Käytetyn maastopyörän tarkastaminen vartissa

Oletko hankkimassa käytettyä maastopyörää? Usein käytetty pyörä on varsin hyvä vaihtoehto uuden sijaan. Monet aktiivipyöräilijät päivittävät pyöräkalustoaan tiuhaan ja markkinoilla on laaja kirjo käytettyjä pyöriä. Käytetyn pyörän koeajon ja taustaselvittelyjen lisäksi kannattaa käyttää hetki aikaa pyörän teknisen kunnon tarkastamiseen. Tämän artikkelin ohjeilla saat hyvän käsityksen kaupattavan pyörän kunnosta. Kaupoille mennessäsi on hyvä ottaa mukaan oma kypärä, monitoimityökalu, kalavaaka tai vastaava ja iskaripumppu, jos sellaisen sattuu omistamaan.

Runko

Tarkasta, että pyörän runko on suora. Katso pyörää suoraan takaa. Se ei saa kulkea vinossa niin kuin monet koirat juoksevat. Renkaiden tulee olla tarkasti linjassa. Käy läpi rungosta hitsaussaumat ja putket, ettei niissä näy repeämiä. Kiinnitä erityistä huomiota kohtiin, missä on maali lohkeillut tai rakoillut. Alumiini- ja teräsrunkoisissa pyörissä pienet lommot ovat lähinnä kosmeettisia virheitä. Hiilikuiturungossa ei saa olla kuituvaurioita, mutta lakassa olevat naarmut ovat vain kosmeettisia virheitä. Vaurioitunut runko on turvallisuusriski.

Jos olet hankkimassa täysjoustopyörää, kannattaa perän linkkujen kuntoon kiinnittää huomiota. Perää painelemalla ja nostelemalla (pidä takarengasta vaikka jalalla maassa) löytyvät pahimmat välykset. Tarkempaa välyksen paikkaa etsiessä kannattaa asettaa sormet nivelten juureen ja tunnustella, löytyykö välystä kyseisestä paikasta. Koeajon aikana kannattaa kuunnella nitiseekö tai natiseeko pyörä ja selvitellä, mistä äänet tulevat.


Suorassa rungossa renkaat ovat suorassa linjassa keskenään.

Tolppa

Koeajoa varten useimmiten pitää satulatolppa säätää sopivaan korkeuteen. Vaikka satula olisi valmiiksi sopivalla korkeudella, kannattaa tarkistaa, että tolppa liikkuu. Jos tolppa on jumissa, voi se olla hankalampi vaiva korjata. Etenkin vanhemmissa pyörissä tolppa on voinut jumiutua.

Hissitolpassa kannattaa kokeilla, että mekanismi toimii, liukuputki on hyväkuntoinen, tolpassa ei ole vuotoja tai klappia, ja että tolppa ei jousta. Jos tolppa joustaa, on siinä todennäköisesti nestepuolella hämminkiä ja se vaatii huoltoa.

Ohjainlaakeri

Nosta keula ilmaan pyörän rungosta nostamalla. Kokeile toisella kädellä, että ohjaustanko liikkuu herkästi, eikä liikutettaessa kuulu tai tunnu laakereiden liike.

Seiso pyörän selässä jalat maassa. Pidä ohjaustangosta molemmin käsin kiinni. Paina etujarrua ja heiluta pyörää edestakaisin. Jos tunnet välystä heiluttelun aikana, niin etsi välyksen paikka kokeilemalla keulan yläkruunun ja rungon sekä laakerin yläpään saumoja sormin. Aseta sormet saumakohtaan, pidä jarrua ja heiluta pyörää toisella kädellä. Jos saumassa tuntuu klappia, laakerissa on välystä. Usein laakeri on vain löystynyt ja asia on kunnossa laakeria kiristämällä.

Jos laakerissa on paljon välystä tai sarvien liikuttelu tuntuu tahmaiselta, kannattaa tiputtaa keulaa vähän alas ja tarkastaa laakerien kunto kunnolla. Jos ei heti myyntitilanteessa, niin ainakin ensitöinä kaupanteon jälkeen. Useimmiten asia hoituu poistamalla ensin stemmin päällä oleva korkki, minkä jälkeen stemmin ruuvit avataan, stemmiä nostetaan pari senttiä ja kiristetään hieman stemmin alempaa ruuvia. Kun ruuvia on kiristetty, voit kopauttaa kämmenellä stemmin päälle. Pikku koputtelulla keulan pitäisi tipahtaa hieman alaspäin ja alempi laakeri tulla näkyville. Stemmi estää keulan tipahtamisen holtittomasti alas.Ohjainlaakerin välys tuntuu parhaiten sormin, kun pyörää heiluttelee edestakaisin etujarru pohjassa.

Keula ja takaiskari

Keula on usein pyörän kallein osa. Kannattaa tiedustella myyjältä, onko keulaa ja takaiskaria huollettu. Mitä niille on tehty, milloin ja kuka on huollot suorittanut? Ilmakeuloissa ja iskareissa kannattaa kysellä myös, pitävätkö kamppeet ilmat sisällä. Katso keulasta ja iskarista silmämääräisesti öljyvuodot. Jos jalat tai liukuputket ovat öljytahmaiset, niin on syytä epäillä keulan tai takaiskarin vuotavan. Tsekkaa liukuputket, että ne ovat siistit, lommottomat ja naarmuttomat. Pienet sileäreunaiset naarmut eivät ole kovin vakavia, jos keulan tai iskarin toiminta on muuten kunnossa.

Testaa keulasta ja iskarista kaikki napit ja nippelit. Keulan lukitus, että se toimii eikä myötää kovin paljoa. Useat keulat antavat vähän perää lukitus pohjassa. Joidenkin takaiskareiden ”lukitus” vähentää vaimennusherkkyyttä, toisten taas tekee iskareista täysin jäykät. Pumppaile keulaa ja perää ja kuuntele. Jos kuuluu kovasti suhinoita ja pyörä pomppii holtittomasti, on syytä epäillä ilma- ja nestepuolen sekoittumista keskenään ja silloin kamppeet vaativat huoltoa.

Keulan välyksen voi tarkastaa samalla, kun testaa ohjainlaakerin välystä. Jos testissä huomaa välystä, niin syy välykselle voi löytyä myös keulasta. Aseta sormet liukuputken ja jalan saumakohtaan ja heiluttele pyörää edestakaisin etujarru pohjassa. Tyypillisesti keula antaa vähän perää, mutta jos saumassa tuntuu selvää klappia, on keula jo kovasti huollon tarpeessa.


Ota vähän etäisyyttä pyörästä ja katso keulaa sivusuunnasta. Keulan tulee jatkua samassa linjassa emäputken kanssa. Oranssissa pyörässä asia kunnossa, valkoisella on törmäilty.

Kiekot ja kumit

Katso ettei kiekoista puutu pinnoja, tai etteivät pinnojen nippelit ole tulossa kehästä läpi. Pyörittele renkaita ja seuraa vannekehiä, ovatko ne suorat (usein kumit heittävät hieman vaikka kiekot olisivat suorat). Kiekoissa voi olla sivu ja/tai pystyheittoa. Sivuheitto on helpompi oikaista, kuin pystyheitto. Tarkasta kehän ulkopinta ettei siinä ole lommoja. Jos pyörällä on ajettu kiveen tai rotvalliin liian kovaa pienillä rengaspaineilla, on kehä voinut saada pusun ja vaurioitua. Vannejarrullisessa pyörässä katso, että jarrupalat eivät ole syöneet jarrupintaa syvälle uralle.


Vanhat kiekot, mutta jarrupinnat ovat varsin siistissä kunnossa. Jarrupalat on siis vaihdettu ajallaan.

Ota renkaasta kiinni ja heiluta sitä kevyesti akselin suuntaisesti. Kiekoissa ei saa tuntua klappia. Usein vanhemmissa navoissa on laakeripinnoissa kulumaa. Kuluma aiheuttaa klappia, tai jos laakerit on kiristetty, ne eivät pyöri herkästi. Jos epäilee napojen kuntoa, kannattaa irrottaa kiekot ja pyöritellä akselia sormin. Vauriot tuntuvat välyksenä tai nykytyksenä akselia pyöritettäessä. Läpiakseleissa voi pyöritellä usein suoraan laakereita ja ne ovat yleensä helposti vaihdettavissa uusiin.


Kumitiiviste on pahasti pykinyt ja keskiöön on päässyt vettä. Tämän navan laakerit eivät ole enää parhaassa iskussa.

Kumeista kannattaa tarkistaa kulutuspinta ja kyljet. Etenkin kevyemmistä kumeista kyljet naarmuuntuvat rikki kivikoissa ajettaessa. Vanhemmista kumeista kannattaa katsoa, ettei niissä ole haprastumisen aiheuttamia halkeamia.


Pikkuvekki uudehkossa ohutkylkisessä päällyskumissa.

Kampikeskiö

Ota vasemman puolen kammesta kädellä kiinni. Heiluta kampea sivuttaissuunnassa muutamissa eri kohdissa. Voit toistaa saman tempun toisen puolen kammelle. Keskiössä ei saa olla väljää. Voit myös pyöritellä kampia, kuunnella ja tunnustella, että kammet pyörivät herkästi ja pyöritettäessä ei kuulu eikä tunnu laakereiden liike. Jotkut kampikeskiöt ovat varsin hanakoita vetämään kuravedet sisälle ja silloin ne menevät nopeasti vaihtokuntoon.

Kampikeskiö maksaa tyypillisesti muutamia kymppejä. Sen vaihtamiseen tarvitaan erikoistyökaluja ja joitakin keskiötyyppejä ja kokoja voi olla vaikea saada.

Kammessa tuntuva klappi voi johtua myös kammen rikkoontuneesta kiinnityksestä. Tässä tapauksessa joutuu uusimaan koko kampisatsin ja keskiölaakeri kannattaa uusia samassa rytäkässä, etteivät vanhan laakerin kuluneet boorit syö uusia kampia rikki.


Heiluta kampia kampikeskiön suuntaisesti muutamilla eri kampien asennoilla. Keskiölaakeri sijaitsee ympyrän osoittamassa paikassa.

Polkimet

Usein paremmat pyörät myydään ilman polkimia. Jos pyörässä tulee mukana polkimet, testaa että ne pyörivät nätisti ilman suurempia kitinöitä. Lukkopolkimissa kannattaa kokeilla mekanismin toiminta, jos mahdollista. Tärkeintä on kuitenkin testata, että polkimet irtoavat kammista. Monta vuotta kiinni olleet polkimet saattavat jumiutua niin pahasti, että irrotettaessa kampien kierre korkkaa ja joutuu uusimaan koko kampisatsin pelkkien polkimien sijaan.

Pyörää huoltaessa on hyvä silloin tällöin, esimerkiksi kerran vuodessa käyttää polkimet irti ja voidella polkimien kierre jumiutumisen estämiseksi.

Jarrut

Nestejarruissa tarkasta, että jarrukahva ei painu pohjaan asti, ja että se palauttaa itsensä lähtöasentoon. Jarrut eivät saa jäädä laahaamaan. Kannattaa tarkastaa myös, ettei jarrukahvoissa tai –sylintereissä ole nestevuotoja. Katso myös jarruletkut tai vaijerit läpi ettei niissä ole litistyneitä kohtia tai vuotoja.

Katso silmämääräisesti, että jarrupaloissa on pintaa eivätkä ne ole kuluneet epätasaisesti. Uusissa levyjarrujen paloissa on pintaa noin kolme millimetriä. Yhden millimetrin kulutuspinnalla olevat palat ovat pian vaihdon tarpeessa. Katsasta levyt, että ne ovat suorat eivätkä kovin paljoa uralle kuluneet. Tarkista myös jarrulevyjen ja jarrusatuloiden kiinnitykset. Jos keulaa ja ohjainlaakeria testatessa löytyi klappia, mille ei löytynyt selitystä kyseisistä paikoista, voi se johtua löysällä olevasta jarrulevystä tai jarrusatulasta.


Kulutuspinta alkaa olla näissä paloissa loppu.


Nämä palat kestävät vielä pitkään.

Vaihteet

Kokeile ajaessa, että kaikki vaihteet toimivat, vaihdevivut toimivat herkästi, ja että vivut tuntuvat tarkoilta. Suurimmalle takarattaalle kannattaa vaihtaa varovasti. Jos vaihteet on säädetty väärin, saattaa ketju mennä pinnojen ja pakan väliin jumiin ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vaurioita kiekolle.

Vilkaise vaijereiden kuorien kunto silmämääräisesti. Uudemmissa pyörissä vaihteistoviat hoituu usein säätämällä vaihteet. Vanhemmissa vaihteisto-osat ovat saattaneet kulua väljiksi, mikä haittaa niiden tarkkaa toimintaa, eikä niitä välttämättä saa toimimaan jouhevasti millään säädöillä. Oikeat säädöt parantavat väljienkin vaihteistojen toimintaa.

Tarkasta takavaihtajasta, että sen häkki on suorassa linjassa takapakan hammasrattaiden kanssa takaapäin katsottuna. Silmäile samalla, että vaihtajan korvakko on ehjä ja suora. Vaihtajan häkin pikkurattaista saa usein osviittaa pyörän käytöstä. Jos ne ovat ihan piikiksi kuluneet, on pyörällä ajettu useita tuhansia kilometrejä. Toki rattaat on voitu myös vaihtaa.


Vaihtajan häkin tulee olla linjassa rataspakan kanssa. Nuoli osoittaa vaihtajan korvakkeeseen.

Ketju ja rattaat

Nopea konsti tarkastaa ketjun kuluneisuus ilman erikoistyökaluja on laittaa ketju suurimmalle rattaalle ja nostaa ketjua esimerkiksi talttapäämeisselillä rattailta ylöspäin. Ketju on hyvin kulunut, jos se nousee hampaiden yli. Ketjun tulee istua tarkasti rattailla, eikä se saa liikkua kovin paljoa rattaiden päällä.

Vaikka ketju olisi vain vähän venynyt tai uusi, kannattaa aina tarkastaa takapakan ja eturattaiden kunto. Ketju on halpa vaihdettava, mutta takapakka on vähintäänkin useampia kymppejä. Jos hammasrattaat ovat kuluneet piikeiksi, on niiden välitön vaihto edessä. Usein pakasta löytyy yksi tai kaksi ratasta, jotka ovat reilusti kuluneempia muihin rattaisiin verrattuna. Uusikin ketju alkaa herkästi hyppimään kuluneilla rattailla. Takapakan ja eturattaiden vaihtoon tarvitset erikoistyökaluja.


Nosta ketjua esimerkiksi talttapäämeisselillä tarkistaaksesi ketjun kuluneisuuden. Tällä ketjulla on vielä hyvin kilometrejä jäljellä.


Usein pakasta löytyy pari ratasta, jotka ovat huomattavasti muita kuluneempia. Punainen viiva näyttää hammasrattaan tyypillisen kulumiskuvion.

Paino

Punnitse pyörä. Nyrkkisääntönä voisi pitää laadukkaalle xc-pyörälle, että alle 10 kg jäykkäperäinen pyörä on kohtuullisen kevyt ja yli 11 kg painavahko. Täysjoustossa voisi ajatella alle 12 kg olevan melko kevyt. Mitä kevyempi, sitä kalliimpi.

Onnea pyöräkaupoille.

Kirjoittanut
Joel Kauppinen
www.mapowl.wordpress.com

Joel Kauppinen