Kysy tietäjältä: Auttaako burana ehkäisemään vuoristotautia?

"Vuoristotaudin (Acute Mountain Sickness, AMS) diagnoosi perustuu päänsärkyyn sekä johonkin muuhun tai joihinkin muihin Lake Louisen kongressissa 1992 määritellyistä oireista. On odotettavissa, että kaikki päänsärkyä poistavat lääkkeet vähentävät diagnosoitua vuoristotautia, joka muutenkin menisi ohitse muutamien akklimatisoitumispäivien jälkeen. Perinteinen alppiaamiainenhan on iät ja ajat ollut kuppi teetä, pari keksiä ja aspirintabletti...

Tämän tyyppinen lääkitys ei kuitenkaan vaikuta patofysiologiseen prosessiin oireen taustalla eli hapenpuutteeseen. Keuhkoödeema tai aivoödeema voivat kehittyä AMS-oireiden edetessä kyseisistä lääkkeistä huolimatta.

Nykyisin puhutaan myös high altitude headachesta, korkean ilmanalan pääsärystä. Sitä pidettiin aiemmin normaalina sopeutumisreaktiona mutta nykyään siis omana korkeanpaikan tautinaan. Siihen Burana ja sen vaikuttava aine ibuprofeiini auttaa kyllä. Burana kuten muutkin anti-inflammatoriset särkylääkkeet (NSAID) saattavat ärsyttää vatsaa. Stressaavissa olosuhteissa ne saattavat tuottaa jopa mahahaavan, joten pidän parasetamolia turvallisimpana vaihtoehtona. Ei Buranakaan huono ole, sillä sen mahaa ärsyttävä ominaisuus on NSAID-lääkkeistä vähäisimmästä päästä."

 

Lääkäri Heikki Karinen on tutkinut vuoristotautia sekä kehon sopeutumista äärimmäisiin olosuhteisiin. Hän on myös osallistunut lukuisiin vuorikiipeilyretkikuntiin, esimerkiksi kahdesti Mt. Everestille.

Artikkelisarja: 
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=40674.0

Artturi Kröger