Kysy tietäjältä: Milloin talvi alkaa?

Meteorologin näkökulmasta talvi ja sen alku määritellään lämpötilan ja lumipeitteen mukaan. Tavan tallaajan talvi sen sijaan voi alkaa vaikkapa kun kalenterissa päästään tietyn päivän kohdalle, yleensä marraskuun alkuun. Tilastonikkari Ilmatieteenlaitoksella määrittelee kolme kuukautta kestävän talven alkavan joulukuussa ja jatkuvan helmikuulle, jonka jälkeen alkaa sitten kevät. 

Meteorologit puhuvat termisestä talvesta, eli ajasta, jona vuorokauden keskilämpötila pysyy nollan alapuolella. Terminen talvi ei kuitenkaan ala ensimmäisten yöpakkasten tultua, vaan vaatii pidemmän, noin viikon mittaisen pakkasjakson. Maan etelä- ja länsiosien talviin kuuluvat myös pitkätkin leudon sään jaksot, kun Atlantilta lauhaa suojasäätä tuovat matalapaineet. Silloin on yleensä pilvistä, sataa vettä tai räntää ja tuulee kovaa. Silti tällaiset jaksot eivät keskeytä termistä talvea, kun se on jo päässyt vauhtiin. Talvi loppuu vasta kun elohopea kiipeää kevätpuolella pysyvästi vuorokauden keskilämpötilassa mitattuna nollan yläpuolelle.

Lumipeite on pakkasen lisäksi varma talven tunnusmerkki. Ammattikielessä tehdään ero ensilumen ja pysyvän lumen välillä. Pysyvällä lumipeitteellä tarkoitetaan talven pisintä jaksoa, jolloin lunta on maassa yhtäjaksoisesti vähintään 1 cm. Pysyvä lumi vaatii yleensä termisen talven jo alkaneen, eli maan jäätymisen tai ainakin jäähtymisen. Tilastollisesti pysyvä lumi tuleekin noin kaksi viikkoa termisen talven alun jälkeen. 

Varhaisin termisen talven alkupäivämäärä on Lapissa ollut 15. syyskuuta vuonna 1968. Myöhäisimmillään termisen talven alkaminen on Lapissakin venynyt joulukuun alkuun.

Maan keskivaiheilla terminen talvi on varhaisimmillaan alkanut jo ennen lokakuun puoliväliä. Myöhäisimmillään se alkanut vasta joulukuun puolivälissä, rannikolla myöhemminkin.

Etelä-Suomessa varhaisimmillaan talvi on alkanut lokakuun puolivälissä, mutta joskus talven alku on venynyt vuoden vaihteen ylikin. Talvena 2007–2008 kunnon pakkasjakso tuli vasta maaliskuulla, joten tuo talvi jäi aika torsoksi – kuten moni muistaakin.

Ensimmäiset lumisateet satelevat tunturien huipuille jo varhain, tavallisesti elo-syyskuussa. Aivan etelässä aikaisin ensilumi on satanut maahan lokakuun alkupäivinä.

Etelän rannikkoseudulla pysyvä lumi saadaan vasta joulun aikaan, keskiosassa maata marraskuun lopulla ja Lapissa loka-marraskuun vaihteessa. 

Mikko Routala

Mikko Routala on Nelosen sään meteorologi ja kokenut kiipeilijä sekä alamäkihiihtäjä. Hänen lempisää on puolipilvinen, 21 astetta ja heikkotuulinen kesäpäivä Suomessa. Toinen lemppari on maaliskuun lopun aurinkoinen, lumisateen jälkeinen pakkaspäivä Aostan laaksossa.

Artikkelisarja: 
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=37637.0
Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä