Koti & harrastus: Vapaalaskijan puuhamaa

Jokainen erikoisempia lajeja harrastava tietää, että touhu saattaa näyttää ulkopuolisen silmin vähän hassulta. Sen on huomannut myös Pasi Lampinen, joka on virittänyt pihalleen muun muassa pitkän slacklinen.
“Naapurit kyselivät, että miksi teillä ovat nuo puut vedossa, kun eiväthän ne ole olleet vinossakaan missään vaiheessa,” Lampinen naurahtaa.

 

Nuijamaalta, aivan Venäjän rajan tuntumasta Kaakkois-Suomessa, löytyy energisen vapaalaskijan treenikeskus. Rivitalon päädyssä pihanurmea koristaa jykevä trampoliini, pitkä slackline-tasapainoiluliina, voimistelurenkaat ja paksut köydet.

Kahvakuulat koristavat aitaa, tasapainolauta täydentää treenialueen. Seinää vasten nojailee maastopyörä. Pari koiraa kirmailee ympäri pihaa.

 

Lampinen muutti Nuijamaalle puolisonsa kanssa kymmenisen vuotta sitten, kun rajavartijan työ kutsui. Kun pihalla kerran oli tilaa, alkoi sinne kerääntyä treenivälineitä.
Itsensä haastaminen kiinnostaa niin laskemisessa kuin muussakin harjoittelussa. On mukava huomata, kun saa jonkin tempun onnistumaan. Meillä on yhden kaverin kanssa sellainen tavoite, että vielä pitäisi suksilla saada tuplavoltti taaksepäin pyörimään. Voltteja pitää sen eteen kyllä hyppiä.”


Ja tietysti Lampinen on lähdössä Nurmekseen treenaamaan veteen heti haastattelua seuraavana päivänä.
Vielä ei ole lumelle heitetty, mutta veteen menee. Tupla vaatii hyvät olosuhteet, ihan jäälle ei viitsi tällä iällä enää kokeilla."


Yhtenä inspiraation lähteenä 34-vuotias koiranohjaaja pitää Jan-Erik “Blumi” Blombergia, joka ei myöskään ole enää kaksikymppinen kolli, mutta voltit pyörivät silti.
Blumi on kyllä hyvä inspiraation lähde, oltiin joskus samaan aikaan treenaamassa Nusessa. Blumista näkee, että voi sen tuplan vielä pyöritellä, jos vaan haluaa.”Roikkumisvälineet esittelykäytössä. Kuva: Arttu Muukkonen


Askel kerrallaan pidemmälle

Mutta ei tuplavoltti ole ainoa syy rakennella pihalle treenikeskusta. Töissä hyvä fyysinen kunto on eduksi. Nuijamaan rauhasta on puolen tunnin ajomatka Lappeenrantaan, joten nyt kotoa ei tarvitse lähteä punttitreenin takia kaupungin valoihin. Ja jo aiemmin mainittu itsensä haastaminen lajissa kuin lajissa kiinnostaa.
Slacklinen hankin, kun katsoin Youtubesta, että tuota on pakko kokeilla. Aloitin lyhyestä välistä ja harjanvarsi apuvälineenä.”


Nyt Lampinen taikoo pisimmälle mahdolliselle välille kiristetyllä slacklinella askelkyykkyjä, pieniä hyppyjä ja satakasikymppisiä perustreeninä.
Slacklinessa ja näissä muissakin vehkeissä kiinnostaa itsensä voittaminen. Siitä saa samanlaisia viboja kuin laskemisesta. En niinkään treenaa jonkin tavoitteen vuoksi, vaan ihan itseäni varten.”


Koska energiaa Lampisella riittää, toimii Kaakkois-Suomessa nykyään laskuseurakin, Mylläri Snow Club. Lampinen perusti sen kollegansa ja reissukaverinsa Antti Heinosen kanssa, kun kysyntää ja lupaavia junioreita tuntui pyörivän seudulla toinen toisensa perään. Myllymäessä toimiva seura järjestää toimintaa ja treenejä junioreille ja vähän vanhemmillekin laskijoille.

Seuran kautta Myllymäen suorituspaikkoja on kehitetty yhteistyössä keskuksen kanssa hyvään suuntaan. Parina talvena on järjestetty myös slopestyle-kisat.
"Aluksi varmaan osasimme opettaa jotain nuoremmille, mutta nykyään se menee toisin päin, ne opettavat meitä. Muutenkin seurassa on hiljalleen tapahtumassa sukupolvenvaihdos, me vanhemmat voimme jäädä vähän enemmän taustatueksi."

 

Seuran kautta sai alkunsa myös idea trampoliinitreenisuksista. Toiminnan miehinä herrat ottivat vanhat rullaluistimet, kiskot irti, kaupasta paksua muovia ja tadaa, sukset olivat valmiit.
“Niillä sai treenattua gräbejä hyvin, mutta pomppuvoima vähän katosi. Rockerit niistä tulivat vahingossa, varmaan taipuisa materiaali ja trampoliini tekivät sen yhdessä.”Trampoliinitreenisukset. Kuva: Arttu Muukkonen


Edullista treeniä

Puuhamaan rakentaminen on ollut edullista. Kallein investointi oli Jump King -trampolini, joka maksoi useamman satasen. Toimittajankin testaama trampa on kestävää tekoa, eikä aikuistakaan pelota siinä hyppiä. Se lienee myös kylän parhaiten vartioitu trampoliini.
Rajavartiolaitoksella tyäkaverit käyvät partiokierroksillaan aika usein ajamassa meidän ohi ja katsomassa, että onko Lampinen heittämässä taas voltteja.”


Slackline maksoi noin 50-60 euroa. Puuhamaan uusin osa, eli roikkumisvälineet, löytyivät nekin edullisesti. Voimistelurenkaat maksoivat noin 50 euroa, rautatanko ja muut tilpehöörit on “haalittu mistä lie”.

 

Crossfit-harrastajienkin käyttämä köysi löytyi Puuilo-sekatavaranikkarointikaupasta.
“Katselin vähän netistä, että paljon köydet maksavat. Jos siinä olisi lukenut Fitness Rope, olisi hinta ollut 150 euroa, mutta nyt paksun köyden sai ehkä viidelläkympillä senkin.”


Puuhamaan tulevaisuuden suunnitelmista Lampisella ei ole vielä sen tarkempia visioita. Nyt eri lajeja sekoittamalla saa hyvin tunnin treenin milloin haluaa. Pihalla puuhailu on myös tavallista salitreeniä kiinnostavampaa.
Oma piha ja talo olisi joskus kiva hankkia, katsotaan mitä sinne sitten keksisi.”


Aiemmin sarjassa julkaistuja:

Koti & harrastus: Ulkovarastosta löytyy itse tehty cave (9.6.2013)
Koti & harrastus: Kajakit ja kiipeilykamat olohuoneessa (6.7.2013)

Koti & harrastus: Himopolkijan pyörähuone (2.8.2013)


Koti & harrastus on sarja, jossa vieraillaan eri lajien harrastajien kodeissa tai muissa henkilökohtaisissa tiloissa, joissa oma laji näkyy.

Haluaisitko kertoa omasta varastosta, harrastustilasta tai muusta omaan lajiisi liittyvästä järjestelystä? Ota yhteys arttu at ulko fi. Kiitos!
Geolocation
Artikkelisarja: 

Arttu Muukkonen

Arttu Muukkonen

Tässä muuten hra Lampisen loistava kooste kesän touhuilusta. Mahtava meininki!

http://vimeo.com/81588377