Kunkun fillarivinkki: takavaihtajan säätö

Kunkun fillarivinkki -juttusarjan tämänviikkoisessa osassa tamperelainen pyöräilyaktiivi ja Bike King -pyöräkaupan kauppias Jani Vesikko antaa vinkkejä takavaihtajan säätöön. 

Juttusarjassa lähdetään liikkeelle perusteista. Myöhemmin kesällä syvennytään haastavampiin huolto- ja säätötöihin. Viime viikolla Jani opasti renkaanvaihtoon ja ensi viikolla ihmetellään laahaavia levyjarruja. Tällaiset perushuollot kuuluvat jokaisen pyöräilijän kansalaistaitoihin. 

Takavaihtajan toiminnan kannalta on olennaista, että ketju ja rattaat ovat puhtaat ja ketju kevyesti öljytty. Pyörän voimansiirron puhdistus onnistuu helpoimmin pesemällä ketjun ja rattaat lämpimällä vedellä, astianpesuaineella ja tiskiharjalla. Astianpesuaine poistaa hyvin rasvaa.

Kun ketju on pesty, on se syytä öljytä kevyesti. Älä käytä moottoripyörän ketjuihin tarkoitettua, tahmeaa sprayöljyä, sillä siihen tarttuu myös roskat. Polkupyörän ketjuöljyn ei tarvitse olla tahmeaa, toisin kuin moottoripyörässä, jossa ketjun vauhti on aivan toinen. Hyvin huollettu ketju on notkea ja mahdollistaa vaihteiden sulavan toiminnan.

 

Takavaihtajassa on neljä säätöä: vaijerin kireys ja rajoittimet ylös ja alas sekä vaihtajan etäisyys rattaista. Yleensä säätötarve koskee vain vaijerin kireyttä.

 

Ylin, yksinäinen ruuvi vaihtajan takana säätää takavaihtajan ylimmän rissan ja takarattaiden välistä etäisyyttä. Ketjun ollessa suurimmalla takarattaalla ei vaihtajan rissa saa olla kiinni takarattaassa. Väliä tulisi olla muutama millimetri. Esimerkiksi Sram ohjeistaa sopivaksi väliksi 6 mm. Tähän ruuviin tosin tarvitsee harvemmin koskea.

 

Takavaihtajan takana olevat kaksi ruuvia rajoittavat vaihtajan liikerataa sivusuunnassa. Ne siis huolehtivat, että vaihtaja menee tarpeeksi pitkälle siirtääkseen ketjun laitimmaisille takarattaille, mutta eivät kuitenkaan päästä ketjua takapakan sisä- tai ulkopuolelle.

Ylempi ruuveista rajoittaa vaihtajan liikerataa ulospäin, eli pienimmälle rattaalle. Alempi ruuveista vastaavasti rajoittaa liikettä toiseen suuntaan, sisäänpäin, eli isoimmalle takarattaalle. Ruuveja kiristämällä liikerata pienenee ja avaamalla vaihtaja voi liikkua pidemmälle. 

Liikeratoja säätäessä ei kannata käyttää vaihdevipua lainakaan. Vaihtaaksesi suurimmalle rattaalle vedä vain kädellä vaijerista. Silloin takavaihtaja liikkuu niin pitkälle kuin se pääsee.

 

Takavaihtajan liikerata säädetään niin, että yläpäässä (alempi ruuvi) vaihtajan rissa on takaa katsottuna samalla linjalla suurimman takarattaan kanssa. Alapäässä (ylempi ruuvi) rissa tulee hieman rattaan linjasta ulospäin.

 

Kun vaihtajan liikerata on säädetty oikeaksi, hienosäädetään vaihteet kohdilleen vaijerin kireyttä muuttamalla. Ota ensin vaijerista löysät pois: napsuttele vaihdevivusta vaihteet raskaimmalle vaihteelle (pienimmälle takarattaalla), avaa takavaihtajasta vaijerin lukitseva kuusiokoloruuvi ja vedä vaijerista löysät pois. Kiristä ruuvi. Kun vaijerissa ei ole löysää, alkaa takavaihtaja liikkua heti, kun vaihdevivusta vaihtaa vaihdetta.

 

Lopuksi tehdään hienosäätö vaijerin kireyteen. Sillä varmistetaan, että painettaessa vaihdevivusta kerran myös ketju todella siirtyy yhden pykälän takarattailla. Jos takavaihtajassa ei ole säätöä vaijerin kireydelle, löytyy säätö vaijerin toisesta päästä, vaihdevivusta.

Vaihda ketju pienimmälle rattaalle. Napsauta vaihdevivusta yhden kerran. Ketjun pitäisi nousta seuraavalle takarattaalle. Jos mitään ei tapahdu, kiristä vaijeria hieman takavaihtajan säätöruuvista. Kiristäminen tapahtuu kiertämällä säätöruuvia vastapäivään. Kiristä vaijeria, kunnes ketju alkaa jo ottaa kiinni kolmanteen takarattaaseen (kuuntele ääntä). Käännä sitten säätöruuvia hieman takaisinpäin. Ääni katoaa ja olet varsin lähellä oikeaa säätöä.  

Jos ketju vaihdettaessa kiipeää pari pykälää, löystytä vaijeria (eli kierrä säätöä myötäpäivään).

Napsuttele vaihteita edes takaisin. Mikäli ketju liikkuu sulavasti toivomaasi suuntaan, alkaa homma olla kunnossa. Huonosti kiipeävä ketju tarkoittaa liian löysää vaijeria. Liian laiskasti alaspäin, raskaammalle vaihteelle tippuva ketju taas on merkki liian kireästä vaijerista.

Vaihteiden toimintaan vaikuttavat säätöjen ohella ketjun, rattaiden ja vaijerin kunto. Mikäli ne eivät ole iskussa ja liiku sulavasti, ei pelkkä säätäminen tuo toivottua tulosta. Myös vääntynyt vaihtajankorvake haittaa vaihteiden sulavaa toimintaa.

 

Huom! Markkinoilla on myös Rapid Rise -vaihtajia, joissa takavaihtajan jousen kireys toimii päin vastaiseen suuntaan kuin edellä on esitetty. Niissä vaijerin ollessa löysimmillään (tai kokonaan irti) vaihtaja vaihtaa suurimmalle takarattaalle. Niissä siis vaijerin kiristäminen vaikuttaa päinvastoin kuin näissä ohjeissa.


  • Tarvittavat työkalut: kuusiokoloavainsetti, ristipääruuvimeisseli
  • Aika: 10 minuuttia
  • Vaikeus: helposta kohtalaiseen


Katso myös muut huoltovinkit!

 

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=41124.0

Antti Laiho

albert sa

Moro! Mikä voisi olla vikana kun Trekin maastopyörässäni kun laittaa takaa kolmosvaihteen päälle niin takavaihtajan korvake ottaa pinnaan kiinni. Voimansiirtona Sram X.4 3x8

Samu Koski
Käyttäjän Samu Koski kuva

Liikeradan yläpään rajoitin on löysällä tai koko vaihtajan kiinnitys taipunut. Rajoitinruuvien toiminta selviää naksuttelemalla vaihtaja ääriasentoon ja kokeilemalla kumpi kahdesta vierekkäisestä ruuvista siirtää vaihtajaa haluttuun suuntaan. Ruuvin kiinni ruuvaaminen rajoittaa liikerataa pienemmäksi.
Jos rissoja kannatteleva häkki on takaa katsottuna selkeästi kallellaan pinnoja kohti, on todennäköisesti joku kohta kiinnityksestä taipunut tai löysällä. Kiristä, tarkista, säädä, toista, etsi vaurioita, vaihda tarvittaessa, aja.