Kohti Vapaalaskuiltamia: Illan elokuvissa tarjolla ison vuoren laskua ja huimia kuvakulmia

Vapaalaskuiltamien elokuvakattauksesta vastaavat tänä vuonna Timelinen This Is My Winter ja Sherpas Cineman All.I.Can.

This Is My Winterissä seurataan vapaalaskun maailmanmestari Xavier de le Ruen talvea. De le Rue on erikoistunut jyrkkiin x-mäkiin, ja elokuvan kautta päästäänkin näkemään otoksia esimerkiksi Chamonix´n kuuluisan Aiguille du Planin laskusta, jonka aikana de le Rue ja laskukumppaninsa Andreas Fransson joutuivat laskeutumaan köysillä kuusi kertaa.

De le Rue kertoo oman leffan taustalla olevan halu näyttää enemmän laskemisen ulkopuolisia asioita.

"Elokuvan ideana on näyttää mitä teimme viime kevättalvena. Tavallisissa laskuleffoissa esitetään yleensä vain ne hullut äärijutut, mutta This Is My Winterissä sain mahdollisuuden kertoa ja näyttää myös mitä niiden suoritusten taustalla ja ympärillä tapahtuu. Oli upeaa päästä viime talvena mukaan kaikenlaisiin erikoisiin (bad ass funky, kuten X. itse sanoo) maastoihin ja pelipaikkoihin. On myös hienoa saada näyttää, millaista niissä paikoissa on."

Yksi yli 160 000 katselukertaa keränneen trailerin huimimmista suorituksista on de le Ruen tykitys alas sinisen jään peittämää kurua. Hänen itsensä mielestä se ei ollut lopulta erityisen vaarallinen suoritus.
"Olihan se pelottavaa, mutta ei niin hurjaa kuin ehkä ulkopuolisen silmin. Jos katsoo leffaa tarkasti, voi huomata, ettei siinä ole isoa riskiä. Laskijan oikealla puolella on toki muutama kivi, mutta laskijan vasen laita oli täysin puhdas. Saihan siitä aikamoiset kicksit, ei sillä!"

Xavier de le Rue ja elokuvan ohjaaja Guido Perrini saapuvat Vapaalaskuiltamiin kertomaan elokuvasta. Elokuva alkaa kello 19.45, Xavierin ja Guidon kanssa jutustellaan noin kello 19.35.

 

 

 

 

All.I.Can haluaa herättää halun vaikuttaa

Whistleriläisen tuotantoyhtiö Sherpas Cineman All.I.Can on ollut monen laskuentusiastin odotuksen kohde jo pitkään. Kaksivuotisen kuvausprojektin ensimmäinen traileri on kerännyt yli 370 000 katsomiskertaa, eikä kakkostrailerikaan näyttänyt huonolta.

Elokuvan nähneenä väitän, että sitä on kannattanut odottaa. Se on upea. All.I.Can alkaa hieman hitaasti, mutta vauhtiin päästyään se rokkaa aivan omissa sfääreissään. Nerokkaat kuvakulmat kertovat tekijöiden uskalluksesta luottaa omaan näkemykseen olennaisesta, ja JP Auclairin kaupunkijibbailuosio osoittaa, kuinka urbaania laskua voidaan kuvata kekseliään tuoreesti, tavanomaiseen verrattuna jopa uskaliaasti. Myös Kye Petersenin tavassa laskea isoja vuoria on aistittavissa nuorekas henkäys uudesta sukupolvesta mäessä.

Elokuvan tuottaja Malcolm Sangster kertoo, että nyt olo on helpottunut ja iloinen.
"On hienoa saada näin pitkä projekti ihmisten ilmoille. Ja vielä hienommalta on tuntunut, kun elokuvaa kutsutaan alaa muuttavaksi ja vuoden parhaaksi laskuleffaksi. Eli tähän mennessä kaikki on mennyt hienosti," Pohjois-Amerikan näytöksiä tiiviillä tahdilla kiertävä Sangster kuvailee.

Hienojen kuvakulmien ja timelapse-kuvauksen käytön lisäksi elokuvan tarkoituksena on saada ihmiset liikkeelle. All I Can, "kaiken mitä voin", voi Sangsterin mukaan ymmärtää ajatuksena siitä, että nyt on toimittava, ja jokainen voi vaikuttaa siihen, millaisessa ympäristössä tulevaisuudessa laskemme.

"Olemme aina halunneet tehdä laskuleffan, jossa on muutakin kuin upeaa laskemista. Tämä elokuva on oikeastaan tutkimuksellinen essee, jonka kautta haluamme osoittaa tietysti intohimomme vuoria ja laskemista kohtaan, mutta myös sen, että meistä vihreät arvot ja eteenpäin ajattelu ovat varsinkin tässä lajissa tärkeitä asioita. Halusimme kohottaa tietoisuutta, luoda keskustelua ja toivottavasti tuottaa syitä muutokselle."

All.I.Can alkaa kello 22.15. Elokuva kestää noin 70 minuuttia.

 

 

 

Kohti Vapaalaskuiltamia -juttusarjassa kerrotaan perjantaina 4.11. Vanhalla ylioppilastalolla järjestettävien juhlien eri osioista.

Vapaalaskuiltamien fb-sivu

Vapaalaskuiltamien tapahtumasivu Relaassa

Huomenna kerromme lisää Suksisalin tarjonnasta.

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=37872.0

Arttu Muukkonen