Kysy tietäjältä: Miksi Suomessa tuntuu syksyllä satavan niin paljon?

Kyllä syksyllä sataakin paljon, mutta sademäärissä mitattuna eniten vettä tulee silti heinä-elokuussa.

Kaikkein kuivinta on puolestaan maalis-huhtikuussa, eikä toukokuukaan kovin sateinen ole.

Millit kertovat kuitenkin vain osan totuudesta. Kesän kuumimpaan aikaan sateet ovat nimittäin luonteeltaan pääosin kuuroluonteisia, ja varsinkin helteillä myös hyvin rankkoja. Eli vettä kertyy sademittariin helposti isoja määriä, vaikka ukkoskuuro kestää vain muutamia minuutteja. Usein nuo kuurot lisäksi painottuvat iltapäivään, jolloin tuntuu helposti että ison osan aikaa päivästä on komea keli.

Alkukesästä sataa eniten Järvi-Suomessa, loppukesällä rannikoilla, jossa sademäärät nousevat korkeimmiksi lämpimän meren ansiosta.

Syksyllä sateet sen sijaan ovat usein Atlantilta tulevien matalapaineiden tuomia rintamasateita sekä kylmässä ja epävakaassa ilmamassassa aika herkästi syntyvien kuurojen aiheuttamia. Ne kestävät usein ajallisesti pidempään kuin tyypilliset kesäsateet, mutta sademäärät jäävät silti pienemmiksi. Ehkä juuri siksi meistä ulkoilun harrastajista tuntuu, että aina sataa, eikä koskaan pääse ulos puuhastelemaan.

Sateisen syksyn fiilistä mahdollisesti lisää vielä se, että eniten syyssadetta kertyy Suomenlahden rannikolla, tarkemmin 0-40 kilometriä rantaviivasta. Jossa myös asuu paljon ulkoilijoita ja moni harrastuspaikoista sijaitsee. Heti kun meri jäätyy, sademäärät laskevat rannikoilla dramaattisesti.

Mikko Routala

"Mikko Routala on Nelosen sään meteorologi ja kokenut kiipeilijä sekä alamäkihiihtäjä. Hänen lempisää on puolipilvinen, 21 astetta ja heikkotuulinen kesäpäivä Suomessa. Toinen lemppari on maaliskuun lopun aurinkoinen, lumisateen jälkeinen pakkaspäivä Aostan laaksossa. 


Artikkelisarja: 
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/index.php?topic=37327.0
Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä