkelle kannattaakin valita juuri cyclocrosspyörä, vauhdikas retkipyötä tai sporttihybridi.

Reitistä selviää myös maantiepyörällä, mutta suosittelemme vähintään 28 mm leveitä renkaita.

Määrällisesti suurin osa reitistä on hyvää maantiepyörille sopivaa asfalttitietä. Päällystettykin osuus on kuitenkin mäkinen. Siksi cyclocrossarit, retkipyörät ja hybriditkin tuntuvat reitin asfaltiiosuudellakin mielekkäiltä. Maantiepyörästä ei saa mäkisellä reitillä yhtä suurta etua kuin tasaisemmilla asfalttibaanoilla.


Reitti muodostuu hyväkuntoisista vaihtelevista teistä.

Maastopyörä on reitin 2,5 km polkuosuudesta huolimatta tehoton vaihtoehto. Polkuosuudella on tosin muutama komea ylä- ja alamäki. Niissä mahdollinen maastopyörilijäkin saa kokea oman pyöränsä passeliksi vaihtoehdoksi vaikka muualla kaipaisikin vauhdikkaampaa kulkuneuvoa.
 

Tarvittavat julkiset kulkuneuvot ja pysäkit

Reitti lähtee liikkeelle Espoon asemalta. Espoon asemalle kulkevat Helsingistä lähijunat E, S ja U. Myös Helsinki-Turku InterCityt pysähtyvät Espoon asemalla ja kuljettavat tarvittaessa lisämaksusta polkupyöriäkin. Helsingin rautatieasemalta pääsee reitin alkuun Espoon asemalle 25 minuutissa.
 

Pyöräreitti

Pyöräreitti on yhteensä noin 37 kilometriä pitkä. Tästä noin 30 kilometriä poljetaan päällystetyllä tiellä, alle 3 km hyväkuntoisella polulla ja alle 4 kilometriä hiekkatiellä.

Reitti on mäkinen. Polkuosuudella on myös muutama niin jyrkkä lyhyt mäki, että ne edellyttävät suurimmalta osalta pyöräilijöistä taluttamista. Talutettavaa tulee kuitenkin yleensä vain muutamia kymmeniä metrejä.

Kovakuntoiselle aktiivipyöräilijälle reitti soveltuu muutaman tunnin tehokkaaksi kuntolenkiksi. Leppoisammalla vauhdilla se taas soveltuu puolipäiväiseksi pyöräretkeksi kenelle tahansa.
 

Palvelut reitillä

Reitillä on kuivakäymälöitä polkuosuudella Haukkalammella ja Mustalammella. Haukkalammella on myös pieni idyllinen kahvila.

Laajin palveluvalikoima on komeassa Haltian luontokeskuksessa. Suomen ensimmäinen suuri julkinen puurakennus on pelkän arkkitehtuurinkin näkökulmasta tutustumisen arvoinen.

Haltian luontokeskuksessa pyöräilijää palvelee laadukas kahvila ja ravintola. Sen terassilta avautuu silmiä hivelevä näköala Pitkäjärvelle ja Nuuksioon. Haltiassa on myös pieni matkamuisto- ja erätuotemyymälä sekä laaja Suomen luontoa esittelevä näyttely.

Haltiassa saa kulumaan helposti tunnin taloon tutustumalla ja näyttelyn kiertämällä. Haltian ravintolassa tai terassilla viihtyy toki kahvin tai lasin ääressä tarvittaessa paljon pidempäänkin.

Haltian iso kahvila-ravintola ja Haukkalammen pikkukahvilat ovat lähellä toisiaan. Pyöräilijäretkeilijän kannattaakin valitettavasti valita taukopaikaksi vain toinen niistä.

Haltian ja Haukkalammen kahvilan lisäksi palveluja löytyy reitin varrelta vain Nupurintieltä, jossa sijaitsee pizzeria-kahvila La Luna.
 

Espoosta Nuuksiontielle

Espoon asemalta Nuuksiontielle pääsee hyviä pyöräteitä pitkin. Pyörätie kulkee koko matkan sekä Kirkkojärventien, Espoonväylän, Gumbölentien ja Nupurintien vieressä. Tämän pyörätieosuuden pituus on noin 7 kilometriä.

Kirkkojärventien ja Espoonväylän osuus kulkee isojen teiden lähellä ja pyörätiellä voi olla paljonkin liikennettä.  Gumbölentie ja Nupurintie tarjoavat jo mahdollisuuden vauhdikkaaseenkin pyöräilyyn. Nupurintien La Luna pizzeria-kahvilassaon alkumatkan ainoa wc ja ruokailumahdollisuus.

Nupurintieltä käännytään kohtia Nuuksiota Brobackantielle. Brobackantie muuttuu pohjoiseen kohti Haltiaa ja Nuuksiota ajettaessa ensimmäisen kilometrin jälkeen Nuuksiontieksi. Risteyksestä vasemmalle kääntyvää Brobackantietä taas pääsee Siikajärvelle.

Tällä alkuosuudella Gumbölentien ja Nupurintien väliselle pyörätielle saa halutessaan vaihtelua koukkaamalla Gumbölen Golfkentän maille. Matka pitenee alle kilometrin, mutta maisemat muuttuvat gofkentän ansiosta reilusti.

Golkentän kiertoreitille pääsee Espoon päässä kääntymällä Kehä III:n ja Turunväylän välissä Engelin puistotielle. Pohjoispäässä golfkentän reitiltä pääsee Myllärintietä takaisin varsinaiselle reitille Nupurintielle.

Golfkentän alueella teiden varsilta voi toki bongata kadonneita golfpalloja. Lentäviä lentäviä palloja pyöräreitillä ei tarvitse kuitenkaan varsinaisesti varoa.
 

Nuuksiontieltä Siikajärvelle

Siikajärvelle vievät Brobackantie, Heinästie ja Sikkajärventie. Ne ovat rauhallisia asfalttiautoteitä. Erillistä pyörätietä ei ole, mutta autoliikennettä on vain vähän. Päällysteen kuntoon vaihtelee. Tämän tunnelmallisen ja mäkisen osuuden pituus on noin 9 kilometriä.


Siikajärvelle mennään rauhallista asfalttitietä.

Maisemat vaihtelevat pelloista metsiin ja lopulta Siikajärven kauniisiin järvimaisemiin. Siikajärven pohjoisosassa on myös uimismahdollisuus.

Muutamat mäet osuudella ovat yllättävänkin jyrkkiä ja pitkiä.
 

Siikajärven ja Haukkalammen välinen polku

Siikajärven ja Haukkalammen välissä kulkee reitin cyclocross- tai crosscountry-maastöpyöräosuus. Tällä Nuuksion pyöräreitin erikoisetapilla on mittaa hieman alle 3 kilometriä.

Hyväkuntoinen polku kiertelee upeissa maisemissa lammikoiden ja kallioiden vierestä. Rajakallion kallioilla tai Mustalammen rannoilla kannattaa pysähtyä nauttimaan Nuuksion maisemista. Vaikka erikoisetappi on lyhyt niin se muodostaa parhaimmillaan keskeisen osan Nuuksion pyöräretken tunnelmasta.


Kallioylänkö on yksi Nuuksion hienouksista.

Etapilla on muutamia jyrkkiä mäkiä. Pyörää voi joutua jopa tauluttamaan muutamia kymmeniä metrejä mäkien jyrkkyyden vuoksi. Jyrkimmissä mäissä on myös muuta polkua enemmän juurakkoja lisäämässä vaikeuskerrointa. Tai helpottamassa taluttamispäätöstä.


Muutamat jyrkät mäet haastavat pyöräilijää muuten helpolla polkuosuudella.

Polkuetappi on merkitty selvästi. Puissa on salmiakin mallisia merkkejä ja kaikissa risteyskohdissa on viitat.


Polkuosuus on hyvin merkitty.
 

Haukkalammelta Haltiaan

Haukkalammella on partiolaisten pyörittämä kahvio. Haukkalammen ja Haltian väli pyöräillään puoliksi hiekkatiellä ja asfalttitiellä. Osuudella on matkaa noin 4 kilometriä. Haltian ja Haukkalammentien risteyksen välillä asfalttitielläkään ei ole erillistä pyörätietä.


Haltian pohjoispuolella ei ole erillistä pyörätietä.

Pitkäjärven rannalla pyöräilijää palvelee uusi Luontokeskus Haltia. Haltia on pysähdyksen arvoinen paikka. Ruokailu-, juomis- tai näyttelyhaluista riippuen aikaa kannattaa varata reilustikin.
 

Vauhdikas pyörätie Pitkäjärven rannassa

Haltialta Pitkäjärven eteläpäähän kulkee koko matkan hyväkuntoinen pyörätie. Matkaa tällä pyörätieosuudella on noin 7 kilometriä.


Pitkäjärven pyörätie on erittäin hyväkuntoinen.

Pyörätieosuus on vaihteleva. Alamäissä hyväkuntoisella pyörätiellä pystyy viilettämään todella kovaakin vauhtia. Samoja harvinaisen pitkiä alamäkiä käyvätkin laskettelemassa myös esimerkiksi longboard-rullalautailijat. Vastapainona vauhdikkaille alamäille ovat luonnollisesti jalkojen päälle käyvät ylämäet.

Pitkäjärven varressa maisemat ovat monessa kohdassa upeita. Pyörätie kulkee välillä paljon järven pintaa korkeammalla jylhien kallioiden vieressä.
 

 
Tämä pyöräreitti Nuuksioon tarjoaa helposti ja nopeasti pääsyn kansallispuiston ja sen lähialueen kauniisiin maisemiin. Tällainen Nuuksiossa vierailu voisikin kuulua kaikkien pääkaupunkiseudun pyöräiliöiden kesärutiineihin.
 

Reitti kartalla:

Artikkelisarja: 

Markku Jussila