Kesä surffia Yyterissä 9.8.2016

Kuvat ja teksti: Tomi Tähti

Kuvissa: lainelautailijat Pekka Rintala sekä Jan Pelkonen ja purjelautailijat Vesa Poutiainen, Ville Laitala sekä Tuomo Naalisvaara

Myrskytuulien puhaltaessa selkämerellä on surffikansalle juhlapöytä katettuna. Jo lauantaina ennusteista näki, että alkuviikko tulee olemaan tuulinen eivätkä ennusteet tällä kertaa pettäneet.
Lähdimme kolmeen Pekkaan tarkistamaan tilanteen maanantai-iltapäivällä toiveissa keretä aalloille jo illaksi.

Kellon ollessa puoli kymmenen saavuimme rantaan ja Pekka ja Jaska repivät puvut päälle pikavauhtia. Aallot näyttivät asiallisilta, kohtuu pientä noin reiden korkuista siististi murtuvaa lippaa tuli sopivalla syklillä rantaan. Illan spotti oli ns. oikean käden pointbreak, jossa aalto alkaa murtumaan joka kerta lähes samasta kohdasta ja ajosuunta on oikealle. Keliä oli noin 14-16 m/s etelästä. Melko harvinaista herkkua Suomessa lähteä shortsit jalassa surffi reissulle. Nähtiimpä jopa lineupissa pelkkiin shortseihin ja lycraan sonnustautunut laineiden metsästäjäkin illan aikana.

Illan kruunasi surffipummeille sopiva majoitus saunan pukuhuoneesta, tiedetään tiedetään tosi mies olisi kyllä majoittunut boardbägissä breakin vieressä, mutta nyt vaan ei kyennyt taipumaan. :)

Tiistai aamuna silmien auettua online mittarit näyttivät mukavaa tasaista tuulta 16 m/s puuskien ollessa 19 m/s, asteet 220 eli lukujen valossa Poliisin lahden pitäisi olla tulessa ja sitä olikin. Hyvää linjaa rullasi sisään purjelautailjoiden ja leijasurffareiden iloksi. Spot checkin jälkeen päädyttiin samaan paikkaan kuin iltaseteilläkin. Aalto oli kasvanut noin vyötärön korkeuteen, mutta voimakkaampi virtaus teki oikeasta sijoittumisesta haastavampaa. Silti Pekka ja Jaska saivat muutamat asilliset kyydit. Päädyttiin kuitenkin vaihtamaan paikkaa, jos vaikka lähtisi vähän edemmäs merelle kalaan ja autoihan se. Nyt rupesi pojilla napsumaan käännökset kohdillee, kun jyrkempi aalto tarjosi enemmän vauhti. Pari ruutua tuli, joista itsekkin oli todella fiiliksissä. :)

Poikien lähdettyä kebabille oli hyvää aikaa ottaa muutama ruutu myös purjelautailijoista. Naali tykitti, ei nyt ihan kerrostalon mutta ainakin lyhtypylvään kokoista loikkaa ja Vesalta napsui backloopit nätisti päälle. Olihan paikalla muitakin, todennäköisesti jokainen wave-äijä ja -rouva Suomesta oli jostain syystä sairastunut lorvikatariin.

Olipa aikaa itselläkin käydä tässä välissä vesille, toka testi ikinä supilla aalloissa, eikä edes ollut ihan pelkkää uimista enään. Positiivista kehitystä johon pitää olla tyytyväinen.

Kebabin sulattalutauon jälkeen alkoi aalto kasvaa ja leftillä oli kokoa parhaimmillaan koripalloilijan verran. Vedessä oli tällä kertaa kymmenkunta kaveria. Vetämisen taso oli hyvä ja hienoja aaltoja nähtiin monelta kaverilta.

Tästä se Suomisurffikausi taas alkaa, ja aivan superstartti oli tällä kertaa!

Tomi.T