Koskimelojien kausi alkoi runsasvetisesti

Tänä vuonna koskimelojat ovat saaneet nauttia vauhdikkaasta kauden aloituksesta, kun vettä on riittänyt reilusti koko maassa.

Talvi oli runsasluminen ja kevät lämpeni myöhään, mikä johti siihen, että lumet sulivat lyhyellä aikavälillä.

"Pohjois-Suomessa on ollut tosi märkää, eli vettä on joissa ollut ihan kauheasti", Eki Ollila Kuusamosta kertoo.

Tulvahuippu Kuusamossa ajoittui toukokuun puolivälin tienoille. Kun kesäaikaan Oulankajoen virtaama jää alle 15 kuutiometriin sekunnissa, oli se toukokuussa noin 350 kuutiometriä sekunnissa. Vettä oli paljon viimevuotista enemmän. Aivan kevään 2010 virtaamiin ei silti ylletty: toissa vuonna lukema nousi yli 400 kuutiometriin sekunnissa!

Kitkajoella Kuusamossa vesi on nyt korkeimmillaan, ja vettä on enemmän kuin vuosiin. Runsas vesimäärä muuttaa koskia. 

"Kosken muodot pyöristyvät ja aallot kasvavat isoiksi, mutta monet stopparit menettävät voimiaan. Ne muuttuvat runsaalla vedellä aalloiksi", Ollila kertoo.

Kuusamon ohella muuallakin pohjoisessa on nautittu kevään vesimassoista. Rovaniemen seudulla Raudanjoella on tänä keväänä ollut huippuiso tulva ja Iijoen Maalismaalla freestyle-melojien Hawa-Ii:nä tunnettu aalto on muodostunut erittäin hyväksi. 

Hawa-Ii on maailmanluokan peliaalto, joka muodostuakseen tarvitsee ison virtaaman, eli paljon vettä, eikä sitä siksi muodostu joka vuosi. 

"Mutta kun aalto toimii, tekijämiehet asuvat siellä koko sen ajan."

 

Koskimelonnassa on paljon yhteistä vapaalaskuun.

"Koskimelojan kevät on väijymistä samaan tapaan kuin vapaalaskijan talvi: ensin seurataan, missä on sopivat olosuhteet, ja sitten ajatetaan autolla pitkiä pätkiä veden perässä", Ollila kertoo.

Koskimelojat aloittivat kautensa Etelä-Suomesta huhtikuussa, kun Vanhankaupunginkoskella Helsingissä järjestettiin suosittu, vuosittainen Icebreak-melontatapahtuma. Kaikki kevättulvat eivät silti ole vielä menneet.

"Ruotsin Lapissa jokien latvat vasta alkavat sulaa ja tunturitulvat ovat vielä tulossa!", Ollila kertoo. 

Tunnelmia Kitkajoelta.
Kitkajoen vesimääristä saa kuvan oheisesta videosta, jossa Eki Ollila laskee Aallokkokosken asiakkaidensa kanssa. Video on kuvattu 1.6.2012. 

 

Geolocation
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40880.0

Antti Laiho