Kysy tietäjältä: Miten rinteen jyrkkyyttä voi arvioida?

Rinteen jyrkkyyden silmämääräinen arviointi ilman harjaantumista on aika vaikeaa. Kokeneempikin tekee helposti viiden asteen virheen – tai jos on vaikka kuinkakin kokenut, mutta amerikkalainen, niin 1-205 asteen virhekään ei ole mahdoton. Voi myös olla, että meille ei vain ole kerrottu amerikkalaisesta ympyrästä, jossa on reilusti yli 400 astetta 360 asteen sijaan.

Lifelink_slopemeterRinnejyrkkyyden saa parhaiten selville mittaamalla. Sen voi helposti tehdä inklinometri-nimisellä vehkeellä, joka on siis kaltevuusmittari. Rinteen profiilin jyrkkyyden voi myös laskea kartalta.

Inklinometrin käyttäminen on helppoa ja nopeaa. Sillä saa varman tuloksen paikan päällä, mikä edesauttaa silmämääräisen arvion kehittymistä. Kartasta jyrkkyyden laskemisen isoin etu on se, että sen voi tehdä turvallisesti kotisohvalla.

Jyrkkyyden arviointiin on kehitetty myös erilaisia kikkoja, joissa tyypillisesti käytetään välineinä sauvoja.

Jyrkkyyden tarkka arviointikyky on hyödyllinen – ja välttämätönkin – perustaito lumisilla vuorilla liikkujille, olipa sitten laskija, kiipeilijä tai vaikka moottorikelkkailija. Jos ei osaa arvioida rinteen jyrkkyyttä, on aika vaikeaa myöskään tietää, onko kyseinen rinne vyöryaltis vai ei.

Jarkko-Juhani Henttonen

Lumilautailija Jarkko-Juhani Henttonen on vapaalaskun pioneeri, joka on edistänyt ja kehittänyt lajia niin laskijana, kouluttajana, oppaana, tapahtumajärjestäjänä, toimittajana, tuottajana, julkaisijana ja tutkijana kuin lajin harmaana eminenssinäkin sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Jarkko-Juhani on yksi Relaan edeltäjän, Rakka.netin perustajista.

Artikkelisarja: 
Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=38304.0
Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä