Kuumaa juomaa kannattaa juoda helteelläkin

Ulkoilija tarvitsee runsaasti juotavaa kesäretkillään. Järvistä ja puroista löytyisi vettä juotavaksi, mutta valitettavasti se ei ole juomakelpoista.

Yleisin menetelmä luonnonveden puhdistamiseen juomakelpoiseksi on keittäminen. Keittäminen ei kuitenkaan ole janoiselle ulkoilijalle nopea reitti onneen. Keitetty vesi on nimittäin erittäin kuumaa ja se myös pysyy pitkään kuumana. Alle litrakin keitettyä vettä vaatii kesällä yli puoli tuntia jäähtyäkseen 30 asteiseksi.

Suomalaiset taas ovat tottuneet juomaan kesällä viileitä janojuomia. Viileä juotava ei kuitenkaan ole nestetankkauksessa ollenkaan lämmintä juotavaa parempi vaihtoehto. Kylmä juotava saattaa jopa sotkea elimistöä ja lämmin juotava taas olisi helpommin ja tehokkaammin elimistön käytettävissä.

Monessa kuumassa maassa lämpimiä juomia juodaankin enemmän hellekeleillä. Erityisesti teejuomat ovat suosittuja juomia kuumissa Arabimaissa ja Aasiassa.

Suomalaisen ulkoilijan kannattaakin ottaa oppia lämpimistä kaukomaista. Järvi- tai puroveden nopea keittäminen ja herkullisen lämpimän juoman valmistaminen takaa nopean ja maukkaan nesteytyksen. Kokosimmekin tietoa ja vinkkejä kuumien juomien nauttimiseen hellesäällä ulkoiltaessa.
 

Teetä Himalajan juurelta

Relaan Artturi Kröger on tunnettu Nepalin ja Intian trekkaaja sekä vuorikiipeilijä. Matkoillaan hän on perehtynyt myös Himalajan alueen juomatottumuksiin.

Esimerkiksi sherpat nauttivat paljon mustaa teetä. Tiibetin puolella taas nautitaan valkoista, rasvaista jakinvoiteetä – varsinainen energiapommi. Mongoliassa taas pidetään töppöset heilumassa valkoisen, suolaisen teen avulla.

Yksi Artturin mieleen jääneistä lempiresepteistä on Nepalilainen tee.

Nepalilaisen teen aineet:
1 kpl kanelitankoa
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
10 dl vettä
6 tl teetä
3 dl kevytmaitoa

Kotimaan vaelluksilla maito on nepalilaiseen teehenkin valmistettava maitojauheesta. Kröger suosittelee kuitenkin joskus kokeilemaan juoman valmistamista jakinmaidosta.


Tee on Himalajan alueella tärkeä osa kulttuuria. Kuva Artturi Kröger.
 

Kahvia janojuomaksi

Kahvi on suomalaisille tuttua, mutta kesäisenä retkipäivänä ulkoilijat nauttivat kahvia jopa vähemmän kuin talvikaudella työpäivien aikana. Täällä kahvia ei pidetä janojuomana. Sen sanotaankin jopa kuivattavan janoista juojaansa.

Mandala Travel -matkatoimiston Juha Viitala on suunnitellut useiden retkiseurueiden vuoristovaelluksia ja vuorikiipeilymatkoja. Niillä vaeltajien ja kiipeilijöiden nestetasapainoon on suhtauduttava vakavasti. Juha tunnetaan myös hyvän kahvin ystävänä. Varmistimmekin Juhalta kahvin soveltuvuuden juotavaksi ulkoilureissuilla.

Itse uskaltaisin nauttia ja tarjota kahvia ihan juotavana nesteenäkin. Kahvin nestettä poistava diureettinen vaikutus ei ole aivan niin suuri kuin Suomessa yleisesti uskotellaan”, Viitala lohduttaa kovia kahvinjuojia.

Joidenkin tutkimusten mukaan kahvia voisi juoda jopa suoraan vedenkin korvikkeena ilman nestetasapainon järkkymistä. Toisten mielestä taas kahvin lisäksi olisi aina nautittava hieman muitakin nesteitä tai kahvi olisi juotava laimeana juomasekoituksena.

Kahvin diureettisuus riippuu kahvin kofeiinimäärästä. Vähän kofeiinia sisältävä kahvi toimii paremmin janojuomana ja sitä voi muutenkin juoda paljon ilman sivuvaikutuksia.

Perinteisistä kahvilaaduista arabica sisältää muita kahvilajeja vähemmän kofeiinia. Kallista arabicaa pidetään muutenkin laadukkaampana. Pehmeän makuisena se sopii esimerkiksi halvempaa robustaa paremmin moniin kahvijuomiin.

Kaupoista saa nykyään myös hyviä kofeiinittomia kahveja. Ulkoilija voi siis käyttää janojuomaksi sopivaan kahviinsa kofeiinitonta kahvia tai tehdä reissua varten jauhesekoituksen kofeiinittomasta kahvista ja hyvästä arabicasta. Esimerkiksi 50/50-sekoitus takaa kahvin olevan varmasti vähäkofeiinista janojuomana runsaasti juotavaksi, mutta silti riittävästi kofeiinia sisältävää estääkseen kovaltakin kofeiininarkomaanilta päänsäryt ja piristääkseen hieman.


Oma jauhesekoitus takaa herkullisen maun ja toimivan janojuoman. Kuva Arttu Muukkonen.
 

Maitoa ulkoilijan ei yleensä kannata kantaa mukanaan edes kahvijuomia varten. Kahvin seassa voi kuitenkin käyttää maitojauhetta. Kuumaan veteen maitojauhekin sekoaa melko helposti.

Maitojauheesta valmistettu café latte on monille tuttua myrkkyä esimerkiksi työpaikkojen kahviautomaateista. Raikkaassa ulkoilmassa sekin voisi poikkeuksellisesti maistua, mutta kannattaa kuitenkin harkita maitojauheeseen tehdyn kahvijuoman lisämaustamista. Ainakin sokeria on suositeltava käyttää koska ulkona energiaakin kuluu enemmän kuin konttorilla tai kotona. Kahviin sopivat lisäksi mausteina esimerkiksi kaneli, kaardemumma ja inkivääri. Myös chiliä kannattaa varovasti kokeilla.

Iso herkkulatte janoiselle ulkoilijalle

Aineet:
1,5 dl kahvia laadukkaan arabican ja kofeiinittoman kahvin 50/50-sekoituksesta
2,5 dl maitojauhemaitoa (0,5 grammaa maitojauhetta)
Reilu teelusikallinen sokeria
Oman maun mukaan kanelia ja kaardemummaa

Valmistus:
Keitä huolellisesti noin 4 dl vettä
Sekoita kahvi keitetystä vedestä mukiin
Sekoita maitojauhemaito keitetystä vedestä esim. keitinestiaan
Lisää mausteet ja sekoita hyvin
 

Maustettuna kaakaokin toimii hellejuomana

Muita lämpimistä juomista mehu ja kaakao kuuluvat Suomessa selvimmin talveen. Kaakaota nautitaan täällä talvisesongilla moninkertaisia määriä kesäsesonkiin verrattuna.

Kuuma mehu toimisi kesällä samalla tavalla kuin talvellakin. Varsinaista herkkua se ei koskaan ole, mutta ajaa asiansa.

Kuuma kaakao taas saattaa vaatia kesälle hieman lisämaustamista talveen verrattuna. Pelkän kaakaon makuisena tai minttuliköörillä terästettynäkin se maistuisi lämpimässä auringonpaisteessa aivan liikaa talvelta. Kaakaon maustamiseen heiman pirtsakammaksi sopivat kuitenkin yllättävän hyvin talviselta kuulostavat mausteet kuten kaneli ja vanilija. Niitä kannattaa auttaa hieman chilillä.

Mausteinen kaakao

Aineet:
1/4 vanilijatanko avattuna per annos
1/2 kanelitanko per annos
1/4 hienonnetusta punaisesta chilistä

Valmistus:
Lisää mausteet kiehuvaan kaakolle varattuun veteen
Anna veden maustua 15 minuuttia
Lisää valmiskaakaojauhe pussin tai paketin ohjeen mukaan
Sekoita hyvin
 

Maukkaita ja kuumia kesäulkoiluja kaikille. Muistakaa jakaa myös omat suosikkireseptinne kuumille kesälläkin toimiville janojuomille.
 

Lue myös: Vettä juomakelpoiseksi puhdistamalla ulkoilet vapaammin

Markku Jussila

kilpuri

Hyviä vinkkejä! Mutta myös kuumista mehuista löytyy maukkaita vaihtoehtoja vaikkei perinteinen viinimarjamehu maittaisikaan.

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Laittakaa vaan kuumalla ilmalla toimivat mehuvinkitkin jakoon.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------

Relaa
Käyttäjän Relaa kuva

Lukijakuva kertoo että tiibetiläisen voiteen makuun pääsee helposti Helsingissäkin:

Voiteetä tarjoilee kuulemma herkullisten tiibetiläisten ruokien ohella kesäinen popup-ravintola Hakaniemen Tokoinrannassa.

---------------------------------------
Elämä on ulkona. Relaa netissä.
---------------------------------------