Kauden uudet teleskooppisauvat testissä

Kuvat ja teksti: Niklas Strengell & Jani Hujanen 
 
Pojat tykkää leikkiä leluilla. Ja riehua keskenään. Onneksi siis saimme vuotuista Pohjois-Norjan kaamosreissuamme varten testiin kauden uusimmat teleskooppisauvat
 
Kiitokset Miikalle ja Lajikumppanit Oy:lle, joka toimitti meille sauvat testattavaksi!
 
 
 
Splitboarding (3-osaiset)
 
Black Diamond Compactor
 
Teemu
Sauvat toimivat juuri niin kuin niiden tulisi toimia. Ylöspäin skinnatessa ne tuntuivat riittävän jäykiltä ja kevyiltä. Pituuden säätö oli myös helppo suorittaa. Kova pakkanen ei vaikuttanut toimintamekanismiin lainkaan. Sauvat pakkautuivat hyvin yhteen, joka mahdollistaa sauvojen helpon kuljettamisen niin laskujen kuin matkankin aikana. Sauvat on mahdollista kiinnittää yhdelle puolelle reppua ongelmitta, taikka laittaa repun sisään.
 
Ainoa miinus on sauvoista puuttuva grippi alempaa, mikä löytyy aiemman vuoden mallista. Se ei paljoa haittaa nousua, mutta en näe syytä, että miksi se on jätetty niistä pois.
 
Black Diamond sauvoja suosittelen, mikäli haluaa toimivat ja hyvin pieneen pakkautuvat sauvat kohtuuhintaan.
 
Svante
Jämäkkä sauva kokoontaitettavaksi sauvaksi. Hyvä valinta, jos haluat tukevat ja kestävät sauvat nousuun, jotka vielä pakkaantuvat helposti reppuun puolikuun muotoisten sompien ansiosta. Nämä sommat antavat myös mukavaa lisätekemistä nousun aikana, jos on pedanttinen ja haluaa sauvojensa osoittavan eteenpäin. 
 
Moitittavaa uusimmassa vuosimallissa on jyrkemmillä nousuilla tarvittavan lisäkahvan puute, mikä on ollut täysin järjetön ratkaisu. 
 
Leki Tourstick Vario Carbon
 
Teemu
Ylösnoustessa sauvat toimivat niin kuin niiden tulisi toimia. Sauvojen kahvapäässä on kämmeneen sopiva mukava pehmuste, joka tuo mukavuutta mikäli on tapana pitää sauvojen päästä kiinni. Myös normaali grippi tuntui mukavalta. Sauvoissa normaaligripin alapuolelta löytyy kuminen grippi, joka mahdollistaa otteen ottamisen alempaa tarvittaessa. Sauvat tuntuivat höyhenen kevyiltä noustessa.
 
Sauvojen yhteenpakkautuvuus on valitettavasti todella heikkoa, josta johtuen sauvojen reppuun kiinnittämisessä saattaa tulla vaikeuksia. Jos sauvat mahtuvat reppuun sisään niin siinä tapauksessa tällä ongelmalla ei ole niin paljoa merkitystä. Omassa pari vuotta vanhassa Black Diamondin repussa sauvojen kuljettaminen yhdellä puolella reppua oli hyvin haastavaa. Kun laitoin sauvat eri puolille reppua niin kiinnitys oli helppoa, mutta laskun aikana huomasin, että sauvat heiluvat repun sivuilla, sillä ylä- ja alakiinnityksen etäisyys oli suurempi kuin kolmiosaisen sauvan keskipätkän pituus.
 
Voin suositella sauvoja niille, jotka haluavat karsia kaikki ylimääräiset grammat laskuvarustuksestaan.
 
Svante
Todella kevyet sauvat moderneille dynafit hipstereille, joille paino on kaikki kaikessa ja muulla ei ole väliä.
 
Nousemiseen hyvin toimivat pitkien kahvojen ansiosta, mutta tähän hyvät ominaisuudet loppuvatkin. Sauvat tuntuvat aivan liian kevyiltä ja hennoilta ja kun ne pitäisi saada reppuun laskun ajaksi, on ne mahdotonta saada pakattua mitenkään järkevästi. Kun sauvat taittaa yhteen, sojottavat kaikki osat eri suuntiin ja on mahdotonta saada niitä tottelemaan. Leki on selvästi ymmärtänyt, että asia on ongelma ja antaa sauvoille kuljetuspussin mukaan, johon ne hädin tuskin mahtuvat. Yritäppä tunkea sauvoja liian pieneen pussiin, kun tuuli puhaltaa 30m/s vuoren huipulla, kysynpä vaan...
 
Jos olet lumilautailija ja etsit uusia sauvoja nousemiseen, suosittelen lämmöllä halvempia BD sauvoja. Ne ovat yksinkertaisesti parempia.
 
Suksille (2-osaiset)
 
Black Diamond Traverse
 
Jani
Black Diamondin alumiininen Traverse on tuttu ja turvallinen valinta, jos sauvaa ei tarvitse saada pieneen tilaan. Kaksiosaisten sauvojen parhaimmistoa edustava ja käytännössä rikkoutumaton Traverse häviää kilpailijoille vain painossa, tehtaan ilmoittama paino on 585 gr. Painoeron huomasi helposti, kun Lekin kaksiosainen Aergonlite 2 sauva vaihtui Traverseen
 
+ Kestävyys
+ Kuminen alaote, joka on kätevä jyrkällä nousuladulla ylärinteen puoleisessa sauvassa
+ Hinta
 
- Paino
 
Niklas
Perusinsinöörihyve toteutuu hyväksi todetun Traversen kanssa: älä korjaa sitä, jossei se ole rikki. 
 
Ainoa uudistus muutaman vuoden takaisesta on lukitusmekanismi, mutta se vaikuttaa kaikin puolin pätevältä, ellei jopa paremmalta. Kiristysmahdollisuus miellyttää, vaikka eivät nämä löystyneet ainakaan tällä käytöllä.
 
Jotkut haukkuvat raskaiksi, mutta itse pidän näitä mukavan jämäkkinä sauvoina, jotka antavat hyvän tasapainon myös laskun aikana.
 
Kaiken lisäksi kun kammottavista ysärikuvioinneista on päästy myös vihdoin pois, on tässä näyttävä ja perusvarma valinta kaikkiin talven seikkailuihin.
 
Sauvaa ei tarvitse aina keksiä uudelleen. 
 
+ Hinta
+ Tuntuma
+ Lukkomekanismi
+ Ulkonäkö
 
- Ei oikeastaan yhtään mikään
 
Kenelle? Minimalistille.
 
Leki Aergonlite 2 
 
Jani
Huikaisevan pienellä 267 gramman painollaan Lekin sauva oli helposti kevein sauva, jota olen koskaan pitänyt kädessä. Sauva on alumiinia, mutta sen hiilikuituinen isoveli on vain 27 grammaa kevyempi. Lukitussysteemi tuntui toimivalle ja ainoa asia, mitä olisin kaivannut olivat viivamerkinnät sauvan pituutta asettaessa. Tämä on pieni haitta haitta, koska tarkan viivakohdan voi merkata itsekin jos haluaa. Erityismaininnan saa yhdellä kädellä toimiva rannehihnankiristys. Nykäisemällä rannetta ylöspäin mekanismi aukeaa ja hihnaa saa suurennettua, alaspäin vetäminen lukitsee hihnan paikoilleen, kätevää!
 
+ Keveys
+ Rannehihnan helppo säätö
+ Sauva kesti katkeamatta yhden päälleajon
 
- Kestävyys
- Hinta
 
Niklas
 
Mitkä helvetit nämä ovat? Sauvat vai kutomapuikot? Jälkimmäiset tosin sopisivat paremmin mäenlaskuun, sillä näistä sauvoista ei saa minkään sortin otetta. Gripin tilalla oleva outo muovivanu varmistaa tämän keräämällä ympärilleen lunta, joka pian kuorruttaa koko sauvan kimaltelevaan jääkerrokseen. Kädessä sauvat pysyvät tasaisen huonosti sekä ylä- että alamäessä.
 
Hauskuus katoaa elämästä nopeasti näitä sauvoja käytettäessä ja remmi tekisikin mieli sitoa kaulan ympärille. Jos sitä saisi jotenkin näppärästi siis säädettyä.
 
Sormet pysyvät kuitenkin varmasti lämpimänä, sillä sauvaa saa olla ränkläämässä oikean kokoiseksi jatkuvasti löystyvän kiinnitysmekanismin ansiosta.
 
+ Kuviointi tuo mieleen rakkaan yhdeksänkymmentäluvun tv-sarjan Katuhait
 
- Keveys
- Hinta
- Ote/Tuntuma
- Kestävyys
- Lento-ominaisuudet
- Oikeastaan ihan kaikki
 
Kenelle? Nihilistille.
 

 

 
Artikkelisarja: 
Käyttäjän Markku kuva

Markku

aki m

Jos joku kaipailee splittipuolelle 4-osaista pitkää sauvaa, niin kauden ainoa 4-osainen ja vähintään 135 cm pitkä sauva lienee Komperdell carbon expedition tour 4, joilla voi sauvoa menemään peräti max 145 cm mittaisina. 4-osainen ainakin itselleni toimivampi 35-litraisen repun kanssa.

Testailin kys. sauvaa ja on (pienin varauksin) vakuuttava kaikin puolin:

- Hyvä medium-pituinen grippi, mutta juuri sen verran lyhyt, että ylimpään teleskooppipätkään saa inclinomeettteriin vielä kiinnitettyä sauvan varteen eikä grippi ole tiellä
- Lukitusmekanismit ovat toimivat (vaikkakin muovikierre vähän arveluttaa kestävyyden kannalta, tosin hiilikuitu/alumiini putket ovat suojana).
- Kierrettävät lukitusmekanismit voi olla vaikea kääntää riittävät tiukalle jäiset hanskat kädessä ja ne voivat aueta kesken hiihdon, jos niitä ei kiristä tarpeeksi tiukalle. Insinööri laittoi vähän skateboordi-grippiä karhennukseksi. Eikö ne itse testaa näitä?
- Sauvat ovat todella kevyet (230g ilman sompia), mutta silti tukevat. Itse ainakin käytän sauvoja ihan hiihtämiseen joten niiden pitää kestää kunnolla painoa. En siis käytä niitä pelkkään tasapainoilemiseen kuten pohjoisameriikkalaisissa split-opastuksissa jostain syystä aina neuvotaan. Sauvan keveydelle en osaa antaa mitään lisäarvoa, varsinkin jos tapana on pakata reppuun esim. puolen litran olutpullo kaiken muun roinan lisäksi lisäpainoa tuomaan.
- Sauvat pakkautuvat pieneen tilaan, mutta sisääntyöntyvä mekanismi on aina tälläistä Über Sturm-himmeliä kätevämpi ratkaisu. Molemmat sauvat saa kuitenkin samalla puolta reppua kiinni, mutta vaatii vähän tekniikan harjoittelua. Insinööri laittoi pienet kiristyskuminauhat helpottamaan pakattavuutta.