Kommentti: Vyöryoppia videolta

Lumivyöryreppuja valmistava ABS keräsi paljon katsojia ja herätti huomiota viimeviikkoisella videollaan, jossa espanjalainen vapaalaskija Aymar Navarro jää Pyreneillä suureen laattavyöryyn. Mies pelastuu, eikä lumivyöryrepun apu jää epäselväksi.

Mutta video sai ihastelun ohella osakseen myös kriittisiä kommentteja. Otetaanko videolla turhia riskejä, kun kyseiseen paikkaan on menty heti lumipyryn jälkeen? Ja ihannoidaanko siinä vaaraa, kun dramaattisen musiikin säestämänä varmistetaan, että laukaisukahva on käsillä ja sitten syöksytään seinälle, joka lopulta vyöryy? 

 

Katso video itse ja tee omat johtopäätöksesi.


Vaikutukset ovat varmasti moninaisia. Mutta onneksi laskuvideoiden joukosta löytyy myös toisella tavalla takamaastoturvallisuutta käsitteleviä teoksia. Osa niistä jopa herättää ajatuksia. Ja ajattelu on edellytys sille, että voimme oppia uutta ja toimia vuorilla järkevästi ja turvallisesti.

Katsoin hiljattain amerikkalaisen Snow Guardians -dokumentin. Se kertoo skipatrollereiden työstä, mutta herättää myös ajatuksia vuorilla liikkumisen turvallisuudesta.

 

SnowGuardians Trailer on Vimeo.

 

Dokumentti on kuvattu Montanassa ja se varsin mukavasti - joskin romantisoiden - taustoittaa patrollereiden työtä.

Mukana on muutama näyttävä lumivyöry, mutta muuten leffan lähestymistapa on hyvin toisenlainen kuin yllä esitellyssä airbag-videossa. Leffa ei pyri herättämään ajatuksia toiminnalla, vaan tarinoilla, taustoilla, kokemuksilla ja kohtaloilla.

Joissain kohdissa Snow Guardians jo lähentelee opetusvideota, mutta ei se ole sellainen. Pikemminkin se ansioituu taitojen opettamisen sijaan ajattelun herättäjänä. 

Lumiturvallisuus ja turvallinen liikkuminen takamaastossa ovat niin monitahoisia asioita, että niitä on syytä miettiä monelta eri kantilta. Ja jos (tai kun) jotain tapahtuu, ei pohtimisaikaa enää ole. Ei siis haittaa, vaikka leffan asiat olisivat täysin tuttuja ja vanhan kertausta.

Eikä kertausta ja harjoittelua näissä asioissa voi korostaa liikaa. Se nousee dokumentissakin esiin. Ja se, että kaveri on takamaastossa kaikkein tärkein apu - ja joskus myös ainoa apu.

Yksi skipatrollereista sanoo mielestäni hyvin, että hän ei syyllistä pulaan joutuneita, sillä haavereita sattuu kokeneillekin. Mielestäni onkin tärkeää yrittää ymmärtää ja oppia omista ja muiden kokemuksista syyllistämisen sijaan. Ehkä monen meistä olisikin syytä nöyrtyä ja kertoa omista virheistä, havainnoista ja kokemuksista nykyistä avoimemmin. Niin voisimme lisätä meille rakkaan lajin turvallisuutta yhdessä. 

 

Snow Guardiansin voi vuokrata Vimeosta 9,95 dollarilla vuodeksi.

 

Ajatuksia herättävänä videona voi katsoa myös tämän minidokumentin Roger Strongin loukkaantumisesta lumivyöryssä - ja miehen toipumisesta siitä. Strong esiintyy myös Snow Guardians -dokumentissa. 

Strong from ARC'TERYX on Vimeo.

 

Lue myös tämä Relaan artikkeli: 

Inhimilliset tekijät ja vyöryvaara

Antti Laiho

jariarkko

Niinpä. Tässä on aiheeseen liittyvä kirjoitus Powder-lehdeltä:

http://www.powdermag.com/avalanche-education/op-ed-calling-bullsht/

Kirjoitus on siis hieman samoilla kriittisillä linjoilla. Mutta artikkelin tekee mielenkiintoisimmaksi sitä seuraavat kommentit, jotka kannattaa ehdottomasti lukea. Kommentteja tuli välittömästi niin sekä ABS:n edustajilta, että itse Aymarilta.

Antti Laiho

Kiitos Jari. Linkin takana on kyllä hyviä kommentteja.