Kiipeily muutti Aleksi Mehtosen elämän

Teksti: Aleksi Mehtonen

Kiipeily tuli elämääni reilut kolme vuotta sitten polttareissani. Minut vietiin Helsingin Salmisaareen Kiipeilyareenalle kokeilemaan sisäkiipeilyä.

Olin aina haaveillut kiipeilystä mutta silloinen kehoni – tai enemmänkin mieleni – ei ollut valmis. Olen tapellut painoni kanssa koko lapsuuteni. Ylimääräisestä kiloista eroon pääseminen ei ole helppoa, kun edessä on niin fysiologisia ja psykologisiakin haasteita.

Mieltymyksiä on vaikea muuttaa ja aktivisuuden tasoa työlästä nostaa. Se vaatii aikaa, hikeä ja kyyneleitä. Annan paljon kiitosta kiipeilylle, se nosti minut pinnalle. Aloin kiinnittää enemmän huomioita syömiseen ja liikuntaan. Kiipeilyssä on helppo asettaa tavoitteita ja kaiken kukkuraksi se on todella hauskaa. Se on muuttanut elämäni täysin.

 


Parin tunnin CrossFit-treenin palkinto on paras nauttia vaakatasossa.

Nyt, kolme vuotta myöhemmin, kaikki harjoitteluni keskittyy kiipeilyyn. Mukaan on tullut CrossFit, jota olen harrastanut kolmisen kuukautta. Se, mikä hyöty CrossFitistä on tulevaisuudessa, en osaa sanoa. Sen pitäisi auttaa minua kehittymään monipuolisesti. Tavoitteeni onkin kehittyä kiipeilyn moniosaajaksi. Haluan pärjätä niin vuorilla, sport- ja trädireiteillä kalliolla kuin jääputouksillakin. Treenaan myös boulderointia.

Heinäkuussa suuntaan Norjaan Svartisenille, jossa saan ammattioppaan vetämällä kurssilla oppia jäätiköistä. Pidän peukkuja, että pääsemme myös huiputtamaan jonkin läheisistä huipuista. Norjassa saan toivottavasti valmiuksia ja varmuutta lähteä vielä korkeammalle. Haaveeni on huiputtaa Mont Blanc (4810 m) Ranskan Alpeilla ensimmäisenä nelitonnisenani! Aina pitää haaveilla ja suunnitella, eihän sitä muuten pääse eteenpäin?


Boulderoimassa. (Kuva: Jesse Holm)

Olen perustanut Kiipeily-facebooksivun, jonka tarkoituksena on jakaa mielenkiintoisia uutisia, videoita ja artikkeleita kiipeilystä. Eritoten keskityn jakamaan linkkejä, videoita ja uutisia kiipeilystä Suomessa.

Muutamassa vuodessa kiipeilyharrastajien määrä on noussut huimasti Suomessa. Seinäkiipeilyn peruskursseilla on ollut tungosta. Tulevaisuudessa tämä tulee varmasti näkymään kiipeilykallioillakin. Mitä paremmin kiipeily on esillä ja pelisäännöt selvillä uusilla harrastajilla, sitä enemmän voidaan välttää mahdollisia access-ongelmia kiipeilykallioiden maanomistajien kanssa.


Koroumassa Posiolla jääkiipeilemässä talvella 2013. Jutun kirjoittaja Aleksi oikealla, vasemmalla Juho ja Juha, kiipeilykaverit.

Kuten alussa kirjoitin, kiipeily on muuttanut minua niin fyysisesti kuin henkisestikin. Parempaa terapiaa en osaa kuvitellakaan, kuin sitoa itseni köyden päähän ja aloittaa rauhallinen nousu kallion seinämällä. Kaikki maailman murheet unohtuvat ja keskityn vain suoritukseeni, omaan tekemiseen, juuri sillä hetkellä meneillään olevaan muuviin. Joten eikun seinälle vaan, unohdetaan terapeutin sohvat!

Upeita ja turvallisia kiipeilypäiviä kaikille! Kiipeilymaailman elävän legendan Conrad Ankerin sanoin: "Ole hyvä. Ole ystävällinen. Ole iloinen."

Jutun boulderointikuvat on kuvannut Jesse Holm. Lisää niitä ja muitakin kiipeilykuvia löytyy hänen Facebook-sivultaan.


Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä