Lämmitetty sukka on varpaiden pelastaja

ThermicAkkulämmitteiset sukat herättävät keskustelua ja epäuskoisia naurahduksia. Parasta niissä kuitenkin on toimivuus. Sain sukat käyttööni juuri ennen talven pakkaskauden alkua. Talviliikuntaa opettavana olen ulkona kelillä kuin kelillä monta tuntia yhteen menoon. Aikaisempina vuosina varpaistani on kadonnut tunto jo alkutalvesta. Nyt tunnen ne edelleen. 

Therm-ic:in X-Action Heat Gold -sukkien idea on samankaltainen kuin merkin lämmitettävissä pohjallisissa, ja sukat käyttävätkin samaa akkuteknologiaa kuin pohjalliset. Mutta ristiin akkuja ei voi käyttää – valitettavasti. 

Akullisten sukkien käyttö on vaivattomampaa kuin vastaavantyyppisten pohjallisten. Akut ovat pienet ja kevyet ja kiinnittyvät neppareilla sukanvarteen. Sukanvarsi vain käännetään akun päälle. 

Sukkaan on akun näppäinten kohdalle kudottu plussa ja miinus, jotta lämpöä olisi mahdollista säätää kesken käytön. Käytännössä kovalla pakkasella kylmänaralle ihmiselle tämä on miltei mahdotonta, ellei halua kerätä housunpunttia ylös pitkälle sääreen. Akun kiinnitys sukan varteen saattaa olla ongelma paksupohkeiselle ihmiselle, sillä sukan taittaminen akun päälle kiristää jo ennestään tiukkaa resoria. 

Kelinmukaisen lämmönsäädön oppii vain kokeilemalla. Alkuun kannattaa lähteä varovasti liikkeelle, sillä itse ahnehdin sillä seurauksella, että varpaani tuntuivat olevan tulessa. Ohjekirjan palovammavaroitukset eivät siis olleet tuulesta temmattuja. Akkusukkien optimaalinen lämpötila löytyy kirjaimellisesti kantapään kautta. 

Parhaimmillaan sukat ovat maastohiihdossa. Etenkin mataliin perinteisen hiihdon monoihin sukka sopii, eikä piuhan hieman karkea neulos sukan takaosassa hierrä. Hyvin istuvassa laskettelumonossa paksu sukka tuntuu epämukavalta ja liian paksulta.

Ohjekirja lupaa akun virran riittävän käytetystä tehosta riippuen 3,5–14 tuntia. Luku kuulostaa varsin uskottavalta, sillä ainakin kahdeksan tunnin ulkoilun ajan varpaat pysyvät lämpiminä.

Sukkien ja akkujen yhteishinta on 230 euroa (sukat 80 €, akut 150 €). Se on paljon sukista, mutta jos ilman lisälämpöä ei voi mukavasti ja turvallisesti olla paukkupakkasilla ulkona, voi sen hyväksyä. Ne, jotka lisälämpöä tarvitsevat, ymmärtävät tätä tuotetta. Niille, joilla ei jalkojen kanssa ole ongelmia, tuote voi tuntua turhalta.


Huomioita Therm-ic:in X-Action Heat Gold -sukista

  • Sukat voi pestä koneessa 30 asteessa.
  • Koot S–XL
  • Sukan malli istuu leveään jalkaan paremmin kuin kapeaan.
  • Lämpötilaa hankala säätää kesken käytön.
  • Sukka hengittää huonosti. Tuleeko ongelmia, jos akku loppuu ja sukka on hieman kostea?

Lisätietoja: www.therm-ic.com ja Scan Trade Scandinavia, 0400-768 844

Teksti: Tiina Laiho

Foorumilinkki: 
http://www.relaa.com/keskustelu/index.php?topic=39476.0
Käyttäjän Relaa kuva

Relaa

Elämä ulkona - Relaa netissä