Kahden sukupolven arktista osaamista

Relaa.comin yhteisölle ei onneksi tarvitse selittää, miksi elämä on ulkona. Mutta se, että joku tahtoo hiihtää tasamaata viikkokausia yhteen menoon pakkasessa ja tuiskussa, saattaa vaatia hieman taustoitusta. Ja voi olla, ettei sekään auta, mutta yrittänyttä ei laiteta.

”Se on hienoa! Uskokaa pois. Pohjoisen syrjäisimmistä ja kylmimmistä kolkista löytyy nimittäin haastavien olojen lisäksi muutakin. Siellä on myös uskomatonta kauneutta, syvää rauhaa ja kiehtovaa yksinkertaisuutta. Ja vaikuttavimmillaan ne ovat suurina annoksina”, kertoo Jaakko ”Korpi-Jaakko” Heikka.

Elämä ulkona on vetänyt Jaakkoa aina puoleensa ja vienyt miehen takapihan metsistä ensin Lapin tuntureille, sitten meren takaisille vuorille ja lopuksi Grönlannin jäälakeuksille. Ja kun konttori alkoi ahdistaa ja tuntui, että lomat ja vapaat eivät riitä ulkoiluun, hän päätti vaihtaa siistin sisätyön eräopasyrittäjän epävarmaan arkeen.

”Arktiseen retkeilyyn tutustuin lähinnä lukemalla suomalaisten tekemistä retkistä Huippuvuorille, Grönlantiin ja navoille. Omien talvivaelluskokeilujen jälkeen lähdin hakemaan oppia Kari ”Vaiska” Vainion kursseilta ja sillä ladulla olen tavallaan edelleenkin.”

 

Ladut auki maailman ääriin

Valmistuttuaan erä- ja luonto-oppaaksi vuonna 2012 Jaakon suunnitelmana oli jatkaa Vaiskan työtä ”ladunavaajana” arktisille alueille. Vaiska päätti kuitenkin lykätä eläköitymistään ja näin syntyi Ankarat avotunturit -yhteistyö. Ankarat avotunturit on eräänlainen koalitio, jonka pääpuuhamiehinä Jaakko ja Vaiska toimivat. Lisäksi mukana on joukko omien alojensa erikoisosaajia ja oppaita.

”Edustamme Vaiskan kanssa tavallaan kahta eri sukupolvea kotimaisen arktisen retkeilyn saralla. Vaiska on monella tapaa modernin suomalaisen arktisen retkeilyn uranuurtaja. Hän on aloittanut retkeilyn suunnilleen puoli vuosisataa sitten, kiipeilynkin joskus ennen istumavaljaita ja ollut aikanaan muun muassa käynnistämässä Laskuvarjojääkärikillan erätoimintaa, joka vei kotimaisia retkikuntia sekä korkeille vuorille että todella syrjäisiin ja kylmiin paikkoihin”, Heikka taustoittaa.

Eläkkeelle jäätyään entinen sissikouluttaja alkoi muun muassa kouluttaa ja opastaa arktisia hiihtovaelluksia oman yrityksen kautta. Sittemmin Vaiska on siirtänyt kokemuksensa myös Ankarat Avotunturit -kirjaan, joka on eräänlainen käsikirja suomalaiseen arktiseen hiihtovaeltamiseen.

”Oma kiinnostukseni pitkiin vaelluksiin lumilakeuksilla on kasvanut hiljalleen vuosien vieriessä. Olen nyt kolmekymppinen ja vaeltamista olen ehtinyt harrastaa 15 vuotta – pitkiä hiihtovaelluksia viitisen vuotta. Ne ovatkin mielestäni yksi mielenkiintoisimmista vaeltamisen muodoista. Ympäristö on karu, mutta kaunis; olosuhteet haastavat, mutta palkitsevat; ja muita kulkijoita vähän, mutta he tuntuvat olevan aina hyviä tyyppejä.”

Heikan mukaan pitkät retkikunnat tarjoavat mahdollisuuden yksinkertaiseen elämiseen ja illuusioon omillaan pärjäämisestä.

”Pitkiltä vaellusreissuilta saa enemmänkin endorfiineja kuin adrenaliinia. Se on ikään kuin pitkäkestoista meditointia.”

 

Arktista osaamista myös laskijoille ja kiipeilijöille

 

Ankarat avotunturit on nousujohteinen kokonaisuus, joka koostuu erilaisista kursseista ja opastetuista hiihtovaelluksista sekä retkikunnista. Sen avulla kuka tahansa voi päästä turvallisesti vaativille hiihtovaelluksille vaikkapa Huippuvuorille tai Grönlantiin. Kouluttamisesta ja opastaminen nauttivalle Korpi-Jaakolle Ankarat avotunturit on varsinainen unelmatyö ja hän näkeekin palvelevansa jatkossa yhä monipuolisempia kohderyhmiä.

”Toistaiseksi tarjontamme ovat löytäneet lähinnä retkeilijät ja vaeltajat, mutta toivomme, että tulevaisuudessa arktisesta osaamisestamme olisi iloa myös niille suomalaisille laskijoille ja kiipeilijöille, joita kiehtovat vaikeasti saavutettavat pohjoiset kohteet. Telttaelämä voi nimittäin olla ihan mukavaakin kun sen tekee fiksusti.”

Ankarat avotunturit ottaa ensimmäisen askeleen kohti tätä tavoitetta tarjoamalla Relaa.comin kautta yhdelle onnekkaalle mahdollisuuden tutustua kurssitarjontaan. Lisätietoa on luvassa pian, joten kaikkien mahdollisuudesta kiinnostuneiden kannattaa pitää silmät ja korvat auki lähipäivinä.

 

Lisätietoja

Ankarat avotunturit -verkkosivu

Ankarat avotunturit Facebookissa

Ankarat avotunturit Twitterissa

 

Korpi-Jaakkon blogi

Korpi-Jaakko Twitterissa

 

 

 

 

Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä