Julkisilla polkemaan: Päiväretki viljavaan ja metsäiseen Hämeeseen

Tällaista on idyllinen maaseutu”, toteaa matkaparini pyöräillessämme Hollolan ja Evon väliä. Pellot ympärillä ovatkin poikkeuksellisen viljavia ja vanhat maatalot yhtä hyvin pidettyjä kuin kehutut Ruotsin maatalot.

Relaan Julkisilla polkemaan –sarja siirtyykin pääkaupunkiseudulta Hämeeseen ja katsastamaan tunnelmallista Etelä-Suomen maaseutua. Reitti kulkee Lahdesta Hämeenlinnaan. Se onkin erittäin helposti saavutettavissa junille ja busseilla sekä pääkaupunkiseudulta että Tampereelta.

Reitin kohokohdat:

  • Vain noin tunnin junamatkat molemmissa päissä
  • Hollolan alueen viljavat vainiot
  • Hollolan alueen maatilojen idyllisyys
  • Evon metsäisyys
  • Hyvät uintimahdollisuudet Lahdessa, Evolla ja Hämeenlinnassa
  • Pyhäniemen kartano
  • Mahdollisuus tehdä kesälomakaudella lisäkiertolenkki Padasjoen tunnelmalliseen Art Auttoiseen
  • Mahdollisuus poiketa Hämeenlinnassa Aulangolla tai Ahvenistolla

 
Varustus reitille

Reitti on tyypillistä helppoa ja laadukasta suomalaista retkipyöräilyä. Matkaa taitetaan lyhyttä alle 10 km hiekkatieosuutta lukuunottamatta kokonaan asfalttiteillä. Ainoa hiekkatieosuuskin on kova ja hyväkuntoinen. Reitti soveltuukin retkipyörille, maantiekilpapyörille ja yleispyörille.

Reitillä ei ole juurikaan palveluja. Siksi reppuun kannattaakin pakata pientä evästä, riittävän suuri juomapullo ja peruskorjausvälineet.
 

Tarvittavat julkiset kulkuneuvot ja pysäkit

Reitin päätepisteinä ovat Lahden ja Hämeenlinnan rautatieasemat. Niille on erinomaiset yhteydet esimerkiksi pääkaupunkiseudulta. Hämeenlinnaan pääsee junalla nopeasti myös Tampereelta ja Jyväskylästäkin. Lahteen tamperelaisten on kuitenkin matkustettava Express-busseilla.
 

Pyöräreitti

Tämä Lahden ja Hämeenlinnan välinen pyöräreitti on yhteensä hieman alle 100 kilometriä pitkä. Tästä alle 10 kilometriä Raittinsaarentiellä poljetaan päällystämätöntä hiekkatietä. Kaikkialla muualla ajetaan päällystettyä maantietä.

Reitti on tasainen. Se sopiikin myös aloitteleville pyöräretkeilijöille ja sitä voi suositella esimerkiksi ensimmäisiksi 100 km:n pyörälenkeiksi.
 

Palvelut reitillä

Reitillä on pitkä osuus ilman palveluja. Hollolan Sale-kaupan ja Tuuloksen huoltoasemakeskittymän välisellä noin 50 kilometrin matkalla sijaitsee oikeastaan vain Evon Metsäopisto, jonka ravintolan aukiolokin kannattaa tarvittaessa varmistaa etukäteen.

Hollolan Salen ja Tuuloksen huoltoasemakeskittymän lisäksi palveluja löytyy lähinnä Lahden ja Hämeenlinnan alueelta.
 

Lahdesta Hollolaan Vesijärven rantaa

Lahden asemalta pyöräillään Lahden keskusta-alueella Hollolaan vievälle Jalkarannantielle. Messilän kohdalla tien nimi vaihtuu Rantatieksi. Messilän rannassa on hyvä uida kuumalla ilmalla. Messilässä on tarjolla myös monipuoliset palvelut.

Messilästä jatketaan Pyhäniemen kartanon ohi Hollolaan. Pyhäniemen kartanossa on kesälomakaudella laadukas nykytaidenäyttely ja kahvila. Aukioloaikoinaan Pyhäniemen kartano on pysähdyksen ja sisäänpääsymaksun arvoinen.

Hollolassa pyöräillään myös nähtävyydeksi luokiteltavan keskiaikaisen kivikirkon läheltä. Pyhäniemen kartanon ja Hollolan kirkonkylän jälkeen ei reitillä ole varsinaisia nähtävyyksiä. Pyöräilijä voikin keskittyä nauttimaan idyllisestä maalaismaisemasta.
 

Päijät-Hämeen viljavat pellot

Hollolan jälkeen pyöräreitti kulkee viljeltyä maaseutua Isomyllyntietä ja Manskiventieltä Viitailaan. Matkan varrella on paljon isoja kauniita maataloja. Viljelyn lisäksi monet tilat ilmoittavat pitävänsä myös mehiläistarhaa. Useiden maatilojen nimet ilmoitettu tunnelmallisilla tilakylteillä.

Tilakylttibongareiden lisäksi tekemistä löytyy tältä etapilta myös perhokalastajille. Reitti kulkee Hammonjoen perhokalastuskohteen vierestä.
 

Evossa riittää metsää

Viitailan jälkeen matka jatkuu Raittinsaarentietä kohti Evoa. Evo on tunnettu metsäopistostaan ja -leireistään. Ja sen huomaa. Viljavat pellot vaihtuvat pikkuhiljaa yhä jylhempään ja jylhempään metsään. Tällä metsäpätkällä asfalttitiekin vaihtuu vähäksi aikaa kovapintaiseksi hiekkatieksi.

Metsän ympärillä helpottavat vasta perillä Evolla. Evon metsäopistolle kannattaa kääntyä ainakin lämpimällä ilmalla sillä Opistontiellä on Evon metsäoppilaitoksen pohjoispuolella erittäin tunnelmallinen hiekkaranta uimiseen.
 

Autojen rinnalla Tuuloksen kautta Hämeenlinnaan

Evon jälkeen pyöräillään suoraa teitä nro 53 ja 10 Hämeenlinnaan. Tiet ovat isompia kun ensimmäisen puoliskon pikkutiet. Tiellä nro 53 Tuulokseen asti piennar on erittäin kapea, joten autot joutuvat kiertämään kunnolla pyöräilijää. Tiellä on onneksi vähän liikennettä yksittäisiä ruuhkaisempia tunteja lukuunottamatta.

Tuuloksessa on suuri huoltoasemakeskus, jossa on kauppoja ja hotellikin. Valitettavasti kyseinen autoilukeidas tarjoaa ainoat varmasti auki olevat palvelut tällä osuudella ennen Hämeenlinnaa. Autoilukeitaalla juodessa ja ruokaillessa alkaa kaivata Suomeen enemmän maaseutukahviloita tai edes vanhan ajan pieniä huoltoasemia isojen kompleksien tilalle.

Tuuloksen jälkeen pyöräillään Hämeenlinnaan Kymppitietä. Piennar tällä osuudella on onneksi hieman leveämpi kuin Tuuloksen ja Evon välillä. Liikennettäkin on kuitenkin tällä osuudella enemmän, joten ohi kiitävät autot tulevat tutuiksi.

Kymppitie Hämeenlinnan ja Tuuloksen välillä on esimerkki suurimmista mukavasti pyöräiltävistä maanteistä Etelä-Suomessa. Kaikki tätä suuremmat maantiet ja monet samankin kokoiset ovat suuren liikennemäärän ja kovien ajonopeuksien vuoksi epämiellyttäviä pyöräillä. Tuuloksen ja Hämeenlinnan väli on kuitenkin aina siedettävä ja ruuhka-aikojen ulkopuolella mukavakin.

Hämeenlinnan lähestyessä metsät vaihtuvat teollisuusrakennuksiin ja asutukseen. Samalla pääsee välillä autotien pientareelta pyörätielle.

Hämeenlinnan keskustaan voi polkea joko Viipurintietä tai Harvialantietä. Molempien reittien varrella kulkee hyväkuntoinen pyörätie.
 

Hämeenlinna ja Lahti ovat hieman toisiaan vastaavia kaupunkeja. Pyöräilemällä niiden välillä huomaa kuitenkin helposti kaupunkien erilaiset tunnelmat. Erot näkyvät paitsi itse kaupungeissa, niin erityisesti niiden lähiympäristössä. Hämeenlinnan ja Lahden vertailun lisäksi tämä pyöräretki tarjoaakin mahdollisuuden vertailla myös Päijät-Hämettä ja Kanta-Hämettä.

 

 

Artikkelisarja: 

Markku Jussila

Markku Jussila

Lahden ja Hämeenlinnan välille mahtuu muutamakin kiva reittivaihtoehto. Tämä on ehkä selkein variaatio.

Tuolla välillä ongelmana on se että Valtatie 12 eli Tampere-Lahti-tie on ihan mahdoton. Sitä pitää pyöräilijän välttää kuin ruttoa. Se on ylitettävä sellaisesta kohdasta että pääsee suoraan yli eikä joudu polkemaan sen vierustaa kuin korkeintaan 100 metriä.

Muut suositeltavat vaihtoehdot Lahden ja Hämeenlinnan välissä kulkevat Hämeenkosken tai Lammin kautta. Niiden kautta mentäessä tulee helposti hieman pidempiä osuuksia hiekkatietä jossain kohtaa, mutta ne ovat yleensä hyväkuntoisia kovapohjaisia hiekkateitä.