Kiitos SA-kuva-arkisto! Outdoor-kuvia asemasodan ajalta 1941-1944

Kuvat ja kuvatekstit: SA-kuva

Suomi oli sodassa Neuvostoliittoa vastaan vuosina 1939-1945.

Mutta sota sinänsä ei ollut pelkkää konekiväärien säksätystä ja tauotonta taistelua. Pitkien vuosien aikana ehdittiin myös katsella ympäristöä, huoltaa kehoa ja mieltä sekä harrastaa.

Suomen puolustusvoimat aukaisi laajat kuva-arkistonsa vuosilta 1939-1945 kaikkien vapaaseen käyttöön viime keväänä. Kuvia julkaistiin 170 000. Palvelun suosio yllätti webmasterit. Sivuston kapasiteetti oli mitoitettu 50 yhtäaikaiselle kuvien lataajalle, mutta parhaimmillaan kuvia katseli yli 100 000 katsojaa samanaikaisesti.

Nyt palvelu toimii moitteetta ja niinpä Relaan kuvatoimituskin sukelsi arkistojen kätköihin. Vähän kuin lasku- tai muissa outdoor-elokuvissa, ei se laskeminen näytä kovin kiinnostavalta, vaan kaikki muu oheistoiminta. Samalla periaatteella kahlasimme arkistoa ulkoilmaihmisen näkökulmasta: mitä muuta kuvastoa arkistosta löytyy kuin eturintamaa?

Ja kuviahan löytyi. Suomi oli asemasodassa Neuvostoliittoa vastaan kaksi ja puoli vuotta vuoden 1941 lopulta kesäkuuhun 1944 asti. Sinä aikana rintamalinjat pysyivät suhteellisen samoin, ja vartioinnin ohella sotilailla oli aikaa myös lepuuttaa hermojaan, hankkia täydennystä ruokavalioonsa ja muutenkin kuluttaa aikaa.

 

Haussa harrastuskuvat

Arkistosta löytyy valtavat määrät kuvia. Teimme hakuja harrastuslajien mukaan. Etsimällä hiihtoa, eräilyä, vaeltamista, soutamista, maisemia, kalastamista ja vapaa-aikaa löytyi runsaasti materiaalia. Vaikka sota-aikaan kuvien lavastaminen oli propagandan nimissä yleistä, ei näissä valitsemissamme kuvissa näy juuri epäaitoja tilanteita, sillä keskittyessään ihminen ei juuri pysty esittämään. Kun kalaa pitää nostaa kiikkerään veneeseen (liekö kyseessä jopa sup-lauta!) ei ehdi miettiä, mitä kuvaaja kinofilmikamerallaan tekee.

Leiriolosuhteissa on aina haettu nautintoja. Niinpä ei ole ihme, että hakusanalla räiskäle löytyy 23 erilaista kuvaa räiskäleiden paistamisesta.

Kuvien kautta pääsee myös kurkistamaan menneeseen ulkoiluvälineistöön. Useissa arkiston kuvissa paahdetaan ja rasvataan hiihtosuksia. Myös sommat ovat reilun kokoiset, kuten eräsauvoissa edelleen.

Myös maisemakuvat ovat upeita. Esimerkiksi kuva Saanasta näyttää samalla myös "rakenteilla olevan tien" Kilpisjärvelle. Monet reissubiilit hurruuttavat nykyisin samaa asfalttipäällysteistä tietä pitkin Norjan puolelle laskettelemaan tai kalalle mennessään.vKuvissa päästään myös alueille, jotka nykyisin kuuluvat Venäjälle, kuten Suomenlahden ulkosaariston Tytärsaaren lentohiekka-aavikolle.

Kuvatekstien kirjoitusvirheet ovat alkuperäisten kirjoittajien tekemiä.

 

(VI AK:n) hiihtomestaruuskilpailuista: Ladun varrelta. Miesten hiihto. Samalla viestihiihto 4x10km ja viestiosuuksien mukaan mieskohtainen 10km kilpailu.
Nurmoila 1943.02.28Partio etenee tunturilla. Petsamo 1943.04.10Lepoaikana harrastetaan hiihtoa, varsinkin kun siihen voidaan sopivalla tavalla yhdistää hyöty - käymällä kokemassa rysää, joka on eräässä kapeassa salmessa. Suksisauvalla hakataan jäätä rysän päältä pois. Savujärvi 1942.02.17Pojat paistattamassa aurinkoa pohjolan tuntureilla. Kiestingin itäpuoli 1942.03.31Eräs "sotasankari" vapaa-aikanaan talviongella Novinkajärvellä.(Kalahullu). Paatene-Rukajärvi 1941.11.07Vapaa-aikoinaan "treenaavat" kaukopartiomiehet hiihtoa päästäkseen siihen kuntoon, että ruumis kestää rasittavat retket. Rukajärvi 1942.12.16Suksia paahdetaan ja rasvataan nuotion ääressä. Rukajärvi-Vihollisen Etp. 1942.12.16Etulinjassakin voidaan joskus pitää nuotiota. Simpele 1941.07.19Kovan hiihdon jälkeen purevassa pakkasessa on nuotion lämpö kuin nektaria väsyneille partiomiehille.
Rukajärvi 1944.01.15Suksia tervataan. Rovaniemi. 1940.01.06 (Yksi harvoista talvisodan kuvista tässä kuvagalleriassa.)III AK alue. Venäl.suksen siteet. 1940.03.01Pohjoisen Vienan jylhän mahtavia maisemia paksun, kimmeltävän lumen peitossa. Uhtuan suuntaEnsimmäinen matkapäivä on takana ja laavut sekä tulet on laitettu yöksi. Rukajärvi-Vihollisen Etp. 1942.12.16Aamupesu lumella. Käppäselkä 1941.11.17Tuntureilla.Tuntureilla.Saanan tunturi, Kilpisjärvi sekä rakenteilla oleva "Käsivarren" tie. Kilpisjärvi


Lotat (neidot) vaelluksella."Ja lukemattomat jäljet johtivat erämaan halki kaivolle". Oudontuntuinen maisema Tytärsaaren itärannalla olevalta lentohiekka-aavikolta. Tytärsaari 1942.09.18Sotilaan joutohetki, kalastusta yksipuisen veneen varassa pienellä Itä-Karjalan järvellä. Kesä -42. Nurmoila


Lautalla käydään kalassa, kun veneitä ei ole. Rukajärvi 1942.05.16


Itä-Karjalan maisemat ovat viehkeitä kuin sisä Suomessa. Novinkajärvi 1941.10.12

 


Taistelun hetkeksi tauottua ihailemme erämaan kauneutta auringon laskiessa. Noskuanselkä 1944.06.23

 


Räiskäleitä on saatava. III/JR 44:n etulinjan pojat paistavat räiskäleitä huolimatta ankarasta tykistötulesta. Tosi juttu. Laatokan koillispuoli (Nietjärvi) 1944.07.22

 

Suomen itsenäisyyspäivää vietetään 6. joulukuuta.


Aiemmin Relaassa julkaistuja itsenäisyyspäivään liittyviä artikkeleita:
6.12.2012: Karjala takaisin! Suomen menetetyt outdoor-alueet
5.12.2011: Suomen ulkoiluhenkiset presidentit top 4

 

Arttu Muukkonen

Arttu Muukkonen

Tähän saa muuten lisätä kuvia, jos joku innostuu kahlaamaan arkistoa vielä laajemmin. SA-kuva-arkistosta tuli viestiä, että tällaisten kuvien julkaisu on hienoa, koska yleensä käytetään yllättävän suppeasti arkiston kuvastoa.