Kunkun fillarivinkki: Jarrupalojen vaihto

Kesällä tamperelainen pyöräilyaktiivi ja Bike King -pyöräkaupan kauppias Jani Vesikko antoi vinkkejä levyjarrujen säätöön, renkaanvaihtoon ja takavaihtajan säätöön. Nyt vuorossa on levyjarrun jarrupalojen vaihto.

Syksyisillä kurakeleillä jarrupalat kuluvat aivan toisella tavalla kuin kuivalla kesäsäällä. Paloja ei kannata ajaa aivan loppuun. Jos palan kulutuspinta loppuu ja jarrupalan "runko" hankaa levyyn, on levykin pilalla. Onneksi jarrupalojen vaihto on helppo operaatio.

Jokainen jarrumerkki on hieman erilainen, mutta yhtäläisyyksiäkin palojen vaihdossa on. Tässä esimerkkitapauksessa palat vaihdetaan Avid Elixir -jarruihin.

Paloja vaihtaessa on tärkeää huolehtia puhtaudesta. Älä sotke uusia paloja esimerkiksi ketjuöljyyn.

 

Jarrupalojen vaihto Avidin jarruihin aloitetaan irrottamalla rengas. Sen jälkeen voidaan suurella, litteällä ruuvimeisselillä painaa jarrun männät kokonaan sisään. Männät mukautuvat palojen kulumiseen ja, jos mäntiä ei paina takaisinpäin, jää uusien palojen väliin liian vähän tilaa. 

Paina molempia paloja vuorotellen rauhallisesti. Tässä vaiheessa vanhat palat suojaavat mäntiä, eikä toisaalta haittaa, jos kuluneet palat saavat vähän osumaa. Älä tee tätä työvaihetta uusilla paloilla.

 

Jotta vanhat palat saadaan pois, pitää jarrupalojen lukituspultti avata. Huomaa, että pultissa on toisessa päässä lukkoprikka. Ota se ensin irti ja pistä visusti talteen. Vasta sitten saat pultin avattua.

 

Kun palojen lukituspultti on irrotettu, nosta palat yläkautta pois paikaltaan.

 

Uusien palojen asennus käy samaa tapaan kuin vanhojen poisto: aseta jousi palojen väliin, purista paloja hieman yhteen ja sujauta paketti paikoilleen.

 

Lukitse palat takaisin paikalleen lukituspultilla ja asenna lukkoprikka pultin päähän. Ja – voilá – se on siinä!

Asenna lopuksi rengas takaisin paikoilleen. Muutaman napakan jarrutuksen jälkeen palat alkavat pitää normaalisti. Napakat jarrutukset ovat jarrupalojen sisäänajossa tehokkaampia kuin pitkä, laahaava jarrutus.

Mikäli jarrupalat hankaavat levyyn, voit palata Kunkun laahaavia jarruja käsitelleeseen vinkkiin

 

  • Tarvittavat työkalut: kuusiokoloavainsetti ja suuri, litteä ruuvimeisseli
  • Aika: max 10 minuuttia
  • Vaikeus: varsin yksinkertainen

 

Tutustu myös muihin huoltovinkkeihin

 

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=41767.0

Antti Laiho