Koti & harrastus: Kitekamat ja elämä karavaanarissa

Mitä tulee mieleen harrastusautosta? Itselleni se on vanha, hieman kolisevalta näyttävä pakettiauto, ehkä transporter tai vastaava menopeli.

Reetta Koskelle se merkitsee kauniisti sisustettua ja hyvin toimivaa asuntoautoa, johon mahtuu vaikka pari kaveriakin nukkumaan. Eikä tule kylmä keskellä yötä, edes talvella.

Tosin “neljän tonnin romu” oli Koskellakin aluksi mielessä, mutta läheltä tuli vinkkiä, että parempi hankkia kerralla kunnollinen. Itse saisit romuasi rakennella, jos sellaisen hankit.
“Ehkä se oli tosiaan fiksu ajatus, ei ole tarvinnut koko ajan korjailla ja lämmöt toimivat.”

Koski on omistanut auton yksin viime kesästä lähtien. Leijasurffausta, koskimelontaa ja maastopyöräilyä harrastavan yrittäjän vapaa-ajan välineet kulkevat takaosan tavaratilassa ja sinne rakennetuilla hyllyillä sujuvasti minne vain auton nokka näyttää.
”Kun matkustan työkeikalle esimerkiksi Poriin, on se samalla kätevästi harrastusmatka. Kutsun usein myös asiakkaitani asuntoautoon palaveriin ja hurautamme mukavaan paikkaan ideoimaan.”


Ikkunasta voi kyttäillä kelejä mukavamminkin kuin teltan absidista. (Kuvat: Arttu Muukkonen)

 

Innostus autoa kohtaan on vain kasvanut. Samalla koti on jäänyt vähäiselle käytölle.
“Juhannuksesta syyskuun loppuun asti olin seitsemän yötä kotona, loput autossa. Vaikka omistaminen ei tee ketään onnelliseksi, on asuntoauton omistaminen sen kyllä tehnyt!”

Koski viihtyy toki kotonakin, mutta hän sanoo nukkuvansa asuntoautossa, tai assassa, kuten kite-piireissä asuntoautoja kutsutaan, vielä paremmin kuin sisällä. 

Koski pitää itseään nykyään karavaanarina. Se on iso muutos.
“Aluksi ajattelin, että olen harrastaja, jolle asuntoauto on välttämättömyys. Mutta nyt on käynyt selväksi, että olen enemmän karavaanari, jolla on jotain harrastuksia.”

Niinpä ideoijana ja oivalluttajana työskentelevä Koski on roudannut työvälineensä ja -vaatteensa autoon. Myös jääkaappi on täydempi autossa kuin kotona. Tai siis siellä nykyisin hiljaisemmassa kodissa. Töiden ohella Koski ehtii harrastamaan paremmin kuin aiemmin, koska harrastusvälineet ovat aina mukana.
“Olin kerran ajamassa Lohtajalle päin, mutta ei siellä tuullutkaan. Ajattelin, että voin mennä matkalla mummolaan Vilppulaan. No, siellä onkin koski, joten menin kajakilla melomaan.”


Kontissa kaikella on paikkansa.

 

Karavaanarimoikkaukset hallussa

Kitepiireissä karavanaareita pidetään hieman juntteina, mutta Koski kokee olevansa osa tien tukoksia. Asuntoautolla ajaessa ei ole enää kiire minnekään.
“Bondaan heti heidän kanssaan. Lisäksi olen opetellut karavaanarimoikkauksia. Aluksi se oli tosi napakka aloitus, pito ja rento laskeutuminen. Tein sitä, mutta nyt käytän peace-merkkiä, joka laskee rennosti diagonaalin suuntaisesti alas.”

Tervehdys koskee koko etupenkkiä. Ei ole vaihtoehtoja, Koski nauraa.
“Velvoitan kaikki kyydissä tulijat moikkaamaan, koska Suomessa kaikki karavaanarit tervehtivät toisiaan. Ja jos on huono päivä, niin hymyilee sitten ainakin sen tervehdyksen ajan.”

Asuntoautolla huristelun ansiosta Koski on alkanut ymmärtää monia asioita. Kuten purkkeja.
“Aiemmin dissasin niitä, jotka sisustavat rasioilla, mutta nyt ymmärrän sen tosi hyvin.”

Kosken auto onkin kuin purkkisisustajan unelma. Erilaisia purkkeja, rasioita ja säilytystiloja on joka puolella. Niitä yhdistää vain yksi tekijä. Kaikki on hankittu reissun päältä kirppareilta ja huoltoasemien krääsäpisteiltä.
“Kesän aikana on kertynyt kaikenlaista. Varmaan jossain vaiheessa pitää vähän karsia.”Hyllyille mahtuu krääsätoreilta löytyneitä rasioita.

 


Käytävä makuuhuoneen puolelle.

Assa jakaantuu neljään osaan. Ohjaamon yläpuolella on työtila surffimaailmankarttoineen, keittiön pöydän ääressä syödään ja takaosan korokkeella odottaa makuuhuone, eli pari patjaa lakanoineen. 

Aiemmin harrastusvälineet, kuten leijat ja märkäpuvut saattoivat olla sisätiloissa, mutta nyt kaikki harrastuksiin liittyvä uppoaa konttiin.  Märkäpuvut ovat puolittainen poikkeus, ne on hyvä kuivata kylpyhuoneessa ilmapuhalluksella.
“Tämä oli aiemmin vähän varastomainen ehkä, mutta nyt on selkeä jako.”

Assassa on Kosken mukaan lukematon määrä hyviä puolia. Asuntoauton kanssa puuhaaminen on vienyt tuulistressin pois. Nyt voi asua rannassa ja odottaa tuulta. Ja samalla voi tehdä töitä. Asuntoautolla pärjää mainiosti myös talvisessa kelissä. Viime keväänä Koski heräsi tosin lumiseen interiööriin, kun Tamokissa helikopteri lähti liikkeelle pöllyttäen kattoluukusta lunta sisään.


Työtiloissa voi katsella maailman surffikarttaa.


Rannalle, mars!

Arvo muualla kuin hinnassa

Asuntoauto maksoi vanhaan pakuun verrattuna toki paljon, mutta harrastukseen liittyvät muutokset vähemmän.
“Rakentelimme takaosaan kontin vararenkaan ehdoilla. Teimme sitä K-Raudan pihassa ja haimme sitä mukaa lisää puutavaraa kun huomasimme, mitä tarvitsemme. Siihen meni ehkä 70 euroa ja pari tuntia aikaa.”

Myös verhot ja lattiamateriaalit on vaihdettu mukavammiksi. Dieseliä tällainen mobiilikoti kuluttaa “helkkaristi”. Kympin satasella on kuulemma hieman optimistinen arvio. Myös parkkitilan löytäminen on välillä varsinkin pääkaupunkiseudulla hankalaa.

Ajaminen sinänsä ei Kosken mielestä vaadi kummoista vihkiytyneisyyttä.
“Kuka tahansa oppii ajamaan tällä. Pitkää perää oppii käsittelemään aika nopeasti. Ja pitää muistaa, että renkaat kääntyvät, mutta perä jatkuu. Ja karavaanariliittoon kannattaa liittyä, sieltä saa tosi hyvät alennukset!”

Tavallisesti joulukuun aikoihin Koski on lähtenyt jonnekin harrastamaan, kun bisnesrintamalla alkaa hiljaisempi sesonki. Nyt haaveissa on ajaa sinne.
“Olen miettinyt, että mikä on arvokkainta elämässä. Mielestäni se on oma aika. Aikaa ja vaivaa säästyy jo siinä, kun ei tarvitse roudata kamoja varastoon ja lähteä erikseen harrastamaan. Olen myös vapautunut aika pitkälti tuulistressistä. Jos ei tuulekaan, otan fillarin tai käyn rullaluistelemassa. Kaikki toimii.“

 

Aiemmin sarjassa julkaistuja:

Koti & harrastus: Ulkovarastosta löytyy itse tehty cave (9.6.2013)
Koti & harrastus: Kajakit ja kiipeilykamat olohuoneessa (6.7.2013)

Koti & harrastus: Himopolkijan pyörähuone (2.8.2013)
Koti & harrastus: Vapaalaskijan puuhamaa (30.8.2013)

 

Koti & harrastus on sarja, jossa vieraillaan eri lajien harrastajien kodeissa tai muissa henkilökohtaisissa tiloissa, joissa oma laji näkyy.

Haluaisitko kertoa omasta varastosta, harrastustilasta tai muusta omaan lajiisi liittyvästä järjestelystä? Ota yhteys arttu at ulko fi. Kiitos!

Artikkelisarja: 

Arttu Muukkonen